Oscar Rehberi ’13: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Oscar Rehberi ’13: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Bu yıl doldurmakta en çok güçlük çektiğimiz kategorilerden biri sanıyorum En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu. Nitelikli performans sayısı oldukça az. Hatta ödülü alacak oyuncu bile ortalama bir işçilikle, daha doğrusu performansdan çok karakterin içeriğiyle Oscar’la buluşacak gibi gözüküyor. Son 10 yılda Javier Bardem (No Country for Old Men), Heath Ledger (The Dark Knight) ve Christoph Waltz (Inglourious Basterds) gibi unutulmaz oyunculuklara gitmişti En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu heykeli. Bu yıl ise bir ilkle karşı karşıyayız. Ben olabildiğince geçmişe gidip kontrollerimi yaptım. Yine de yanılıyor olma ihtimalim var. Ama sanırım tarihte ilk kez bu dalın adaylarının yer aldığı filmlerin tamamı aynı zamanda En İyi Film adayı.

Hemen hatırlayalım hepsini… Bradley Cooper, Silver Linings Playbook’dan sonra bir kez daha yılın iddialı yapımlarından birinde yer almanın ekmeğini yiyiyor gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yıl o kategorideki favorim olsa da ne yazık ki bu sene aday olmasına pek sevinemedim. Aynısı Jonah Hill için de geçerli. The Wolf of Wall Street kadrosunun en zayıf ismi olarak gördüğüm Hill, benim favorilerim arasında yer almamakta. Lakin Scorsese’nin son filmini o kadar çok beğendim ki sanıyorum bu son dakikada gelen adaylıkla ilgili pek bir şey söylemeyeceğim. Barkhad Abdi’nin bu yıl Lupita Nyong’o ile birlikte en iyi keşiflerden biri olduğunu söylememe gerek yoktur sanıyorum. Ortalama bir film olan Captain Phillips’de izlemeye dayanabildiğimiz tek şey kendisi.

Diğer ikili ise ödül için mücadele edecek gibi gözüküyor. Daha doğrusu Jared Leto, Oscar’ı kucaklayacak da Fassbender onu zorlamış gibi davranacağız. Jared Leto’nun oyunculuk değil, karakterin kendisiyle kavuşacağı ödülün pek adil bir tablo olacağına inanmıyorum. Fakat sezon içerisindeki neredeyse her şeyi silip süpürdü. Sadece BAFTA’ya aday olamadığı için, orada Fassbender öne çıkacakmış gibi gözüküyor. Hatta şöyle de bir tüyo vereyim, Leto benim bu seneki En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu listemde ilk beşe dahi giremeyecek. Sanırım bu konuyla ilgili düşüncelerimi son cümlem yeteri kadar ifade etmiştir. Son dakikada Dallas Buyers Club’ın hüsrana uğraması ümidiyle… Gerçi eğer DBC’den iki oyuncuya birden ödül vermek istemezlerse McConaughey’nin yerini Leo ya da Chiwetel’e kaptırmasını tercih ederim.

Kazanacak: Jared Leto | Dallas Buyers Club
Kazanabilir: Michael Fassbender | 12 Years a Slave
Kazanmalı: Michael Fassbender | 12 Years a Slave
Aday olmalıydı: Will Forte | Nebraska

BARKHAD ABDI, Captain Phillips

İlk Oscar adaylığı.

BRADLEY COOPER, American Hustle

İkinci Oscar adaylığı. Hiç Oscar’ı yok.

  • 2012: Silver Linings Playbook | En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis, Lincoln kazandı.)

MICHAEL FASSBENDER, 12 Years a Slave

İlk Oscar adaylığı.

JONAH HILL, The Wolf of Wall Street

İkinci Oscar adaylığı. Hiç Oscar’ı yok.

  • 2011: Moneyball | En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Christopher Plummer, Beginners kazandı.)

JARED LETO, Dallas Buyers Club

İlk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. aserat54

    1- Jared Leto
    2- Michael Fassbender
    3- Bradley Cooper
    4- Jonah Hill
    5- Barkhad Abdi

    Keşke DBC’nin iki erkek oyuncusu da ödül almasa… McConaughey konusuna Cuma günü geleceğiz. Ama, Leto’nun ödülü Fassbender’a kaptırmasını ve tarihe geçmemesini istiyorum. Umarım, Akademi bunu bizlere çok görmez… Ama, görecek galiba…

    Yanıt
    1. aserat54

      Will Forte’un yanına Daniel Brühl (Rush)’ü de ekleyelim. Kendisi aday olmayı hak ediyordu açıkçası. Abartılı olsa da, Leto – Cooper – Hill üçlüsünden çok daha iyiydi bence…

      Yanıt

Yorum yazın...