Oscar Rehberi ’13: En İyi Görsel Efekt

Oscar Rehberi ’13: En İyi Görsel Efekt

– Emma Stone ve Ben Stiller, Hugo’ya En İyi Görsel Efekt ödülünü veriyor.-

Bugün Oscar Rehberi bölümünün konuğu En İyi Görsel Efekt kategorisi. Kuralları tıpkı En İyi Makyaj & Saç Tasarımı dalına benzeyen bir branş bu. Seçici komite, oylamaya katılma hakkı olan filmlerden, üyelere kendilerini tanıtmaları için birer sunum istiyor. 10 dakikayı aşmayacak özet videolar bu sunumun kapsadığı şeylerden sadece birisi. Adaylardan evvel belli olan kısa liste için 10 yapımı sıraladıkları bir oylama yapıyorlar. Ardından ise klasik sistemle adaylar belirleniyor. 1938’den bu yana farklı isimlerle sahibini bulan En İyi Görsel Efekt Oscar’ı bugünkü formuna 1977’de ulaştı. Fakat beş aday zorunluluğu 2010’da getirildi. Bu yılın kısa listesine kalamayan yapımlar arasında Oz the Great and Powerful, The Secret Life of Walter Mitty, The Great Gatsby, Rush ve Lone Survivor var. 10 aday adayı arasına girip ilk beşe sızmayı başaramayanlar ise Elysium, Oblivion, Pacific Rim, Thor: The Dark World ve World War Z.

2013’ün vizyon filmleriyle az çok ilgilenen herkes zaten bu ödülün Gravity’ye gideceğini biliyordur. Diğer dört aday da figüran olarak listeye girmiş durumda. O yüzden uzun uzun hepsini konuşacak değilim. Beni Gravity’den sonra en çok etkileyen yapım The Lone Ranger oldu görsel efekt anlamında. Eminim Orta Dünya’nın fanları da The Hobbit’e destek veriyordur; fakat özellikle o çocuklara hitap eden nehir sahnesindeki yapaylık varken oyumu The Hobbit’den yana kullanacağımı pek zannetmiyorum. Iron Man serisinin de ilk günden bu yana teknik anlamda kalitesini koruduğu malum. Bir de Star Trek Into Darkness var. Garip bir şekilde serinin ilk filmi kadar destek göremedi biliyorsunuz ki. Kısaca bu yıl ödülün adı “Gravity” olarak değiştirilse kimsenin gıkı çıkmaz. “Kazanabilir” kısmına da yerleştirebileceğim bir film bulamadım. Alfonso Cuaron’dan inanılmaz derecede nefret etmediği müddetçe ya da diğer filmlerin ekibinde çalışmıyorsa, hiç bir Akademi üyesinin de Gravity haricinde bir filme oy kullanacağını zannetmiyorum.

Kazanacak: Gravity
Kazanabilir: ???
Kazanmalı: Gravity
Aday olmalıydı: Man of Steel

Gravity

GRAVITY

  • Tim Webber: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel The Dark Knight (2008) ile aday olmuş, ama ödülü kazanamamış.
  • Chris Lawrence: İlk Oscar adaylığı.
  • David Shirk: İlk Oscar adaylığı.
  • Neil Corbould: Dördüncü Oscar adaylığı. Gladiator (2000) ile aldığı bir ödülü var. Aday olup kazanamadığı yapımlar ise Superman Returns (2006) ve Snow White and the Huntsman (2012).

The Hobbit: The Desolation of Smaug

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

  • Joe Letteri: Sekizinci Oscar adaylığı. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), King Kong (2005) ve Avatar (2009) ile toplamda 4 kere Oscar almış. I, Robot (2004), Rise of the Planet of the Apes (2011) ve The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) ise aday olup da kazanamadığı filmler.
  • Eric Saindon: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel serinin birinci filmi The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) ile aday olmuş, ama kazanamamış.
  • David Clayton: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel serinin birinci filmi The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) ile aday olmuş, ama kazanamamış.
  • Eric Reynolds: İlk Oscar adaylığı.

Iron Man 3

IRON MAN 3

  • Christopher Townsend: İlk Oscar adaylığı.
  • Guy Williams: İkinci Oscar adaylığı. The Avengers (2012) ile aldığı ilk adaylığında ödülü kazanamamış.
  • Erik Nash: Üçüncü Oscar adaylığı. I, Robot (2004) ve Real Steel (2004) aday olup da Oscar’ı kucaklayamadığı yapımlar.
  • Dan Sudick: Altıncı Oscar adaylığı. Daha evvel Master and Commander: The Far Side of the World (2003), War of the Worlds (2005), Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010) ve The Avengers (2012) ile aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.

The Lone Ranger

THE LONE RANGER

  • Tim Alexander: İlk Oscar adaylığı.
  • Gary Brozenich: İlk Oscar adaylığı.
  • Edson Williams: İlk Oscar adaylığı.
  • John Frazier: Onbirinci Oscar adaylığı. Sadece bir kere Spider-Man 2 (2004) ile Oscar kazanmış. Twister (1996), Armageddon (1998), The Perfect Storm (2000), Pearl Harbor (2001), Spider-Man (2002), Poseidon (2006), Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007), Transformers (2007) ve Transformers: Dark of the Moon (2011) ise aday olup da kazanamadığı yapımlar.

Star Trek Into Darkness

STAR TREK INTO DARKNESS

  • Roger Guyett: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) ve Star Trek (2009) ile ada yolmasına rağmen ödülü kazanamamış.
  • Patrick Tubach: İlk Oscar adaylığı.
  • Ben Grossmann: İkinci Oscar adaylığı. Hugo (2011) ile aldığı ilk adaylığında ödülü kucaklamış.
  • Burt Dalton: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel The Curious Case of Benjamin Button (2008) ile bir Oscar kazanmış. Star Trek (2009) ise aday olup da ödülü alamadığı film.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. aserat54

    “1938′den bu yana farklı isimlerle sahibini bulan En İyi Görsel Efekt Oscar’ı bugünkü formuna 1977′de ulaştı.”

    Bu dediğinizdeki, “bugünkü form”, tam olarak ne oluyor? Bu arada ne kadar alakasız olsa da, Emma Stone çok güldürdü beni. İyi bir sunucu olur mu sizce de?

    Yanıt

Yorum yazın...