Fresh Off the Boat – 1. Sezon

Fresh Off the Boat – 1. Sezon

Hudson Yang
Hudson Yang

Son birkaç yıldır ben de televizyonda ya da filmlerde ırkçı söylemler gördüğünde sinirlenen, hatta kafaya takıp sosyal medya üzerinden bir şekilde o yapımı incitmeye çalışan insanlardan birine dönüştüm. Sanırım buna “büyümek” deniyor. Yaş ilerledikçe kendinizle alakalı şeyleri daha az kafaya takmaya başlayıp etrafta ne olup bittiğine göz dikiyorsunuz. Mesela sırf bu ırkçılık ve cinsiyetçiliğe katlanamadığım için senelerdir severek izlediğim 2 Broke Girls’ü bir anda bıraktım. Çünkü artık aynı basma kalıp itici esprileri dinlemeyi midem kaldırmıyor. Hele ki Uzak Doğu’lu restoran sahibi üzerinden yapılanlar… Bilmiyorum, belki de benim “hassas” bir dönemime denk gelmiştir. Peki konuya neden buradan girdim? Çünkü Fresh Off the Boat daha diziye başlmadan evvel sadece adıyla bile koca bir felakete dahi sürüklendiğinizi düşündürüyor. Halbuki isim de, hikaye de Eddie Huang’ın aynı adlı otobiyografisinden gelmekte. O yüzden herhangi kafatasçı bir alt metinle karşılaşmayacağınızın garantisini verebilirim.

Fresh Off the Boat dediğim gibi gerçekten de benzer olayları yaşamış olan ana karakterinin otobiyografisinden televizyona uyarlanmış. Tayvan asıllı Huang ailesi en büyük oğulları Eddie 11 yaşında iken bir restoran açmak için Washington’dan Orlando’ya taşınıyor. İki erkek kardeşi, büyük hayallerin peşinden koşan babası ve kuralcı annesiyle geçinip giden Eddie’nin bu yeni habitatına alışma sürecinde başından geçen komik olayları izliyoruz. Oldukça eğlenceli, “Uzak Doğu’lular kötü araba kullanır. Sadece ders çalışır. Çocuklarına eziyet ederek bir müzik aleti çalmayı öğretirler.” gibi klişelere başvurmadan da temiz mizah yapılabileceğini kanıtlayan bir iş var özetle karşımızda. Henüz ikinci sezon onayına dair ABC’den bir haber gelmese de bu yıl ilk bölümü en çok reyting alan ikinci sitcom olarak bence Fresh Off the Boat’un şansı epey yüksek. Kaldı ki bu kadroyu harcarlarsa da Modern Family haricinde zaten eli boş olan ABC için yanlış bir seçim olur.

Constance Wu, Hudson Yang ve Forrest Wheeler
Constance Wu, Hudson Yang ve Forrest Wheeler

Fresh Off the Boat’u bu kadar başarılı kılan şeyin risk almaktan çekinen ve klasik aile komedilerinin formüllerinden yararlanan senaryosu olduğunu söylemek güç. Tüm marifet yetenekli kadrosunda. Bu yıl The Interview’da Kim Jong-un olarak izlediğimiz Randall Park ailenin babasını canlandırıyor. Başarılı bir restoran zincirinin kopyası olarak açtığı Cattleman’s Ranch isimli yerinden kazandığı parayla ailesini geçindirmeye çalışan, “Amerikan rüyası”nı yaşamaya çalışan klasik göçmenlerden biri aslında bu baba. Eşi Jessica (Constance Wu) ise Fresh Off the Boat’un asıl hazinesi. Constance Wu eğer ki evren bu yıl adil olmayı tercih eder ise her türlü televizyon ödülüne aday olmayı, hatta kazanmayı hak eden bir oyun sergiliyor. Gerçi Julia Louis-Dreyfus’u Veep yayından kalkmadıkça tahtından etmek epey güç olacak. Fakat Constance Wu da giderek çorak bir araziye dönüşen büyük network sitcomlarının sınırlı malzmesine rağmen harikalar hyaratmayı başarıyor.

Evin üç oğlundan en çok öne çıkanı tabii ki de Hudson Yang. Fakat dizi bizzat Eddie Huang tarafından seslendirilmesine rağmen bu karakter benim pek ilgimi çekmiyor. Eddie’nin kardeşleri Emery (Forrest Wheeler) ve Evan (Ian Chen), muhtemelen birkaç seneye tıpkı Modern Family’nin çocukları gibi parlayarak epey ünlenecek. Tabii kanal Fresh Off the Boat’u yayından kaldırma gafletine düşmez ise… Ama neden bilmem, ben pek de fena olmayan reytingleri sebebiyle Huanglar’a yakın tarihte veda etmeyeceğimize güveniyorum. Evin bir diğer üyesi Büyükanne Huang’ı, yani Lucille Soong’u da anmadan olmaz. Özellikle son bölümlerde hep en iyi espriler Soong’dan çıktı. Tek bir kelime dahi İngilizce konuşmamasına rağmen mimikleriyle bile seyirciyi kahkahalara boğmayı başarıyor.

Randall Park ve Constance Wu
Randall Park ve Constance Wu

Bir kere eğer çok seksi değil iseniz (Sofia Vergara sözüm sana) büyük networklerde Amerikalı olmayan bir oyuncunun önemli bir rol kapması mucizeden de öte bir durum. Kablolu kanallar her geçen yıl ekrandaki çeşitliliği arttırsa da ABC, Fox, NBC ve CBS gibilerin daha gidecek çok yolu var. Bu yüzden Fresh Off the Boat’un bir süre daha dayanması şart. Constance Wu’dan bizi mahrum bırakmamaları için her şeyi yapmaya hazır olduğumu da ekleyeyim. Şimdiden bu yılki Oscar Boy TV Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu (Komedi) dalının galibini belli ettim sanırım. Şimdi yine kapanışa geçelim ve bir sonraki Sezon Günlükleri yazısında (The Americans) görüşmek üzere diyelim.

En İyi Bölüm: The Shunning (Bölüm 3)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Constance Wu (Jessica Huang)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...