Mom – 1. Sezon

Mom – 1. Sezon

Allison Janney ve Anna Faris
Allison Janney ve Anna Faris

Daha evvel de birkaç kere söylemiştim, 2013/14 televizyon sezonunun yeni diziler açısından fakirlik yaşadığını. Ama sezonun ikinci yarısında gelen Getting On, Broad City ve Fargo biraz olsun fikrimi değiştirebilmeyi başardı. Lakin özellikle büyük networklerden çıkan yeni projelerden tek biri dahi heyecan yaratmayı başaramadı. Şimdi aralarındaki yegane istisnayı, Mom’ı konuşacağız. Komedi anlamında Pazartesi geceleri ekranı 2 Broke Girls ile birlikte domine eden CBS’in yeni dizisi Mom. Başrollerde hep ufak rollerde izlemeye alıştığımız Anna Faris ve en kötü filmlerde bile muhteşem performanslar vermeyi başaran Allison Janney var. Ne ilginçtir ki dizinin arkasında da Amerika’nın iki büyük çöp komedisi, The Big Bang Theory ile Two and a Half Men’in yaratıcısı Chuck Lorre var. Normal şartlarda bizim ülkemizdeki gülme efektli vasat Show TV komedilerine tekabül eden işler yapan bu adama pek saygı duymasam da , Mom bugüne kadar yaptığı açık ara en iyi iş olmayı başardı.

Mom, aynı ailedeki üç farklı jenerasyondan kadını bir araya getiriyor. Christy (Anna Faris) iyileşmekte olan bir alkoliktir. Hayatını garsonluk yaparak idame ettirmeye çalışırken, aynı zamanda da iki babasız çocuğunu büyütmektedir. Annesi Bonnie (Allison Janney) ise Christy’ye genlerini hiç zarar görmeden geçirmiş, yine alkolik ve bir o kadar da şamatacı bir kadın. Anne – kız genel olarak geçinemedikleri gibi, sürekli de geçmişe bağlı hesaplaşmaların kurbanı oluyorlar. Aralarında bir iletişim olmadığı söylenemez. Ama tam anlamıyla sağlıklı bir ilişkiye sahip olduklarını söylemek de yalan olur. Ve bu ikiliye göre dizinin daha geri planında kalan ve ilk sezonu annesi Christy’nin gençliğindeki kaderini yaşayarak geçiren Violet (Sadie Calvano) var. Erkek arkadaşı Luke’dan (Spencer Daniels), hala lisede bir talebeyken hamile kalan Violet, en az anneannesi kadar dominant bir karaktere sahip. Dizi de bu üç kadının aralarındaki ilişkilere ve özellikle en büyük anne – kızın alkol sonrası hayata tekrar adapte oluşlarına odaklanıyor.

Sadie Calvano, Anna Faris ve Allison Janney
Sadie Calvano, Anna Faris ve Allison Janney

Mom her dizide olduğu gibi ilk 4-5 bölümünü bocalayıp, nereye gideceğini bilemeden geçirdi. Violet’in hamilelik mevzusunu zaten tüm sezonu kaplayacak bir konu olarak görüyorduk. Fakat o arada Christy’nin iş yerindeki patronuyla (Nate Corddry) bir ilişki araya sokuldu. Ne olduğunu tam olarak anlamamışken bu ikili koparıldı. Sezonun ikinci yarısında da zaten patronu doğru düzgün hiç göremez olduk. Ardından restoranın egzantrik şefi Rudy (French Stewart), Bonnie’nin hayatına girdi. Bir bölüm dahi sürmeyen ilişkiden sonra Bonnie ve Christy arasındaki dinamikler de epey değişti. Allison Janney’nin ev ahalisine dahil olmasıyla birlikte anne – kız arasındaki daimi gerginliğin dozu azaltıldı. Ki bana kalırsa Mom, özellikle bu küçük rötüşdan sonra kendisini epey toparlayıp sezon finaline doğru yükselişe geçti.

Yalnız diziyle ilgili şikayetlerim de yok değil. Christy’nin aptal sevgilisi Baxter’dan (Matt Jones) olma oğlu Roscoe’nun (Blake Garrett Rosenthal) yeteri kadar kullanılmadığını düşünüyorum. Halbuki oğlunu canlandıran çocuk aktör de işinde epey başarılı. Umuyorum ki ikinci sezonda odak Violet’den biraz ayrılıp Roscoe’ya kaymaya başlar. Biliyorsunuz, çocuk oyuncular özellikle televizyonda uzun soluklu projeler yakalayınca büyümenin de yardımıyla epey yıldızlaşabiliyor. Eğer Mom, Chuck Lorre’nin diğer işleri gibi uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başarırsa Rosenthal’in epey sükse yapacağını düşünüyorum. Dizinin konuk oyuncularından Mimi Kennedy, Octavia Spencer ve son dakika golü olarak görülebilecek Kevin Pollak’in adını da eklemek gerek. Networklerdeki komedilerin daimi misafiri Justin Long da birkaç bölüm Mom’ın ziyaretçisi oldu, hemen ekleyeyim.

Anna Faris, Allison Janney ve Kevin Pollak
Anna Faris, Allison Janney ve Kevin Pollak

Mom’a başlamak için pek çok sebebiniz var. Birincisi, Chuck Lorre’ye hayatınızda ilk kez saygı duymanıza sebep olacağı için bir şansı hak ediyor. Ben Jim Parsons’ın aldığı her ödülü ve tabii ki Big Bang’e verilen her adaylığı bir cinayet olarak gördüğüm için önyargılarımı yenmesi açısından diziyi ayrıca takdir ediyorum. İkincisi, Allison Janney bu sene büyük ihtimalle Emmy kazanacak. Modern Family’nin zaten miladı dolmak üzere. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Merritt Wever ile güzel bir sürpriz de yapıldı. Şimdi sıra Janney’de. Eğer ki menopoza girdiği bölümü yollarlarsa ben bu sene rakip tanıyacağını düşünmüyorum. Ve üçüncü olarak da, dizinin vaat ettiği kahkahaları ekleyebilirim. Henüz bir bölümü dahi kahkaha atmadan sonlandırmadım. Stüdyoda çekilen komedileri samimiyetsiz bulsam da Mom’ın diğerlerinden büyük farkı var. O yüzden denemeniz şart!

En İyi Bölüm: Estrogen and a Hearty Breakfast (Bölüm 7)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Allison Janney (Bonnie)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...