Oscar Rehberi ’13: En İyi Animasyon

Oscar Rehberi ’13: En İyi Animasyon

– Justin Timberlake ve Mila Kunis, Toy Story 3’ye En İyi Animasyon ödülünü veriyor.-

2001’den beri dağıtılmakta olan En İyi Animasyon ödülü bugüne kadar Shrek, Spirited Away, Finding Nemo, Ratatouille, Wall-E ve Up gibi birbirinden önemli yapımlara gitti. Kimi yıllarda öznel zevklerimizden dolayı kazananlarla problem yaşasak da Oscar Ödülleri içerisinde zamanı yakalayan ender kategorilerden biri. Bugüne kadar 7 Pixar animasyonunu ödüllendiren animasyon branşı DreamWorks’e de toplamda Pixar’la aynı adaylık vermesine rağmen sadece 2 ödül teslim etmiş. Ne ilginçtir ki majör animasyon şirketlerinden biri olan Disney’in bugüne kadar aldığı 7 adaylığa rağmen tek bir ödül üdahi yok. Lilo & Stitch, Treasure Planet, Brother Bear, Bolt, The Princess and the Frog ve Wreck-It Ralph’in yapamadığını Frozen yapacak gibi gözüküyor.

Yine isterseniz kısaca oylamanın nasıl geliştiğinden bahsedelim bu kategoride. Belgesel ve yabancı film dallarındaki oylamaya oldukça benziyor bu dal. Önce animasyonlar başvurularını yapıyor. 40 dakikanın üzerinde olmaları ve verilen tarihten önce başvurmaları haricinde bir önkoşul yok. Sadece eğer ki başvuru sayısı 8-12 arasındaysa 2-3 film, 13-15 arasındaysa 4 film, 16 ve üzerindeyse 5 film aday ediliyor. Daha sonra branşın komitesinde yer alan tüm üyeler animasyonları izleyerek 6 ile 10 arasında hepsini puanlıyor. 7.5’in üzerinde bir ortalamaya ulaşan animasyonlar aday olma hakkına erişiyor. Şöyle de istisnai bir durum var, eğer sadece bir animasyon 7.5’in üzerine geçerse ödül “Özel Başarı” adıyla verilip başka aday seçilmiyor.

Bu yıl yine oldukça ilginç bir durum söz konusu. Normalde bu kategorinin hep en iddialısı olmayı başarmış Pixar Stüdyoları, ne yazık ki kendi şirketlerinden çıkma bir animasyonu aday ettirmeyi başaramadı. Dolayısıyla da meydan. Disney’den Frozen, Studio Ghibli’den The Wind Rises, DreamWorks’den The Croods, Les Armateurs’den Ernest & Celestine ve Universal’dan Despicable Me 2’ya kalmış durumda. Hepsi de ödülü fazlasıyla isteyen şirketler. Disney bir türlü En İyi Animasyon ödülüne kavuşamadı. Bu sefer Pixar’ın yokluğunda, özgün şarkı dalında da yarışan iyi eleştiriler almış Frozen ile yarışın favorisi gibi gözüküyor. Miyazaki’nin de ciddi tutkunları var Akademi içerisinde. 2002’de pek ciddi bir rakibi olmadığı için ödüle ulaşması kolay olmuştu; ama bu sefer mücadele etmesi gerekecek. Ama bence asıl risk The Croods’da. DreamWorks, 2005’den beri bir adım geride kalmaktan inanılmaz derecede usandı. How to Train Your Dragon çok iyi olmasına rağmen Toy Story 3 gibi bir başka harikayla savaşmak zorunda kaldı. O yüzden ben The Wind Rises’ın değil de The Croods’un ciddi bir tehlike oluşturabileceği inancındayım. Aman dikkat!

Kazanacak: Frozen
Kazanabilir: The Croods
Kazanmalı: Frozen
Aday olmalıydı:

The Croods

THE CROODS

  • Chris Sanders: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha önce Lilo & Stitch (2002) ve How To Train Your Dragon (2010) ile aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.
  • Kirk DeMicco: İlk Oscar adaylığı.
  • Kristine Belson: İlk Oscar adaylığı.

Despicable Me 2

DESPICABLE ME 2

  • Chris Renaud: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel No Time for Nuts (2006) ile En İyi Kısa Animasyon dalında aday olmuş, ama ödülü kazanamamış.
  • Pierre Coffin: İlk Oscar adaylığı.
  • Chris Meledandri: İlk Oscar adaylığı.

ernest-et-celestine-3

ERNEST & CELESTINE

  • Benjamin Renner: İlk Oscar adaylığı.
  • Dider Brunner: İlk Oscar adaylığı.

Frozen

FROZEN

  • Chris Buck: İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını Surf’s Up (2007) ile alan Buck, altın heykelciği kucaklayamamış.
  • Jennifer Lee: İlk Oscar adaylığı.
  • Peter Del Vecho: İlk Oscar adaylığı.

The Wind Rises

THE WIND RISES

  • Hayao Miyazaki: Üçüncü Oscar adaylığı. Spirited Away (2001) ile aldığı bir Oscar’ı var. Howl’s Moving Castle (2004) ile ise sadece aday olmuş.
  • Toshio Suzuki: İlk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

    1. aserat54

      Bu arada, The Croods’un değil de The Wind Rises’ın atak yapabileceğine inanıyorum. The Croods’un iyi bir animasyon olmasına rağmen, How to Train Your Dragon kadar olamaması, onu geriye düşürüyor. The Wind Rises, mücadele edecek. Frozen de, ödülü kucaklayacak olan film olacak tabii…

      Benim sıralamam:
      1- Frozen
      2- The Wind Rises
      3- The Croods
      4- Despicable Me 2
      5- Ernest & Celestine

      Yanıt
    2. Umur Çağın Taş

      Esasında eski gücünde olmamasıyla pek alakalı değil durum. Geçtiğimiz yıl Brave kazanınca genel olarak sektörde Pixar’a karşı bir tepki oluştu. Bu yıl Monsters University’yi ben de pek sevmemiş olmama rağmen, Pixar önyargısı sebebiyle filmin kampanyası sekteye uğradı.

      Ve ayrıca Özel Başarı Ödülü henüz bir animasyona gitmemiş. Olsaydı yazıya eklerdim zaten.

      Yanıt

Yorum yazın...