Cannes ’12 – 10. Gün

Cannes ’12 – 10. Gün

Açıkçası Cosmopolis‘in büyük yankı uyandırıp, Cannes’ın açık ara favorisi olmasını bekliyordum ama beklediğim kadar ihtişamlı tepkilerle karşılaşmadım. Cosmopolis genel olarak iyi eleştiriler almış olsa da Leos Carax‘nın Holy Motors‘u ya da Haneke‘nin Amour‘u kadar iddialı değil. Yine de Cosmopolis benim bu yıl en merak ettiğim filmlerden. Birincisi Cronenberg köklerine dönüyor. İkincisi Robert Pattinson her ne kadar ayılıp bayılmasam da bir Cronenberg filminde kendini kanıtlama imkanı elde ediyor. E tabi bunlara Don DeLillo‘nun harika romanından uyarlama olması da eklenince merak etmek kaçınılmaz. Yine de ben Cronenberg‘in En İyi Yönetmen ya da Jüri Özel Ödülü gibi bir şey almasını bekliyorum. Cosmopolis‘in Cannes’dan ödülsüz döneceğine ihtimal vermiyorum.

Yarışma – Cosmopolis (David Cronenberg), V Tumane (Sergei Loznitsa)
Belirli Bir Bakış – Gimme the Loot (Adam Leon), 11/25 The Day Mishima Chose His Own Fate (Koji Wakamatsu), Despues de Lucia (Michel Franco), Renoir (Gilles Bourdos)
Yarışma Dışı – Hemingway & Gellhorn (Philip Kaufman)
Cinefondation – Derriere Moi Les Oliviers (Pascale Abou Jamra), Los Anfitriones (Miguel Angel Moulet), Tambylles (Michael Hogenauer)
Özel Gösterim – Le Serment de Tobrouk (Bernard-Henri Levy)
Klasikler – An All Colored Vaudeville Show (Roy Mack), Jammin’ the Blues (Gjon Mili), A Great Day in Harlem (Jean Bach)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

2 Yorum

  1. Memento

    Yıldız Tablosu’ndan:

    Moonrise Kingdom 2.6
    Rust & Bone 2.9
    Reality 1.9
    Lawless 1.7
    Amour 3.3
    Beyond the Hills 3.3
    The Hunt 2.9
    You Ain’t Seen Nothin’Yet 2.6
    Like Someone In Love 2.4
    Killing Them Softly 2.9
    The Angel’s Share 2.8
    On the Road 2.7
    Holly Motors 2.0
    The Paperboy 1.6
    Cosmopolis 2.2
    In the Fog 2.9

    almışlar. Yani ortalamaları bu şekilde. Bu tabloya bakıp Amerikan filmlerinin havlu attığını söylemek mümkün. Yarış Avrupa filmleri arasında devam edecek. Yarın saat 19.15’te ödüller sahiplerini bulacak. Altın Palmiye bence Beyond the Hills veya Amour’a gidecek. Holly Motors da iddialı. Diğerleri o kadar iddialı değiller. Özellikle Amerikan filmleri. Cosmopolis olumlu eleştiriler aldı ama favori haline gelemedi ne yazık ki. Keza Killing Them Softly vd de öyle. Ama tabi belli olmaz, iddialı olmayan bir filme ödül gidebilir. Cosmopolis’e ödül gitmesini ben de bekliyorum. Yönetmen ödülü mesela. Kadın oyuncu ödülü Marion Cotillard’a gidecek gibi. Zira onun kadar övgüleri toplayan aktris yanılmıyorsam yok. En iyi aktör ödülünün Brad Pitt’e gitmesini isterdim ama zor.
    Bir festival daha bugün itibariyle sona erecek. Takip etmek güzeldi. Filmlerin ticari gösterimlerini merakla bekliyorum.

    Ödüller 19.15’te dağıtılacak ve her zamanki gibi NTV’de canlı yayınlanacak.

    Yanıt

Yorum yazın...