Ray Donovan – 3. Sezon

Ray Donovan – 3. Sezon

Liev Schreiber
Showtime | Ann Biderman | Oyuncular: Liev Schreiber, Paula Malcomson, Eddie Marsan, Dash Mihok, Pooch Hall, Steven Bauer, Katherine Moennig, Kerris Dorsey, Devon Bagby, Jon Voight, Elliott Gould, Katie Holmes, Ian McShane, Hank Azaria, Guy Burnet, Jason Butler Harner, Leland Orser, Christy Williams, Aaron Staton, Alyssa Diaz

 

ray_donovan_ver6Bu cümleyi tekrarlamaya daha ne kadar devam edeceğim bilmiyorum; ama galiba Ray Donovan’ın daha çok hayranı olduğuna inandığım gün durabilirim. Peki ne o cümle? Ray Donovan ekranların yeni Mad Men’i, yeni Breaking Bad’i, yeni Sopranos’u olmaya aday, aynı keskin ve nitelikli senaryo özelliklerine sahip çok özel bir televizyon projesi. Üç yıldır dramalardan ziyade komediler ile yüzü gülen Showtime’ın çatısı altında Masters of Sex’i de yanına alarak Pazar gecelerini doyurucu hale getiriyor. Başladığı noktadan buraya gelmek için o kadar çok yol kat etti ki televizyonun tarihine geçmiş pek çok diziye oranla daha az izlenmesi ve konuşulmasını hala anlamlandıramıyorum. Ama bu HBO ya da AMC çıkışlı olmayan dramaların kaderi sanıyorum. Aynı kaderi FX’in kalburüstü yapımları Justified ve Sons of Anarchy de yaşamıştı. Şimdi ise The Americans yayında olan pek çok diziyi cebinden çıkarmasına rağmen eleştirmenler haricinde kimseye ulaşamıyormuş gibi hissettiriyor.

Dönelim biz asıl meselemiz Ray Donovan’a… Dizinin yaratıcısı Ann Biderman sektöre çok yabancı bir isim değil. Hatta 90’lı yıllarda NYPD Blue için yazdığı bir bölümle Emmy almışlığı bile var. Ama kendi ayaklarının üzerinde durmaya 2009’da start alan Southland ile başlamış. Orada da Regina King’in içindeki canavarı ortaya çıkararak ne kadar yetenekli bir aktris olduğunu cümle aleme kanıtlamasına yardımcı olan Biderman, Ray Donovan’da daha büyük yıldızlardan oluşan bir kadroyu bir araya getiriyor. 2013 yazından bu yana yayın hayatını sürdüren yapımın başrolünde yüzüne herkesin aşina olduğu, ama adını ezberlemek için çaba sarf etmedikleri Liev Schreiber var. Yardımcı oyuncular arasında efsanevi aktör Jon Voight ve son beş senedir aklınıza gelecek her türlü İngiliz filminde hep ortalamanın çok üzerinde performanslar çıkaran Eddie Marsan’a rastlıyorsunuz. Üstelik bununla da sınırlı değil ekip. Ray Donovan sayesinde tanışıp sevdiğimiz Dash Mihok ve Paula Malcomson’ın önünde de saygıyla eğilmeden olmaz.

Paula Malcomson ve Eddie Marsan
Paula Malcomson ve Eddie Marsan

Bilmeyenler için kısaca hatırlatacak olursak, Ray Donovan paralı insanların hayatlarındaki problemleri yok etmek ve basının ağzına düşmeden ortadan kaldırmak için çalışıp didinen bir fixer. Fakat hizmet ettiği insanlardan çok daha büyük sorunları var kendi özel hayatında. Karısıyla arasındaki gitgelli ilişki, çocuklarına zaman ayıramaması, babası ve küçüklüğünde yaşadığı bir travma sebebiyle bir türlü toparlanamayan ailesi… Kısacası Ray’ın nefes almaya pek vakti olmuyor. Lakin şunu itiraf etmek gerek ki, tüm bu kaosun bir düzene oturarak “Her şeyde Donovanlar’ın başını geliyor.” etkisinden kurtulması epey uzun sürdü. Üçüncü sezonda artık büyük resimdeki tüm detaylar yerlerini bulduğu için daha olgun bir hikaye anlatımına şahit olduk. Mesela geçtiğimiz sene Ray ile karısının arasındaki ihanete varan karmaşa bir noktadan sonra sakız gibi uzatılıyor gibi hissettirmişti. Ama bu yıl Ray ile Abby’yi aynı karede doğru düzgün görmememize rağmen geçen yıla göre çok daha fazla şey öğrendik bu ikili hakkında.

Kabul ediyorum, üçüncü sezonun daha ilk bölümünden sezon finaline doğru neler olacağını kestirdiğimiz şeyler de vardı. Bunchy’nin (Dash Mihok) sıradışı aşkı, Terry (Eddie Marsan) ile Abby (Paula Malcomson) arasında alevlenen çekim, Bridget’ın (Kerris Dorsey) tıpkı büyük babası Mickey (Jon Voight) gibi belayı çekmesi… Ama uygulama sırasında bu beklenilen hikayeler öyle güzel şekil aldı ki kusur arayacak hal bırakmadı Ray Donovan’ın senaristleri. Sezon finalindeki silahlı çatışma sahnesi stilize olmak için çabalamazken, dizinin başından beri tutturduğu realist tonun altını çizdi adeta. Ian McShane ve Katie Holmes’un da olağanüstü seçimler olduğunu söylemek gerek. Başta McShane’in kadrodaki pek çok ismi gölgede bırakabileceğini, Holmes’un ise zayıf kalacağını düşünmüştüm. Fakat dengeleri sağlamakta hiç güçlük çekmemişler. Sanki en başından beri bu iki karakter de yanımızdaymış gibi hissettirdi.

Katie Holmes ve Ian McShane
Katie Holmes ve Ian McShane

Yozlaşmış bir ülkenin, kendini haddinden fazla değerli gören insanlarıyla dolu şehrinde Ray Donovan yolunu bulmaya devam ediyor kısacası. Dördüncü sezon onayı geldiği için içimiz rahat. Önümüzdeki Temmuz ayında da yine keyifli bir yolculuğa çıkacağız Donovanlar’la. Bunchy’nin doğan çocuğu, Terry ile Abby’nin gizli buluşmaları, Conor’ın ergenlik problemleri ve Bridget’ın özgürlük sancılarıyla hayatımıza devam etmeye hazırız. Yeter ki Ray Donovan uzunca bir süre yayında kalmaya devam etsin. Hala bu diziye şans vermeyenler için pankart asıp meydanlarda çığlık çığlığa reklamını yapmaya hazırım, onu da ekleyeyim. Eğer televizyonun altın çağındaysak, buyrun size o altın çağda olduğunu iliğinize kadar hissettiren bir dizi. Daha da diyecek bir sözüm yok.

En İyi Bölüm: Poker (Bölüm 11)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Eddie Marsan (Terry Donovan)
Sezon Notu: A

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...