Emmy ’14: En İyi Yönetmen (Mini Dizi & TV Filmi)

Emmy ’14: En İyi Yönetmen (Mini Dizi & TV Filmi)

DirectingM

Her ne kadar Televizyon Akademisi, Oscar Ödülleri’ni dağıtan AMPAS’dan daha adil olsa da onların kendine göre zaafleri var. Bunlardan en önemlisi de sinemadan televizyona ufak geçiş yapan isimleri görünce kendilerini kaybetmeleri. Eğer ki bir Emmy heykelciği için yarışıyorsanız, adınızın Hollywood’da biliniyor olması sizi birkaç adım öne çıkarabiliyor. Ama yok Los Angeles’da yeteri kadar çevreye ve hayrana sahip değilseniz, televizyon sektöründe bir şekilde isim yapmış olmanız da çok önemli. Ne yazık ki bu yıl, ATAS’ın zaaflarını en çok hissedeceğimiz kategorilerden biri En İyi Yönetmen (Mini Dizi & TV Filmi). Alfonso Gomez-Rejon ve Adam Bernstein’in başarılı işçilikleri Ryan Murphy’nin yıldız markası sebebiyle gölgede kalacak gibi gözüküyor.

Bu kategorideki yarış bu yıl inanılmaz zayıf olduğundan ötürü aramızda hakikaten formalite icabı aday olmuş bir yönetmenimiz var. Her ne kadar Stephen Frears’ın birkaç filmini hayranlıkla izlemiş, takdir etmiş olsak da Muhammad Ali’s Greatest Fight hakikaten zayıf bir yapım. Hele ki yönetmenlik namına son yüzyılın en sıradan işlerinden biri olabilir. Öyle ki, bu berbat TV filmi sadece boşluk yakalayabildiği iki dalda kendine yer yapıp adaylar arasına girebilmeyi başarmış. Stephen Frears da sinema çevreleri tarafından sayılan bir yönetmen olduğu için yarışa dahil olmuş. Ama merak edilmesin ödülü almak gibi bir ihtimali yok.

Fargo’dan ise iki adayımız var. Bir yanda dizinin ilk bölümü “The Crocodile’s Dilemma”yı yöneten Adam Bernstein. Diğer yanda ise sırf karlı ve sisli havadaki çatışma sahnesi sebebiyle ilk altıya giren Colin Bucksey. Diziyi izleyen herhangi birinin tahmin edebileceği üzere Bernstein’in ödülü alma ihtimali Bucksey’ye göre oldukça yüksek. Özellikle açılış sahneleriyle akıllarımızda yer eden Fargo, The Normal Heart ile bu kategoride de mücadele ederek en iyisini yapmaya çalışacak. Umuyorum Ryan Murphy’nin iki projesi arasında oylar bölünür de Adam Bernstein ikinci adaylığında da tekrardan altın heykelciğe kavuşur ve hepimizin yüzünü güldürür.

Bu arada çamur attım diye American Horror Story: Coven’ın kazanmasını istemediğim düşünülmesin. Tüm sezon boyunca hakim olan rezalet açılı kamera kullanımını bir kenara atan oldukça orijinal bir bölümdü “Bitchcraft”. Gomez-Rejon’un temiz işçiliği diziyi ilk kez izleyen biri 0larak beni gerçekten etkilemeyi başardı. Gönül isterdi ki Fargo ve Ryan Murphy’nin “Ödül verin bana!” diyen projesi The Normal Heart başka bir yılda yarışsın. Ama ne yazık ki Gomez-Rejon şimdilik ödül için üçüncü sırada bir sürpriz yapma umuduyla bekliyor. Bakarsınız American Horror Story’nin dördüncü sezonunda tekrar kamera arkasına geçip güçlü bir geri dönüş yaparak geç de olsa ödülünü alır.

Etkisiz adaylardan bahsetmişken, Sherlock: His Last Vow ile bu kategoride yer almayı başaran Nick Hurran’ı da unutmamak gerek. Dizinin neredeyse her bölümü tek bir kişi tarafından yönetilmiş gibi hissettirdiği için Hurran’ın aldığı adaylığın ezbere bir kontenjan doldurma hevesinden ibaret olduğunu düşünüyorum. Tabii bir de şunu unutmamak gerek, Sherlock okyanusun bu tarafında yarattığı gürültüyü Amerika’da yaratabilmiş değil. Mesela PBS’in elindeki Downton Abbey orada yeri göğü sallarken, Sherlock daha butik bir izleyicisi kitlesine ulaşıyor. Yani özellikle buradaki Sherlock hayranlarının kendilerini şimdiden frenlemelerini öneririm. Büyük bir şok yaratma hevesleri olmadıkça Hurran’ın Emmy ile bulaşabileceğini zannetmiyorum.

Adaylar açıklandığı günden beri Fargo’nun iki yönetmeninin kamera arkasına geçtiği bölümleri tekrar izlemem gerektiğini söylüyordum. İzledikten sonra da ATAS’ın aklını çelebilecekleri bir bölüm olmadığına karar verdim. Bu yüzden de ödülün çok rahat bir şekilde Ryan Murphy ile buluşacağını düşünüyorum. Hem onu tanıyorlar, hem zaten bir HBO projesi. Daha evvel tiyatro sahnesinde sergilenmiş, izleyiciyi büyülemiş ve ödüllere boğulmuş. Her dakikası seyirciyi ağlatıyor, önemli bir meseleye parmak basıyor. Kadrosunda yıldız oyuncular var, sevdikleri hetero aktörler gay rollerinde karşılarına çıkıyor. ATAS daha ne istesin? Bu muhteşem ödül senaryosunda ancak Murphy’ye yeni bir Emmy hediye etmek kaldı.

Kazanacak: Ryan Murphy | The Normal Heart
Kazanabilir: Adam Bernstein | Fargo; “The Crocodile’s Dilemma”
Sürpriz: Alfonso Gomez-Rejon | American Horror Story: Coven; “Bitchcraft”
Kazanmalı: Rejon ya da Bernstein
Aday olmalıydı: Sam Miller | Luther; “Part One”

American Horror Story: Coven

AMERICAN HORROR STORY: COVEN (FX) | “Bitchcraft”
Alfonso Gomez-Rejon

İkinci Emmy adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Mini Dizi dalında American Horror Story: Coven ile aday.

Bölüm kodu: #3.1
Sezonun ilk bölümü. Zoe (Taissa Farmiga) beklenmedik bir olay sonrası kendisini bugüne kadar hiç duymadığı cadılar okulunda bulur. Genç ve yetenekli bir cadı olan Misty’nin (Lily Rabe) yakılıp katledilmesi sonrası en yüksek rütbeli cadı Fiona (Jessica Lange) kızının (Sarah Paulson) sahip olduğu okula onları korumak için geri döner; ama tabii bu buzdağının sadece görünen kısmıdır. Bölüm bir öğrenci partisinde Madison’ın (Emma Roberts) tecavüz edilmesiyle sonlanır.

Fargo

FARGO (FX) | “The Crocodile’s Dilemma”
Adam Bernstein

İkinci Emmy adaylığı. Bir Emmy’si var.

  • 2007: 30 Rock | En İyi Dizi (Komedi) – KAZANDI

Bölüm kodu: #1.1
Muhteşem dizinin ilk bölümü. Lester (Martin Freeman) bu bölümde önce lisede sürekli onu ezen Sam Hess (Kevin O’Grady) tarafından eski günlere gider. Yaşadığı küçük kaza sonrası hastanede Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) ile tanışır. Aralarındaki küçük ama anlamlı sohbet dizinin tüm sezonuna etki edecek güçtedir. Bu arada polis memuru Molly (Allison Tolman) arka arkaya gerçekleşen birkaç cinayetin birbiriyle alakası olduğunu düşünmektedir. Bölümün sonuna doğru Lester ile karısı (Kelly Holden Bashar) arasındaki kavga büyür ve beklenmedik bir saldırıyla sonuçlanır. Lester’ın yardımına ise Malvo koşar.

Fargo

FARGO (FX) | “Buridan’s Ass”
Colin Bucksey

İlk Emmy adaylığı.

Bölüm kodu: #1.6
Lester (Martin Freeman) hastaneden firar edip kardeşini suçlu duruma düşürecek kanıtları onun evine bırakır. Malvo’nun (Billy Bob Thornton) dahil olduğu silahlı bir çatışmaya Molly (Allison Tolman) müdahale etmeye çalışır. Karın oluşturduğu sisli ortamda Gus (Colin Hanks) yanlışlıkla Molly’yi vurur. Bu arada Milos (Oliver Platt) Tanrı tarafından bağışlanmak için yıllar önce bulduğu parayı yerine bırakır.

Muhammad Ali's Greatest Fight

MUHAMMAD ALI’S GREATEST FIGHT (HBO)
Stephen Frears

İkinci Emmy adaylığı. Hiç Emmy’si yok.

  • 2000: Fail Safe | En İyi Yönetmen (Mini Dizi & TV Filmi) – Charles S. Dutton (The Corner) kazandı.

The Normal Heart

THE NORMAL HEART (HBO)
Ryan Murphy

Onüçüncü Emmy adaylığı. Bir Emmy’si var. Bu yıl aynı zamanda The Normal Heart ile En İyi TV Filmi, American Horror Story: Coven ile En İyi Mini Dizi  ve En İyi Senaryo (Mini Dizi & TV Filmi) dallarında aday.

  • 2013: American Horror Story: Asylum | En İyi Mini Dizi & TV Filmi – Behind the Candelabra kazandı.
  • 2013: American Horror Story: Asylum | En İyi Jenerik – Da Vinci’s Demons kazandı.
  • 2012: American Horror Story | En İyi Mini Dizi & TV Filmi – Game Change kazandı.
  • 2012: American Horror Story | En İyi Jenerik – Great Expectations kazandı.
  • 2011: Glee | En İyi Dizi (Komedi) – Modern Family kazandı.
  • 2010: Glee | En İyi Dizi (Komedi) – Modern Family kazandı.
  • 2010: Glee; “Pilot” | En İyi Yönetmen (Komedi) – KAZANDI
  • 2010: Glee; “Pilot” | En İyi Senaryo (Komedi) – Steven Levitan ve Christopher Lloyd (Modern Family; “Pilot”) kazandı.
  • 2004: Nip/Tuck; “Pilot” | En İyi Yönetmen (Komedi) – Walter Hill (Deadwood; “Pilot”) kazandı.

Sherlock: His Last Vow

SHERLOCK: HIS LAST VOW (PBS)
Nick Hurran

İlk Emmy adaylığı.

Bölüm kodu: #3.3


Emmy Tahminleri
En İyi Kadın Oyuncu (Drama)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Drama)

En İyi Senaryo (Drama)
En İyi Senaryo (Komedi)
En İyi Konuk Erkek Oyuncu (Komedi)

En İyi Konuk Kadın Oyuncu (Komedi)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mini Dizi & TV Filmi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Mini Dizi & TV Filmi)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...