Oscar Rehberi ’12: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Oscar Rehberi ’12: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

supp actress

Adaylar: Amy Adams (The Master) / Sally Field (Lincoln) / Anne Hathaway (Les Miserables) / Helen Hunt (The Sessions) / Jacki Weaver (Silver Linings Playbook)

Bu yıl çok ama çok zayıf bir yarış var En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında. Adaylardan ikisi haricinde geriye kalan tüm performansların varlığı tartışmaya açık. Öncelikle o çok iddialı iki isimden bahsedelim istiyorsanız. Anne Hathaway, Los Angeles ve New York’da yapılan ilk gösterimlerinden beri buranın favorisi. Aslında aylar önce yapmaya başladığımız tahminlerde de Hathaway’in ismini anıyorduk. Les Miserables’daki Fantine karakterinin Akademi için biçilmiş kaftan olduğunun farkındaydık. Hathaway de ekrandaki kısacık süresini öyle iyi değerlendirmiş ki filmdeki ilk karesinden itibaren seyirciyi büyülemeyi başarıyor. “I Dreamed a Dream”i söylerken yılın en dokunaklı performansına imza attığını da unutmamak gerek. Ödülü şimdiden cepte. Sonunda güzel prensesimiz altın heykelciğine kavuşacak.

Hathaway’in en büyük rakibi Sally Field. Aday olduğu iki yılda da ödülü almış. Üçüncü Oscar tanımına çok uyuyor. Son ödülünün üzerinden 28 yıl geçmiş. Yalnız karşısında Hathaway gibi bir rakip olması ve bu upuzun 28 yıllık sürede Field’ın televizyona yönelip sinemayı boşlaması onu ikinci sıraya kadar yükseltebiliyor ancak. En olası alternatif olsa da kazanması ancak bir mucize olur. Geriye kalan isimlere gelecek olursak… Dediğim gibi zayıf bir yarış var. Helen Hunt, The Sessions’da iyi olsa da soyunmasa buraya nasıl girebilirdi diye düşündürmüyor değil. Akademi cesur aktrislere pek düşkündür biliyorsunuz. Tabii çok zayıf bir yıl olması sebebiyle de öne çıkıyor kendisi. Performansını kötü olmadığının altını çizmek istiyorum. Sadece kalabalık bir yılda muhtemelen kendine ilk beşte yer bulamazdı.

Amy Adams ise son yılların en başarılı aktrislerinden biri. The Master’daki performansı ise bugüne kadar çıkardığı en tembel iş olsa gerek. SAG kendisini görmezden gelince sevinmiştim açıkçası. Çünkü burada olmayı Adams’dan çok daha fazla hak eden bir sürü isim var. Nicole Kidman, Ann Dowd, Alicia Vikander, Jennifer Ehle, Samantha Barks… Jacki Weaver için de aynısı söz konusu. İlk adaylığını aldığı Animal Kingdom’daki performansı bence olağanüstüydü. O kategorideki favorimdi hatta. Ama çok sevdiğim Silver Linings Playbook’da doğru düzgün rolü bile yok Weaver’ın. Dudağının yarısıyla sırıtıp, endişeli bakış atmaktan başka bir şey yapmadığını söylememe gerek yoktur umarım. Ne ilginçtir ki dün yapılan Oscar Yemeği’nde Weaver’ın epey sevildiği ve fazlasıyla da alkış aldığından bahsedilmiş. Korkmalı mıyız?

Hathaway’in kocaman gülümsemesiyle sahneye çıkacağı törene hazırlık yapmanız yeterli olacaktır. Dört oyunculuk kategorisi içerisinde Oscar’ı cepte olan tek isim kendisi. Ödüllendirilmeyi sonuna kadar hak ettiği için de diyecek tek bir sözüm yok. Sadece teşekkür konuşmaları konusunda çok zayıf. Umuyorum Oscar gecesi için güzel bir konuşma hazırlar. Tabii bir de sahtekarlık yapıp “Kazanacağımı düşünmüyordum.” demezse tamamdır.

Kazanacak: Anne Hathaway | Les Miserables
Kazanabilir: Sally Field | Lincoln
Kazanmalı: Anne Hathaway | Les Miserables
Aday olabilirdi: Ann Dowd ya da Nicole Kidman

the-master09

AMY ADAMS

Dördüncü Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.

  • 2005: Junebug / En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Rachel Weisz, The Constant Gardener kazandı.)
  • 2008: Doubt / En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Penelope Cruz, Vicky Cristina Barcelona kazandı.)
  • 2010: The Fighter / En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Melissa Leo, The Fighter kazandı.)

Sally-Field-Lincoln

SALLY FIELD

Üçüncü Oscar adaylığı. İki Oscar’ı var.

  • 1979: Norma Rae / En İyi Kadın Oyuncu (KAZANDI)
  • 1984: Place in the Heart / En İyi Kadın Oyuncu (KAZANDI)

LesMis-2

ANNE HATHAWAY

İkinci Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.

  • 2008: Rachel Getting Married / En İyi Kadın Oyuncu (Kate Winslet, The Reader kazandı.) 

still-of-helen-hunt-in-the-sessions-large-picture

HELEN HUNT

İkinci Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.

  • 1997: As Good As It Gets / En İyi Kadın Oyuncu (KAZANDI)

THE SILVER LININGS PLAYBOOK

JACKI WEAVER

İkinci Oscar adaylığı. Hiç kazanamadı.

  • 2010: Animal Kingdom / En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Melissa Leo, The Fighter kazandı.)
Yarın: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. aserat54

    Sıralamam;

    1-) Anne Hathaway (Les Miserables) – Performansı tek kelimeyle kusursuz. Kısa ekran süresini, çok iyi değerlendirmiş. Altın Küre ve SAG gibi, büyük ödülleri de aldı. Sırada BAFTA ve Oscar var. Haydi Anne, arkandayız!
    2-) Sally Field (Lincoln) – Evet, Field sinemadan biraz uzak kaldı. Evet, kariyerinde de güzel yapımlar var. Ama, Hathaway karşısında işi çok zor. Ödüllendirilirse (ki, bu çok zor), bu ödül kariyer ödülü olmakta öteye geçemeyecek. “Lincoln” çok sevildiyse, olabilir. 3. Oscar’ı için tam 28 sene beklemiş, baksanıza…
    3-) Helen Hunt (The Sessions) – Sizin de dediğiniz gibi, Akademi cesur kadınları bayılıyor. Performansı da iyi, ama…
    4-) Amy Adams (The Master) – Uzak bir ihtimal…
    5-) Jacki Weaver (Silver Linings Playbook) – İşte, çok uzak bir ihtimal daha… Aday olduğuna şükretmeli bence.

    Yanıt
  2. imagine_

    Üç hafta önceki The Sessions yazında yere göğe sığdıramadığın, hatta Hathaway’in bu seneki performansı olmasa ödülü alabileceğini bile söylediğin Helen Hunt hakkında burada resmen başka yıl olsa aday olamazdı demişsin Umur 🙂

    Yanıt
    1. Umur Çağın Taş

      Aynı yazıda bu senenin çok zayıf olduğunu da söylemişim ama. Ben sevdim Hunt’ı. İkinci izleyişimde sıralamasını Field’ın aşağısına düşürdüm gerçi. Lakin aynı şeyi tekrarlıyorum, çok zayıf bir yıl. Ve evet kalabalık olsaydı grup, Hunt ilk beşe giremezdi.

      Yanıt

Yorum yazın...