Vicious – 1. Sezon

Vicious – 1. Sezon

1

Esasında geç bitirdiğim dizileri Oscar Boy’a yazmıyordum; ama artık televizyona her zamankinden daha fazla önem verdiğim için ve tabii konuşacağımız diziyi de önermeden geçmek istemediğim için Sezon Günlükleri’nde bugünün konuğu Vicious. Büyük bir çoğunluğunuzun Vicious’ın varlığından dahi haberi olmadığına eminim. Ben de bir tesadüf eseri, IMDb’de oradan oray savrulurken yakaladım. Ardından Wikipedia üzerinde küçük bir araştırma yaptım ve sadece 7 bölümü olduğunu görünce de dayanamayıp izledim. Daha evvel bize Downton Abbey’yi emanet etmiş olan İngiliz kanalı ITV tarafından ekrana getiriliyor Vicious. Başrollerinde iki duayen, Ian McKellen ve Derek Jacobi var. Biraz tiyatro mantığında çekilen, abartılı oyunculukların havada uçuştuğu, oldukça keyifli bir sitcom.

Stuart (Derek Jacobi) ve Freddie (Ian McKellen) elliyi aşkın yıldır birlikte yaşamakta olan gay bir çifttir. Yalnız ikisi de kendilerini bu uzun birlikteliklerine rağmen her daim birbirleriyle dalga geçmekteen, hatta kırıcı espriler yapmaktan alıkoymazlar. Stuart ile Freddie’nin arkadaş çevresi de oldukça sınırlıdır. Violet (Frances de la Tour) birbirinden ilginç sorunlarla dolu aşk hayatıyla sürekli kapılarında belirmektedir. Üst katlarına yeni taşınan genç Ash (Iwan Rheon) ise monoton hayatlarına bir soluk getirmiştir. Bir de ev partilerinin vazgeçilmez konukları Penelope (Marcia Warren) ile Mason (Philip Voss) var ki, onlar da oldukça şahsına münhasır ve seyri keyifli tiplemeler. Başka da bir ana karakteri mevcut değil Vicious’ın. Ama buna rağmen bir an olsun sıkmayıp, her bölümde kahkaha garantisi veriyor.

2

Sezonun başında gösterilmeye başlanan dizi, bir İngiliz televizyon klasiği olarak Noel’de özel bir bölümle tekrardan ekranlara gelmiş. Projenin kendince bir hayran kitlesi olduğundan dolayı da ikinci sezon onayı erkenden verilmiş. Henüz bir yerlere aday olmuş değil; ama önümüzdeki BAFTA Televizyon Ödülleri’nde adını duyuracağına hiç şüphemiz yok. Uluslararası başarı elde etmesine de az bir zaman varmış gibi geliyor bana. Çünkü bu kadar profesyonel bir ekibi kimsenin görmezden geleceğini zannetmiyorum. Özel hayatında da kimliğiyle barışık olan McKellen’ı ilk kez bu denli karikatürize eşcinsel bir karakterde izliyoruz. Mizahi yönünün kuvvetli olduğunu verdiği röpörtajlarda anlamıştık; ama ben usta ismin bir sitcomda bu kadar başarılı olabileceğini düşünmüyordum. Özellikle her merdivenden inişinde kurduğu cümlelerle suratımıza koca bir gülümseme kondurmayı ihmal etmiyor.

Derek Jacobi’nin de ondan aşağı kalır yanı yok. Annesine McKellen’la olan ilişkisini yıllar sonra itiraf attığı anları kesinlikle görmenizi istiyorum. Misfits’den hatırlayacağınız Iwan Rheon ve Harry Potter’ın o uzun kadını Frances de la Tour, bu başarılı ikilinin yanında yer alan diğer isimler. Frances de la Tour’un da kariyerine pek hakim olduğum söylenemez. The History Boys’daki rolünde kendisini epey başarılı bulmuştum; fakat İngilizler onu daha çok televizyondan tanıyor. Bu arada hemen söyleyeyim, nasıl Episodes’un ekşi suratlı Haggard’ı varsa Vicious’ın da unutkan Marcia Warren’ı var. Yer aldığı her sahnede rol çalıyor Warren. Dizinin en sevdiğim karakteri olabilir. Ve bir de son olarak Noel bölümündeki Judi Dench’i eklemek gerek. Şimdi Dench’in adını görüp konuk oyuncu olduğunu sanmayın. Sadece sesiyle katılımda bulunuyor ünlü aktris Vicious’a. Ama sezona öyle güzel bir nokta koyuyor ki, dizinin unutulmaz anlarından birine imza atmış oluyor.

3

Vicious oldukça dengeli bir komedi. Ritminin bozulduğu tek bir bölümü dahi mevcut değil. Oldukça başarılı bir kadrosu var ve her şeyden önemlisi oldukça da kuvvetli bir mizaha sahip. Bana göre 2013/14 sezonunun mutlaka izlenmesi gereken yeni dizilerinden. Biliyorsunuz Broad City haricinde komedide pek de iyi şeyler olmadı bu sene. O yüzden gülmeye açız. İngilizler’in Miranda ve Bad Education gibi projelerle iyice bayrağı teslim aldığı bir dönemde Vicious’a da mutlaka göz atmanızı öneriyorum. En azından Ian McKellen’ın hatrına birinci bölümü izlemenizi öneririm. Pişman olmayacağınızın garantisini de bizzat ben veriyorum. Beğenmezseniz gelip beni haşlarsanız. Şimdi veda edelim. Bir sonraki Sezon Günlükleri’nde görüşmek üzere.

En İyi Bölüm: Christmas Special 2013 (Bölüm 7)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Ian McKellen (Freddie Thornhill)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...