83. Akademi Ödülleri – Aday Tahminleri: Part III

83. Akademi Ödülleri – Aday Tahminleri: Part III

Sonunda geldik tahminlerimizin son safhasına… En önemli ödüllerle ilgili bugün son olarak konuşup tahmin dosyamızı burada kapatacağız. Yarın adaylar öğle saatlerinde açıklanacak ve bende tabiki hemen sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Her yazımda da belirttiğim gibi tahminlerini bizden esirgemeyin ve lütfen sizler de fikirlerinizi bizimle paylaşın. Geçelim asıl kısma…

EN İYİ FİLM
Son yıllarda Oscarda o kadar farklı En İyi Film tercihleriyle karşılaştık ki insan durup düşünmeden edemiyor. Düşünsenize son 10 senenin içerisinde deli dolu bir müzikal Chicago ve ağır bir savaş-psikoloji filmi The Hurt Locker var. Coen Kardeşler‘in No Country For Old Men‘inden tutun da Danny Boyle‘un mucizelere inanan hikayesi Slumdog Millionaire‘e kadar 10 farklı film. Bu sene klübe yepyeni bir film daha katılacak. Ve PGA sonuçlarına göre durum epey heyecanlı olacağa benziyor…

1. The Social Network
2. The King’s Speech
3. The Fighter
4. Black Swan
5. Inception
6. Toy Story 3
7. True Grit
8. 127 Hours
9. The Town
10. The Kids Are All Right

The Social Network bu sezon önemli ödüllerin hepsini topladı denilebilir, ama bir tanesi hariç! O da tabiki PGA. Ve PGA hakikaten önemli bir ödül. Ama biz kazananı değil adayları tahmin ediyorduk. Bu muhabbeti adayların açıklanmasından sonraya bırakıyorum. Dediğim gibi The Social Network banko aday olur tüm galibiyetlerinin sonucu olarak. Onun arkasından ise The King’s Speech ile The Fighter geliyor. Black Swan ise belki farkında değilsiniz ama önemli ödüllerin hepsine aday oldu. Hatta The Social Network‘le beraber fire vermeden tüm ödüllere aday olan tek film o. Inception bana göre listede beşinci sırada. Belki aday olmaz diye keni çapında hayallere kapılan insanlar yok değil ama böyle birşeyin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Toy Story 3 ve True Grit‘i de kesin olarak aday olacaklar listemize ekleyebiliriz. İkisi de oldukça iyi filmler ve eleştirmenler tarafından fazlasıyla beğenildiler. İlk 10 için yeri tam olarak sağlam olmayan filmler ise 127 Hours, The Town ve The Kids Are All Right. 127 Hours pek Akademi üyelerinin ağzına layık bir film değil ne yazık ki. Oturup da tamamını sıkılmadan izleyebilirler mi bilmiyorum. Üstelik final sahnesinin hazmı da pek kolay sayılmaz. Bu 127 Hours‘a fazla oy kaybettirebilir. The Town, Gone Baby Gone‘dan sonra Ben Affleck‘den gelen yeni bir harika. PGA’e de aday oldu. Ama sonuç itibariyle en iyiler arasında yer almayı hak ediyor mu tartışma konusu. Ve The Kids Are All Right var ki bence son anda listeden çıkabilir. Eğer aday olacaksa da bu oyunculardan alacağı oylar sayesinde olacak, orası kesin.

11. Winter’s Bone
12. The Ghost Writer
13. Shutter Island

Son 3 için önerdiğim, daha doğrusu beklediğim alternatiflerin başında Winter’s Bone geliyor. Belki tıpkı SAG üyeleri gibi filmi çok fazla beğenmiş olabilirler. Öyleyse ilk 10’da gördüğünüzde şaşırmayın. The Ghost Writer ise fark ettirmeden yarışa sızdı. Evet ciddi reklam kampanyaları yapılmadı ama izleyiciden ve eleştirmenlerden ciddi destek aldı. Hem şaşırmayıp hem de şaşırabiliriz adaylığına. Bahsedildiği kadar beğenildiyse zaten bu dal haricinde de bir yerlerde göreceğimize eminim. Shutter Island ise erken gösterim tarihi sebebiyle fazlasıyla görmezden gelindi. PGA bile 10 adayı olmasına rağmen filme adaylık vermedi. Belki Altın Küre’de En İyi Erkek Oyuncu adaylığı alır dedik ama onu da alamadı. Küçük de olsa bir ihtimal var. Umarım gerçekleşir.

14. Blue Valentine
15. Another Year
16. Rabbit Hole
17. Animal Kingdom

Son olarak olası süprizlerden, uzak ihtimallerden bahsetmek gerek. Blue Valentine izledikten sonra insanda “Bu neydi?” etkisi yaratıp zamanla kendini sevdiren bir film. Tıpkı Black Swan gibi. Ben bu iki filmi konuları çok fazla olsa da yapıları itibariyle birbirlerine benzettim. Film bittiğinde tam olarak aşık olduğunuzu söyleyemiyorsunuz ama bir zaman sonra hoşunuza gittiğini fark ediyorsunuz. Tabi bu benim görüşüm birşey diyemem. Ama elbet Blue Valentine‘ın destekçileri de vardır Akademi içerisinde. Mike Leigh‘nin hatrı için Another Year‘a da oy verenler olabilir. Tabi bu saydığım filmler ciddi anlamda çok çok uzak ihtimaller. Yine de saymadan edemiyorum. Son olarak Nicole Kidman‘ın performansı için Rabbit Hole, Jacki Weaver içinse Animal Kingdom diyorum. Neden olmasın?

 

Christopher Nolan, David O. Russell, Darren Aronofsky, David Fincher ve Tom Hooper

EN İYİ YÖNETMEN
Bu yılın başında bu dalda tıpkı 2 sene evvel olduğu gibi bir Danny Boyle-David Fincher karşılaşması beklediğimizden bahsediyorduk. Tabi işler beklediğimiz gibi gitmedi. The Social Network ve David Fincher ödülden ödüle kavuşurken 127 Hours çok daha az bir seyirciye ulaştı. Filmi herkes izlemedi, izleyenlerin hepsi de bayılmadı. Şimdi durum çok daha farklı.

1. David Fincher, The Social Network
2. Christopher Nolan, Inception
3. Darren Aronofsky, Black Swan
4. Tom Hooper, The King’s Speech
5. David O. Russell, The Fighter

En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülünün aynı adreslere gittiğinden bahsedilir hep. Yalnız bu yıl En İyi Yönetmen ödülü kesin olarak David Fincher‘ın. The Social Network‘ün En İyi Film galibiyeti ise henüz kesinleşmiş değil. Fincher‘ın yanına bundan yıllar önce alması gereken adaylığa daha yeni kavuşacak olan Christopher Nolan eklenecek. Yine çağımızın en önemli ve en özel yönetmenlerinden Darren Aronofsky de kesin olarak aday olmasını beklediğimiz isimler. Tom Hooper bence sırf The King’s Speech ‘in ödül yolunu tıkamamak için bile aday edilebilir, ki o da kesin olarak burada yer alacakmış gibi gözüküyor. Beşinci aday olarak ise DGA adaylarıyla aynı olarak David O. Russell diyeceğim. DGA’in beş adaylı sisteme geçişinden beri Oscar’la 5’te 5 tutuşması tarihte sadece 5 kere tekrarlanmış. Hatta o senelerden biri de geçen sene. 2009’dan önce ise en son 2005’de aynı isimler her iki ödüle de aday olmuş. O yüzden David O. Russell diyor olsam bile fazlasıyla tereddütlüyüm.

6. Joel ve Ethan Coen, True Grit
7. Danny Boyle, 127 Hours

David O. Russell‘ı kuvvetli ihtimalle yerinden edebilecek isimler Coen Kardeşler. Daha az ihtimal olsa da ilk 5’e girmesi mümkün olan yönetmen ise Danny Boyle. Her iki filmin de yönetmenlik açısından oldukça özel filmler olduğunu düşünmekteyim. Ne yalan söyleyeyim, Tom Hooper yerine bu iki filmden birinin yönetmenini görmek isterim. Ancak The Fighter‘ın Oscar’ın geleneksel seçimlerine uygun olduğunu düşündüğümden hem Coen Kardeşler‘i, hem de 127 Hours‘ı alternatif isimler olarak listeme aldım.

8. Mike Leigh, Another Year
9. Derek Cianfrance, Blue Valentine
10. Lisa Cholodenko, The Kids Are All Right
11. Debra Granik, Winter’s Bone
12. Roman Polanski, The Ghost Writer

Yarın adını duyduğumuzda bizi fazlasıyla şaşırtabilecek yönetmenlerin başını Mike Leigh, Derek Cianfrance ve Lisa Cholodenko çekiyor. Debra Granik ve Roman Polanski de var ama hakikaten ilk 7 isim haricinde herhangi bir yönetmenin şansı olduğunu zannetmiyorum.

James Franco, Colin Firth, Robert Duvall, Jesse Eisenberg ve Jeff Bridges

EN İYİ ERKEK OYUNCU
83. Akademi Ödülleri özellikle oyunculuk kategorilerinde bu sene çok farklı sonuçlar vaat ediyor. Çünkü geçen seneden farklı olarak bu sene ödüllerin kime kesin olarak gideceğini kestiremiyoruz. Geçen sene Christoph Waltz, Mo’Nique ve Jeff Bridges‘ın ödül alacağından o kadar emindik ki oldukça sıkıcı bir gece oldu bizim için. Bu sene ise oyunculuk dallarının 3’ünde bir netlikten bahsedemiyoruz. Yalnız En İyi Erkek Oyuncu dalı kesinlikle o 3 arasında değil.

1. Colin Firth, The King’s Speech
2. James Franco, 127 Hours
3. Jesse Eisenberg, The Social Network
4. Jeff Bridges, True Grit
5. Robert Duvall, Get Low

Uzun zamandır bu dalın Colin Firth‘in galibiyetiyle sonuçlanacağından bahsediyorduk zaten. Son ana kadar James Franco ödülü alabilir demiştik ama sunuculardan birinin Franco olduğunun açıklanmasıyla bu tahmin de boşa çıktı. Yine de yarışın hala en öndeki iki ismi Firth ile Franco. Bu iki harika performansın arkasından Jesse Eisenberg geliyor. Eisenberg eleştirmenler tarafından fazlasıyla sevilmiş olsa da izleyicinin söylediği birşey var ki o da Mark Zuckerberg rolü için ekstra bir yetenek gerekmediği. Franco için de aynısını söyleyenler var ama ben pek buna katılmıyorum. Tabi bu düşünce Eisenberg‘in aday olacağı gerçeğini değiştirmiyor. Jeff Bridges ve Robert Duvall ise listeyi 5’e tamamlayacak iki isim gibi gözüküyor. Hala Akademi’nin daha farklı seçimler yapabileceğini tekrar edenler var ama ben çok da süpriz beklemiyorum bu dalda.

6. Ryan Gosling, Blue Valentine
7. Mark Wahlberg, The Fighter
8. Javier Bardem, Biutiful

Eğer hakikaten de söylendiği gibi bir süpriz olacaksa bu süprizi yapabilecek isimler ise Ryan Gosling, Mark Wahlberg ve Javier Bardem. Şu bir gerçek ki üç aktör de yarışta başabaş gidiyor. Ben burada bir sıralama yapmış olsam da aslında hepsi 6. sırada denilebilir. Ryan Gosling olabilir, çünkü Blue Valentine iyi bir film. Mark Wahlberg olabilir, çünkü Akademi The Departed‘dan oyuncu seçimi olarak oldukça süpriz bir şekilde Wahlberg‘i seçmişti. Javier Bardem olabilir, çünkü o Javier Bardem!

9. Leonardo DiCaprio, Shutter Island
10. Aaron Eckhart, Rabbit Hole
11. Ewan McGregor, The Ghost Writer

Ve özellikle izleyicilerin ölüp bittiği ama oldukça uzak olan o ihtimaller: Leonardo DiCaprio, Aaron Eckhart ve Ewan McGregor. Hala Eckhart ve McGregor‘ın bir Oscar adaylığı olmaması sizce de çılgınca değil mi?

Michelle Williams, Jennifer Lawrence, Nicole Kidman, Natalie Portman ve Annette Bening

EN İYİ KADIN OYUNCU
2009 yılında nasıl bu yıl yönetmenlerin yılı dediysek, 2010 için de bu yıl kadın oyuncuların yılı demek mümkün. O kadar iyi, o kadar eşsiz performanslara şahit olduk ki beyazperdede 2010’lu yıllara kadın oyuncular açısından oldukça güçlü bir başlangıç yapmış olduk. Ve Bullock-Streep rekabeti gibi bu sene de bir yarış var ki hala sonucu belirsiz…

1. Natalie Portman, Black Swan
2. Annette Bening, The Kids Are All Right
3. Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
4. Nicole Kidman, Rabbit Hole
5. Michelle Williams, Blue Valentine

Natalie Portman ve Annette Bening arasındaki mücadele çılgınca bir şekilde sürüyor. Geçtiğimiz sene Meryl Streep ve Sandra Bullock için de aynısı olmuştu. Önce Critics’ Choice ikisine birden gitti. Ardından Altın Küre’de biri müzikal/komedi, diğeri drama dalının galibi oldu. SAG’e kadar meraklı bir şekilde bekledik. SAG’de Streep kazansaydı tahmin yapmak da zorlanabilirdik ama Bullock alınca “Tamam, bu ödül onun olacak.” dedik. Bu sene de Altın Küre’de aynı şekilde bir galibiyet yaşandı. Yalnız Critics’ Choice sadece Natalie‘nin oldu ki bu onu bir adım öne taşıyor. Eğer SAG’i de kazanırsa değmeyin keyfine. Ki oldukça mümkün. Çünkü SAG, Akademi gibi Bening‘i ödülsüz bırakmadı. 1999’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Annette Bening‘le Hilary Swank‘e paylaştırdı. Bu muhabbetin ardından isterseniz diğer aday tahminlerimize geçelim. Jennifer Lawrence bu ikilinin arkasından geliyor. Sezonun başında oyların bölünmesinden yararlanıp ödülü bile alabilir demiştim, ama yok öyle bir dünya. Nicole Kidman sezonun en güçlü performanslarından birini vererek yıllardır kurtulamadığı Oscar lanetini bir kenara atacakmış gibi duruyor. Beşinci aday ise oldukça belirsiz. Ben Michelle Williams desem de iyimser bir tercih yaptığımın farkındayım. Herşey olabilir.

6. Julianne Moore, The Kids Are All Right
7. Hailee Steinfeld, True Grit
8. Lesley Manville, Another Year
9. Hilary Swank, Conviction

Beşinci adaylık için yarışan isimlerin başını Julianne Moore çekiyor. Yalnız The Kids Are All Right‘ın iki kadın oyuncusunu oyları bölünebilir. Yani Bening‘i tercih edip Moore‘u dışarıda bırakabilirler. Hailee Steinfeld‘i yardımcı kadın oyuncu dalından sonra buraya da ekledim. Akademi yapımcı firmaların reklam kampanyalarını umursamayıp oyuncuları istedikleri kategoride değerlendirmeyi sever. Ve bence bir süpriz yapması mümkün Steinfeld‘in. Lesley Manville‘i de listeye eklemekte yarar var. Yalnız Manville son anda yardımcı kadın oyuncu kategorisinde belirebilir. Tıpkı Steinfeld‘de var olan durum gibi. Hilary Swank ise aslında çok iddialı değildi ama SAG adaylığı ortalığı bulandırdı. Eğer aday olursa üçüncü kez Bening ile karşı karşıya gelecek.

10. Tilda Swinton, I Am Love
11. Noomi Rapace, The Girl with the Dragon Tattoo

Tilda Swinton bana göre bu yılın en iyi kadın oyuncuları arasında ilk 3’te. Ama I Am Love ne yazık ki diğer filmler gibi reklam kampanyaları yapamayacak kadar küçük bütçeli bir film. Bunun için paraları yok tabiri caizse. Yine de hala bir ihtimal görüyorum ben. Çok küçük olsa da var. Ve tabi Noomi Rapace. BAFTA aday etti, ötesi var mı?

Black Swan, Inception, The King's Speech, The Kids Are All Right ve The Fighter

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
Senaristler Hollywood’da hak ettiği değeri görmüyor olsalar da benim fazlasıyla hürmet ettiğim insanlar. Belki de Oscar töreninde beni en çok heyecanlandıran ödüllerden biri. Çünkü Akademi bu konuda asla hoyrat seçimler yapıp bizleri üzmüyor. Her sene gerçekten hak edenlere ödülleri vererek doğru yoldan gidiyor. Geçmişe baktığınızda Cameron Crowe, Coen Kardeşler, Pedro Almodovar, Charlie Kaufman, Diablo Cody, Dustin Lance Black, Quentin Tarantino, Jane Campion gibi isimleri gördüğümüzde ayrı bir mutluluk duyuyoruz. Şu bir gerçek ki senaryo kategorilerinde kimsenin sırasının gelmesi beklenmiyor, gerçekten bu ödüle layık görülen isim seçiliyor ve ödül ona gidiyor.

1. The King’s Speech; David Seidler
2. Inception; Christopher Nolan
3. The Kids Are All Right; Stuart Blumberg ve Lisa Cholodenko
4. Black Swan; Andres Heinz, Mark Heyman ve John J. McLaughlin
5. The Fighter; Eric Johnson, Scott Silver ve Paul Tamasy

Bana göre bu yıl liderler klübüne katılması gereken isim Christopher Nolan. Zaten sezon boyunca bu düşüncemi doğrulayan pek çok ödül aldığını da gördük Nolan‘ın. Inception‘in adaylığı cepte kısacası. Bir diğer önemli isim, hatta ödülü alması beklenen senarist ise David Seidler. Ben her ne kadar The King’s Speech ‘i özgünlükten uzak buluyor olsam da ödülü alırsa şaşırmayız. Galibiyeti filmin ne kadar sevilip sevilmediğini bağlı. Bu sene özgün senaryo aday adaylarında ciddi anlamda bir sıkıntı olduğu söylenebilir. Çünkü sürekli aynı filmler, aynı insanlar aday oluyor. O yüzden geriye kalan 3 aday için The Kids Are All Right, Black Swan ve The Fighter diyorum. Yalnız bir şekilde şaşırmamızın mümkün olduğunu da eklemem gerek. Eğer bu üçlüden biri dışarıda kalırsa çok da şoka girmem. Listede özellikle Black Swan ve The Fighter‘ın yerinin çok sağlam olmadığını belirtmem de yarar var.

6. Please Give; Nicole Holofcener
7. Another Year; Mike Leigh
8. Blue Valentine; Derek Cianfrance, Joey Curtis ve Cami Delavigne

Alternatif filmler ise yeri sağlam olmayanlardan boşalan pozisyonları dolduracak kadar iddialı değil ne yazık ki. Please Give olabilir evet. WGA’den aldığı adaylık fark edilmesini sağlamıştır belki de. Ama birazcık mucize işi. Çok bel bağlamamk lazım. Another Year da olabilir. Sonuçta Mike Leigh‘yi seven bir insan topluluğu var karşımızda. Ve en son da Blue Valentine eklenebilir. Tabi Black Swan‘den çok hoşlanmadığı düşünülen Akademi üyelerinin Blue Valentine‘ı seçeceğini düşünmek birazcık delilik oluyor.

9. Four Lions; Jesse Armstrong, Sam Bain, Simon Blackwell ve Christopher Morris
10. Biutiful; Armando Bo, Nicolas Giacobone ve Alejandro Gonzalez Inarritu
11. Somewhere; Sofia Coppola
12. Greenberg; Noah Baumbauch ve Jennifer Jason Leigh

Four Lions ve Greenberg inanılmaz derecede uzak ihtimaller olmasına rağmen listeme özellikle eklediğim filmler. Büyük süprizler ya da mucizelerden bahsediyorsak, bu iki film aday olduğunda daha net şeyler söyleyebiliriz. Biutiful da belki Guillermo Arriaga ile yollarını ayıran Inarritu‘nun Arriaga‘nın kalemi olmadan da birşeyler yapabileceğini kanıtlayabilir. Ve tabi Somewhere… Belki Oscar’ın geleneksel film seçimlerine uymasa da Sofia Coppola gibi özel bir kalemin ellerinden çıkma. Daha yüksek ihtimalleri olmasını gönülden dilerdim.

 

The Social Network, 127 Hours, True Grit, Toy Story 3 ve Winter's Bone

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Geçtiğimiz sene uyarlama senaryo kategorisinde Up In The Air‘ın galibiyetini beklerken son anda Precious kazanınca hepimiz şoka girmiştik. Hatta ben gecenin ilerleyen saatlerinde belki Precious‘ı kadın oyuncu dalında Gabourey Sidibe‘ye giden bir ödülle tekrar onurlandırırlar diye bekliyordum ki aday olmasını dahi istemediğim Sandra Bullock kazandı. Bu sene ise süpriz olmayacak, bunu size şimdiden garanti edebilirim.

1. The Social Network; Aaron Sorkin
2. True Grit; Joel ve Ethan Coen
3. 127 Hours; Simon Beaufoy ve Danny Boyle
4. Winter’s Bone; Debra Granik ve Anne Rosellini
5. Toy Story 3; Michael Arndt, John Lassater, Andrew Stanton ve Lee Unkrich

Bu yıl Toy Story 3 ödül sezonunda 27 tane En İyi Animasyon ödülü aldı. Colin Firth 22 kere En İyi Erkek Oyuncu seçilirken David Fincher ise 25 adet En İyi Yönetmen ödülüne kavuştu. Ama galibiyet The Social Network‘de. 30 kere En İyi Uyarlama Senaryo seçildi ve bu sezon uyarlama senaryo aday adaylarından bu ödülü alan başka bir film yok! The Social Network‘ün cepte adaylığından geçtim cepte Oscar’ından bahsediyoruz burada. The Social Network‘den sonra formalite icabı aday edilecek filmler ise büyük ihtimalle şu şekilde olacak: Büyük bir Coen aşkı olması sebebiyle True Grit. Tabi filmin çok çok iyi olduğunu belirtmekte de yarar var. Daha fazla sevgi gösterilmesini istediğim 127 Hours aday olacağını düşündüğüm filmlerden bir diğeri. Toy Story 3 de büyük ihtimalle bu dalda kendine yer bulacak. Winter’s Bone ise duyduğuma göre çok sevilmiş Akademi tarafından. Sevgilerine gösterebilecekleri birkaç daldan biri burası. O yüzden onların da aday olmasını bekliyorum.

6. The Town; Ben Affleck, Peter Craig ve Aaron Stockard
7. The Ghost Writer; Robert Harris ve Roman Polanski
8. Rabbit Hole; David Lindsay-Abaire

The Town belki son anda ilk 5’e girebilecek ilk filmimiz. Kimileri The Town‘ı sıradan bir film olarak görse de Ben Affleck‘in Gone Baby Gone ile kariyerine baştan yazdığının herkes farkında. O yüzden bir yerlerden onun da aday edileceği düşüncesindeyim ki The Town sıradan bir aksiyon ya da suç filmi değil. The Ghost Writer bence birkaç dalda süpriz yapacak ve burası da o süprizi yapacağı yerlerden biri olabilir. Tıpkı sanat yönetimi ve özgün müzik gibi. Rabbit Hole ise bana göre yılın en başarılı filmlerinden biri. Eğer alternatif etiketinden kurtulup aday olursa daha ne isteriz?

9. Shutter Island; Laeta Kalogridis
10. How to Train Your Dragon; William Davies, Dean DeBlois ve Chris Sanders
11. Scott Pilgrim vs. The World; Michael Bacall ve Edgar Wright

Shutter Island, How to Train Your Dragon ve Scott Pilgrim vs. The World ödüle oldukça uzak ihtimaller içerisinde. Ama Akademi üyeleri en iyi 5 olarak neyi görüyor bilemiyorum. Her zaman senaryo dallarında iyinin de iyisini seçmeye çalıştıkları için bence Shutter Island‘ın üst sıralara taşınması an meselesi.

 

Despicable Me, Toy Story 3 ve How to Train Your Dragon

EN İYİ ANİMASYON
Animasyon dalı 2001’den beri var Oscarlarda ve bugüne kadar 2 yıl hariç her sene kazanan aylar öncesinden belliydi. 2002’de Ice Age karşısında Spirited Away kazanınca şaşırmıştık. 2005’te de Wallace & Gromit hem Corpse Bride‘ı hem de Howl’s Moving Castle‘ı yok edince. Ama onun dışında her yıl kazananlar belliydi… Shrek, Finding Nemo, The Incredibles, Happy Feet, Ratatouille, Wall-E ve Up. Bu sene de galip çoktan belli oldu.

1. Toy Story 3
2. How to Train Your Dragon
3. Despicable Me

Toy Story 3 tıpkı geçen senenin Up‘ı gibi hem En İyi Animasyon ödülünü garantiledi hem de En İyi Film dalında bir adaylık. O yüzden tartışmaya gerek yok. Eğer bir animasyon En İyi Film 10’una girebiliyorsa bu ödülü de kapmış demektir. Toy Story 3‘den sonra beklenenin çok çok üstünde bir reaksiyon alan How to Train Your Dragon var. Ödülü almasını isteyen koyu bir fan kitlesi de mevcut. Üçüncü adaylık ise hangi filme gidecek merak konusu. Ben oyumu bu sezon diğerlerinden çok daha fazla adaylık alan Despicable Me‘den yana kullanıyorum.

4. The Illusionist
5. Tangled
6. Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole
7. Megamind

Despicable Me ile kıran kırana bir rekabet içerisinde olan animasyonlar ise The Illusionist ile Tangled. Hakikaten bu üçlü arasından kimin sıyrılacağını tam olarak kestiremiyorum. Despicable Me demiş olsam da bence The Illusionist ya da Tangled görmemiz de mümkün. Geleneksel animasyonlardan çok daha farklı olan Legend of the Guardians ise bu rekabetten yararlanıp belki içeri sızabilir. Megamind‘ı da gişedeki başarısı sebebiyle listeye eklemekte yarar var. Geriye kalan adaylar ise sadece formalite. Açıklanan animasyon finalistleri arasında yer almaları dışında bir geçerlilikleri olduğunu düşünmüyorum. Geçen sene The Secret of Kells‘in yaptığı süprizi yapabilirler mi? Hayır!

8. Alpha and Omega
9. Shrek Forever After
10. My Dog Tulip
11. Idiots and Angels
12. The Dreams of Jinsha
13. Tinker Bell and the Great Fairy Rescue
14. Summer Wars
15. Cats & Dogs: The Revenge of the Kitty Galore

Sonuç: (1’den fazla adaylık alacak filmler ve adaylık sayıları)
Black Swan, Inception, The King’s Speech ve The Social Network – 10
True Grit – 8
127 Hours – 7
The Fighter – 6
Alice in Wonderland, The Kids Are All Right ve Toy Story 3 – 4
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I, How to Train Your Dragon, The Town, Waiting for Superman ve Winter’s Bone – 2

Yarın: Bizi şaşırtabilecek 10 durum & 83. Akademi Ödülleri Adayları

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...