88. Akademi Ödülleri: Son Aday Tahminleri

88. Akademi Ödülleri: Son Aday Tahminleri

88. Akademi Ödülleri’nin adaylarını öğrenmemize sayılı saatler kaldı. Yarın saat 15.30’da Youtube linkinden ya da Digiturk birinci kanalda yapılacak basın toplantısını izleyebilirsiniz. Önce Guillermo del Toro ve Ang Lee teknik kategorileri açıklayacak. Ardından yayın sekiz dakikalık bir ara verecek ve Akademi başkanı Cheryl Boone Isaacs ile aktör John Krasinski’nin geri kalan tüm dallardaki adayları duyurduğunu izleyeceğiz. Ama tabii bu heyecana ortak olmadan evvel kısalar hariç tüm kategorileri ele alıp nasıl bir manzarayla karşılaşabileceğimizi yazmak istedim. İşte buyrun sizlere son Oscar aday tahminlerim:

film

Spotlight, The Big Short, The Revenant, The Martian ve Bridge of Spies beşlisinin meslek birliklerinden aldığı destek sonrası artık Oscar’a aday olacağından kesinlikle eminiz. Hatta eskisi gibi beş adaylı sistem olsaydı muhtemelen bu saydığım filmleri görürdük. Bunlara ilaveten Mad Max: Fury Road’un teknik branşlardan aldığı destekle çok rahat bir şekilde listeye gireceğini düşünüyorum. Carol, ise PGA tarafından görmezden gelinmiş olmasına rağmen BAFTA’nın en çok adaylık alan filmi oldu. Bu da beni umutlandırıyor. Asıl soru listenin geri kalanında neler olacağı. Belki de 7 aday çıkaracağımız bir senedir. Ama ben adet yerini bulsun diyerek listeyi tamamladım. PGA’de sürpriz yapan Brooklyn, animasyon branşının yeni oylama sistemi geldiğinden beri En İyi Film dalına hiçbir filmi sokamamasının intikamı olarak Inside Out ve Brie Larson’ın favorilerden biri olması sebebiyle listeye son olarak Room’u ekledim. Yalnız Straight Outta Compton ve Steve Jobs sürpriz yaparsa pek şaşırmayacağım. Star Wars’un da hala şansı bitmiş sayılmaz. The Hateful Eight, meslek birlikleri arasında sadece CAS’in desteğini aldığından umutsuz vaka gibi gözüküyor. Sicario da tam aksine sürpiz bir şekilde ilgi görmekte. Belki aradığımız film odur.

spotlight_ver2 big_short_ver2 revenant martian_ver2 bridge_of_spies
1. SPOTLIGHT
(Open Road Films)
2. THE BIG SHORT
(Paramount)
3. THE REVENANT
(20th Century Fox)
4. THE MARTIAN
(20th Century Fox)
5. BRIDGE OF SPIES
(Walt Disney Studios)
mad_max_fury_road_ver6 CN6jmU9UcAAyTll brooklyn inside_out_ver13 room
6. MAD MAX: FURY ROAD
(Warner Bros.)
7. CAROL
(The Weinstein Company)
8. BROOKLYN
(Fox Searchlight)
9. INSIDE OUT
(Disney/Pixar)
10. ROOM
(A24 Films)
İddialılar: Steve Jobs, Straight Outta Compton, Star Wars: The Force Awakens, Sicario, Creed, The Hateful Eight
Uzak ihtimaller: Trumbo, Son of Saul, Ex Machina, Beasts of No Nation

yönetmen

Açıkçası sonucunun ne olacağını çok merak ettiğim bir kategori bu. George Miller’ı ilk sıraya koymuş olmam tahminimden emin olduğum anlamına gelmiyor. Önce adaylığı alması şart. Ama son dönemde yaptıkları burnu büyük seçimlerle dikkat çeken Akademi’nin yönetmen branşı, Miller’ı es geçmez diye umuyorum. Ridley Scott için yapılan kampanya Meryl Streep yılını hatırlatmakta. Henüz yönetmen olarak salt ödül almadığından Fox sıtkını sıyırmış durumda. Iñárritu elinin güçlü olduğunu Altın Küre’de bir güzel kanıtladı zaten. Mesele son ikiliyi doldurmakta. Ben Todd Haynes ve Adam McKay’den yana kullandım oyumu. Fakat bu ikiliyi dışarıda bırakır, Steven Spielberg ve Tom McCarthy’nin adını okurlarsa da pek şaşırmayacağım.

Happy Feet Two - European Premiere - Outside Arrivals Scott agi mckay haynes
1. GEORGE MILLER
Mad Max: Fury Road
(Warner Bros.)
2. RIDLEY SCOTT
The Martian
(20th Century Fox)
3. ALEJANDRO GONZÁLEZ IÑÁRRITU
The Revenant
(20th Century Fox)
4. ADAM MCKAY
The Big Short
(Paramount)
5. TODD HAYNES
Carol
(The Weinstein Company)
İddialılar: Tom McCarthy (Spotlight), Steven Spielberg (Bridge of Spies), Quentin Tarantino (The Hateful Eight), László Nemes (Son of Saul), Danny Boyle (Steve Jobs)
Uzak ihtimaller: Ryan Coogler (Creed), Denis Villeneuve (Sicario), Lenny Abrahamson (Room), Cary Fukunaga (Beasts of No Nation)

erkek oyuncu

Leonardo DiCaprio’nun sürekli ödül sohbetlerine dahil olup aday olamamasına o kadar alışmıştık ki, Altın Küre’ye kadar hepimiz büyü bozulacak diye korkmaya devam ettik. Ama öyle olmadı, koca salon Altın Küre’yi üçüncü kez kucaklıyor olmasına rağmen sanki ilk seferiymiş gibi kalkıp alkışladı. Bu da devamının geleceğini işaret ediyor. Michael Fassbender her ne kadar filmi batmış olsa da Universal’ın yaptığı doğru hamleler sayesinde hala yarışın içerisinde. Bryan Cranston’ı zaten SAG’den beri listelerimizde tutuyoruz. Eğer aday olursa Leo’dan oy çalabilme potansiyeline sahip tek isim gibi gözüküyor. Matt Damon’ı ise aylardır süren direnişimin sonunda listeme ekledim. Çünkü The Martian’ın favori filmlerden biri olduğu artık netleşti ve birincilik oyu toplayabilecek aday adaylarının sayısı oldukça kısıtlı. Beşinci sıramda ise Eddie Redmayne var. Fakat yerinin çok sağlam olduğunu düşünmüyorum. Eğer Oscar adaylarının açıklandığı sabahta Michael B. Jordan ya da Steve Carell’in telefonu çalmaya başlarsa çok şaşırmayacağım. Bir de sezonun başında agresif bir şekilde kampanya yapıp kenara çekilen Ian McKellen var. Fakat BAFTA’dan destek alamamış iken Oscar’ın beğenisini kazanır mı dersiniz.

Dicaprio Steve Jobs TR_08395.dng THE MARTIAN redmayne
1. LEONARDO DICAPRIO
The Revenant
(20th Century Fox)
2. MICHAEL FASSBENDER
Steve Jobs
(Universal Pictures)
3. BRYAN CRANSTON
Trumbo
(Bleecker Street)
4. MATT DAMON
The Martian
(20th Century Fox)
5. EDDIE REDMAYNE
The Danish Girl
(Focus Features)
İddialılar: Steve Carell (The Big Short), Michael B. Jordan (Creed), Ian McKellen (Mr. Holmes), Will Smith (Concussion)
Uzak ihtimaller: Johnny Depp (Black Mass), Michael Caine (Youth), Géza Röhrig (Son of Saul)

kadın oyuncu

Şu bir gerçek ki Brie Larson, Saoirse Ronan ve Cate Blanchett’in adaylık alacağından herkes emin olsa da listeyi doldurdukları diğer iki isim hakkında kimsenin bir fikri yok. Beş oyuncunun oluşturduğu minik havuzdan herkes sürpriz yapabilirmiş gibi duruyor. Ben, 2015’te 8 filmde birden rol alan Alicia Vikander’in BAFTA ve Altın Küre’nin de verdiği tepki üzerine pazarlandığı gibi yardımcı dalda değil burada aday olacağını düşünüyorum. Hatta yardımcı kadın oyuncu tahminlerime gittiğinizde de Ex Machina ile listelerime dahil ettiğimi göreceksiniz. Kalan boşluğa da yine BAFTA’dan aldığım gazla Maggie Smith’i yerleştirdim. Emin miyim? Kesinlikle hayır. Hatta bence aday olamayacak. Ama risk almayınca Oscar sezonu pek çekilmiyor. Belki dediğim olur ve Kakça gibi “Ben demiştim.” diye kafanıza kakarım. Yalnız Charlotte Rampling’in delice kampanya yaptığını, Jennifer Lawrence’ın sırf Jennifer Lawrence olduğundan adaylık koparabileceğini ve Rooney Mara’nın da tıpkı Alicia Vikander’a gelen tepki oyları gibi buraya itilebileceğini aklımdan çıkarmıyorum.

larson ronan blanchett vikander THE LADY IN THE VAN
1. BRIE LARSON
Room
(A24 Films)
2. SAOIRSE RONAN
Brooklyn
(Fox Searchlight)
3. CATE BLANCHETT
Carol
(The Weinstein Company)
4. ALICIA VIKANDER
The Danish Girl
(Focus Features)
5. MAGGIE SMITH
The Lady in the Van
(Sony Pictures Classics)
İddialılar: Charlotte Rampling (45 Years), Jennifer Lawrence (Joy), Rooney Mara (Carol)
Uzak ihtimaller: Charlize Theron (Mad Max: Fury Road), Carey Mulligan (Suffragette)

yardımcı erkek oyuncu

Sylvester Stallone ve Mark Rylance son ana kadar dişe diş, kana kan savaşacağı için ben açıkçası bu ikilinin kesin aday olacağından eminim. Gerçi Stallone’un kazanmak için önce adaylık barajını aşması gerektiğini iddia edenler de var. Fakat Altın Küre sonrası şüphelerim silindi. The Big Short’un bir favoriye dönüşmesi sebebiyle Christian Bale da kolay bir şekilde ilk beşe girebilirmiş gibi geliyor. Sicario, meslek birliklerinden çılgınca bir destek aldı. Bu da Benicio del Toro’nun adaylığına işaret ediyor olabilir. Netflix’in sırf filmini izletebilmek için Akademi üyelerine bir yıllık ücretsiz üyelik hediye etmesi de boşa değil. Yalnız buradaki yarışın çok kalabalık olduğunu ve Michael Shannon, Mark Ruffalo, Jacob Tremblay, Tom Hardy gibi isimlerin sürpriz yapabileceğini aklınızdan çıkarmamanızı öneririm. Her an her şey olabilir!

Creed10521.dng BRIDGE OF SPIES THE BIG SHORT deltoro Elba
1. SYLVESTER STALLONE
Creed
(Warner Bros.)
2. MARK RYLANCE
Bridge of Spies
(Walt Disney Studios)
3. CHRISTIAN BALE
The Big Short

(Paramount)
4. BENICIO DEL TORO
Sicario
(Lionsgate)
5. IDRIS ELBA
Beasts of No Nation
(Netflix)
İddialılar: Jacob Tremblay (Room), Mark Ruffalo (Spotlight), Michael Shannon (99 Homes), Tom Hardy (The Revenant)
Uzak ihtimaller: Paul Dano (Love & Mercy), Michael Keaton (Spotlight)

yardımcı kadın oyuncu

Alicia Vikander’in The Danish Girl ile lead kategoride oy alacağından emin olmasam da ben eleştirmen birliklerinden gelen aşırı destek sebebiyle Ex Machina’nın parladığını ve genç aktrisin burada gerçekten yardımcı rolde olduğu filmle adaylık elde edeceğini düşünüyorum. Kate Winslet’in gerçekten ne kadar güçlü olduğunu zaten Altın Küre’de gördük. Carol fırtınası da Akademi üyelerinin pek soğuk bulduğu Rooney Mara’yı buraya dahil edecektir. Her filmiyle minimum bir oyunculuk adaylığı çıkaran Tarantino’nun şansı Jennifer Jason Leigh’ye yarayacak gibi gözüküyor. Beşinci aday olarak ise Helen Mirren’ı düşündüm. Mirren bu senenin ödül sezonundaki en büyük sürprizlerinden biri oldu ve film de bir şekilde Oscar’ı, Hollywood’u anlatıyor. Dolayısıyla ezbere adaylıklar almış pek çok veteran gibi onun da yeri hazır. Tabii Vikander, The Danish Girl ile aday olabilir. Kristen Stewart oylama döneminde yaptığı kampanyanın meyvelerini alabilir. Rachel McAdams filminin favori olmasından, Jane Fonda ise isminin prestijinden yararlanabilir. Ben bir de BAFTA’da olduğu gibi bir Julie Walters sürpriziyle karşılaşabileceğimiz konusunda hala ısrarcıyım.

vikander winslet Mara leigh helen
1. ALICIA VIKANDER
Ex Machina
(A24 Films)
2. KATE WINSLET
Steve Jobs
(Universal Pictures)
3. ROONEY MARA
Carol
(The Weinstein Company)
4. JENNIFER
JASON LEIGH
The Hateful Eight
(The Weinstein Company)
5. HELEN MIRREN
Trumbo
(Bleecker Street)
İddialılar: Kristen Stewart (Clouds of Sils Maria), Alicia Vikander (The Danish Girl), Rachel McAdams (Spotlight), Jane Fonda (Youth), Julie Walters (Brooklyn)
Uzak ihtimaller: Elizabeth Banks (Love & Mercy), Joan Allen (Room)

özgün senaryo

Bana buradaki beşli artık kesinleşmiş gibi geliyor. Spotlight, Inside Out ve The Hateful Eight’i zaten kimse sarsamaz. Bridge of Spies da sektör tarafından ne kadar sevildiğini bir şekilde kanıtlamış oldu. Beşinci sırada uzunca bir süredir David O. Russell’a ayırdığımız yer ise Ex Machina’nın. Lakin Michael Shannon’ın yardımcı erkek oyuncu dalında aday olmasına bağlı olarak 99 Homes da bir sürpriz yapabilir, onu söyleyeyim. Ve tabii Straight Outta Compton gerçeği var. Hakikaten de En İyi Film adaylığı alacak kadar destekçisi var o kategorideki varlığının yanına bir de burası eklenir.

spotlight_ver2 inside_out_ver13 hateful_eight_ver10 bridge_of_spies ex_machina_ver5
1. SPOTLIGHT
Tom McCarthy ve Josh Singer
(Open Road Films)
2. INSIDE OUT
Josh Cooley, Pete Docter ve MegLeFauve
(Disney/Pixar)
3. THE HATEFUL EIGHT
Quentin Tarantino
(The Weinstein Company)
4. BRIDGE OF SPIES
Matt Charman, Joel & Ethan Coen
(Walt Disney Studios)
5. EX MACHINA
Alex Garland
(A24 Films)
İddialılar: Straight Outta Compton, 99 Homes, Sicario, Trainwreck
Uzak ihtimaller: Joy, Son of Saul, Love & Mercy, Youth

uyarlama senaryo

İşte kafamın epey karışık olduğu bir kategori. O yüzden risk alarak aradan çıkmaya çalışacağım ama ilk iki sıradaki filmler haricinde tüm tahminler yanlış olabilir. The Big Short ve Steve Jobs hiç şüphesiz yarışı önde götürüyor. Room da adapte edildiği materyalin özgünlüğü sebebiyle senaristlerin ilgisini çekebilirmiş gibi geliyor. Hem romanı yazan uyarlamış. Anomalisa bence bu senenin sürprizi olacak. Her sene Margin Call ve In Bruges benzeri hiç beklenmedik bir aday oluyor. 2015’te de bu kontenjanı Anomalisa’nın dolduracağını düşünüyorum. Listenin sonuna ise Carol’ı ekledim. Tabii Brooklyn ya da The Martian’ın Carol’ı yerinden edeceğine dair çok sağlam savunmalar yapılabilir.

big_short_ver2 steve_jobs room anomalisa_ver2 CN6jmU9UcAAyTll
1. THE BIG SHORT
Adam McKay ve Charles Randolph
(Paramount)
2. STEVE JOBS
Aaron Sorkin
(Universal Pictures)
3. ROOM
Emma Donoghue
(A24 Films)
4. ANOMALISA
Charlie Kaufman
(Paramount)
5. CAROL
Phyllis Nagy
(The Weinstein Company)
İddialılar: Brooklyn, The Martian, Trumbo
Uzak ihtimaller: Creed, The Revenant, Beasts of No Nation, 45 Years

kurgu

The Big Short ve Mad Max: Fury Road hep bir ağızdan kurgu anlamında başarılı olduğu kabul edilmiş işler. Bunların yanına Sicario ve The Revenant’ı da ekleme gereği duydum. Saydığım filmler çok rahat bir şekilde ACE (Kurgucular Birliği olarak çevrilebilir sanırım) adayları arasına girmiş. Son olarak da The Martian’ın ciddi bir favori olmasını göz önünde bulundurarak listeme ekledim. Esasında Spotlight daha doğru bir seçim olurmuş gibi dursa da ACE tarafından dışarıda bırakılması kafaları karıştırıyor. Bir de Bridge of Spies var tabii, Spotlight’la aynı kaderi paylaşan.

big_short_ver2 mad_max_fury_road_ver6 revenant sicario_ver8 martian_ver2
1. THE BIG SHORT
Hank Corwin
(Paramount)
2. MAD MAX: FURY ROAD
Margaret Sixel
(Warner Bros.)
3. THE REVENANT
Stephen Mirrione
(20th Century Fox)
4. SICARIO
Joe Walker
(Lionsgate)
5. THE MARTIAN
Pietro Scalia
(20th Century Fox)
İddialılar: Bridge of Spies, Spotlight, Star Wars: The Force Awakens, Steve Jobs
Uzak ihtimaller: Creed, The Hateful Eight, Carol, Room

görüntü yönetimi

The Revenant’dan Emmanuel Lubezki ve Sicario’dan Roger Deakins zaten görüntü yönetmenleri tarafından inanılmaz sayı gören isimler. Mad Max’in bu tablonun içerisinde yer almasına rağmen yarış bir noktada Lubezki ve Deakins’e dönebilir. Her şey En İyi Film dalına kimlerin girdiğine bağlı. Eğer Sicario’yu ilk 10’da görürsek Deakins’in uzun zamandır beklediği Oscar’a kavuşacağına dair bir tez oluşturulabilir. Bu isimlerin yanına son olarak Carol’la The Hateful Eight’i ekledim. Biri sezon boyunca takdir gören Ed Lachman’ın imzasını taşımakta. Diğeri ise Akademi’nin her fırsatta aday ettiği Robert Richardson’ın ellerinden çıkma. Yalnız Janusz Kaminski (Bridge of Spies) yine Oscar’ın favorilerinden olduğu için sürpriz yapabilirmiş gibi geliyor.

revenant mad_max_fury_road_ver6 sicario_ver8 CN6jmU9UcAAyTll hateful_eight_ver10
1. THE REVENANT
Emmanuel Lubezki
(20th Century Fox)
2. MAD MAX: FURY ROAD
John Seale
(Warner Bros.)
3. SICARIO
Roger Deakins
(Lionsgate)
4. CAROL
Edward Lachman
(The Weinstein Company)
5. THE HATEFUL EIGHT
Robert Ricahrdson
(The Weinstein Company)
İddialılar: Bridge of Spies, Son of Saul, The Martian, Creed
Uzak ihtimaller: Room, Steve Jobs, The Danish Girl, Beasts of No Nation

prodüksiyon tasarımı

Son 8 senedir yaptığım tahmin listelerine baktığınızda en başarısız olduğum kategorilerden birisinin burası olduğunu göreceksiniz. Fakat ne ilginçtir ki geçen yıl da beşte beş yapmıştım. Bridge of Spies, Mad Max: Fury Road, The Danish Girl ve Star Wars: The Force Awakens’ın aday olmakta sıkıntı çekeceğini hiç düşünmüyorum. Mesele yarışın beşincisini bulmakta. Guillermo del Toro’nun daha evvel de takdir gören setleri ya da ADG’den adaylığı ıskalayan Carol olabilir. The Martian, The Revenant, hatta Trumbo bile mantıklı bir beşli oluşturulmasına yardımcı oluyor. Fakat neden bilmem kötü bir film olmasına rağmen, zamanında Alice in Wonderland gibi yapımların da aldığı adaylıkları düşünerek Crimson Peak diyeceğim.

bridge_of_spies mad_max_fury_road_ver6 danish_girl_ver2 star_wars_episode_vii__the_force_awakens_ver3 crimson_peak_ver11
1. BRIDGE OF SPIES
Adam Stockhausen, Rena DeAngelo ve Bernhard Henrich
(Walt Disney Studios)
2. MAD MAX: FURY ROAD
Colin Gibson, Katie Sharrock ve Lisa Thompson
(Warner Bros.)
3. THE DANISH GIRL
Eve Stewart ve Michael Standish
(Focus Features)
4. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
Rick Carter, Darren Gilford ve Lee Sandales
(Walt Disney Studios)
5. CRIMSON PEAK
Thomas E. Sanders, Jeffrey A. Melvin ve Shane Vieau
(Universal)
İddialılar: Carol, The Martian, The Revenant, The Hateful Eight, Cinderella
Uzak ihtimaller: Room, Brooklyn, Trumbo, Steve Jobs

kostüm tasarımı

Kostüm tasarımı dendiğinde akla gelen ilk isimler Sandy Powell ve Colleen Atwood artık. Atwood bu sene Oscar radarına girecek bir iş yapmadı. Muhtemelen seneye iki, hatta üç adaylık çıkaracak. Ama Sandy Powell, hem Carol hem de Cinderella ile yarışın içerisinde. Üstelik Oscar’ı kazanması da epey olası. Tom Hooper’ın sektöre tanıttığı Paco Delgado ise The Danish Girl ile listenin üçüncü sırasında. Kostüm Tasarımcıları Birliği’nden aday almış Brooklyn’i de listeye ekledim. Jenny Beavan’ın da bugüne kadar dokuz adaylık almış bir duayen olduğunu düşünürsek Mad Max: Fury Road’un yeri hazır. Yalnız bir başka efsane, Jacqueline West de The Revenant’ın kostümleri için çalışmış. Sürpriz yapabilir!

CN6jmU9UcAAyTll cinderella_ver2 danish_girl_ver2 brooklyn mad_max_fury_road_ver6
1. CAROL
Sandy Powell
(The Weinstein Company)
2. CINDERELLA
Sandy Powell
(Walt Disney Studios)
3. THE DANISH GIRL
Paco Delgado
(Focus Features)
4. BROOKLYN
Odile Dicks-Mireaux
(Fox Searchlight)
5. MAD MAX: FURY ROAD
Jenny Beavan
(Warner Bros.)

İddialılar: The Revenant, Crimson Peak, Trumbo, The Hateful Eight
Uzak ihtimaller: Suffragette, Star Wars: The Force Awakens

özgün müzik

En sevdiğim kategorilerden birine geldi sıra… Muhtemelen kazananı hangisinin En İyi Film dalına da aday olduğuna bakacak. Yani bu yıl Ennio Morricone’nin değil Carter Burwell’in olabilir. Hele ki iki filmin de Weinstein’in elinde olduğu düşünülürse yapacakları kampanya gözümün önüne geliyor bile. Ayrıca onlarca adaylığı olan John Williams da Star Wars: The Force Awakens ile yarışacak. Spotlight’ın alacağı sayılı adaylıklardan birini burada göreceğiz gibi geliyor. Inside Out ise benim abartılı tahminim. Gerçekleşmesi imkansız gibi dursa da ümit etmekten başımıza bir şey gelmez herhalde. Alexandre Desplat (The Danish Girl) ve Thomas Newman (Bridge of Spies) önceki filmlerinde yaptığı besteleri hatırlatan işleriyle ilk beşe sızabilir.

hateful_eight_ver10 CN6jmU9UcAAyTll star_wars_episode_vii__the_force_awakens_ver3 spotlight_ver2 inside_out_ver13
1. THE HATEFUL EIGHT
Ennio Morricone
(The Weinstein Company)
2. CAROL
Carter Burwell
(The Weinstein Company)
3. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
John Williams
(Walt Disney Studios)
4. SPOTLIGHT
Howard Shore
(Open Road Films)
5. INSIDE OUT
Michael Giacchino
(Disney/Pixar)

İddialılar: The Danish Girl, Bridge of Spies, Mad Max: Fury Road, Sicario
Uzak ihtimaller: The 33, Steve Jobs, The Martian, Brooklyn

özgün şarkı

Tahmin etmesi en güç kategorilerden birine geldi sıra. Altın Küre’den ödül aldığı için Spectre’ın “Writing’s on the Wall”unu listeye almamam delilik gibi gözükebilir. Ama daha evvel de Akademi’nin pek çok Bond şarkısını görmezden geldiğine şahit olmuştuk. O yüzden Paul Walker’a saygı duruşu niteliğindeki “See You Again”, Lady Gaga’nın seslendirdiği “Til It Happens to You”, Youth’un en harika parçası “Simple Song #3”, sıkıcı bir Oscar filminin tek umudu “So Long” ve sürpriz adaylık kontenjanına da Shaun the Sheep Movie’den “Feels Like Summer” çok oturuyor. Ama hiç duymadığımız bir filmin ya da şarkının ilk beşe sızdığına da şahit olabiliriz. Oylama sistemi farklı olduğu için şok yaratmaya meyilli bir kategori burası.

furious_seven_ver2 hunting_ground youth_ver2 concussion shaun_the_sheep_ver14
1. FURIOUS 7
“See You Again”
(Universal)
2. THE HUNTING GROUND
“Til It Happens to You”
(RADiUS)
3. YOUTH
“Simple Song #3”
(Fox Searchlight)
4. CONCUSSION
“So Long”
(Columbia Pictures)
5. SHAUN THE SHEEP MOVIE
“Feels Like Summer
(Lionsgate)
İddialılar: Writing’s on the Wall (Spectre), Flashlight (Pitch Perfect 2), I’ll See You in My Dreams (I’ll See You in My Dreams), The Light That Never Fails (Meru), Phenomenal (Southpaw)
Uzak ihtimaller: Love Me Like You Do (Fifty Shades of Grey), Earned It (Fifty Shades of Grey), Cold One (Ricki and the Flash), Mean Ol’ Moon (Ted 2)

makyaj & saç tasarımı

Zaten finalistler açıklandığı için tahmin etmesi oldukça kolay. Üç aday olduğundan önce listeye En İyi Film iddiası olan yapımları ekliyorsunuz: Mad Max: Fury Road ve The Revenant. Sonra da prostetik makyajlar ya da yaşlandırma efektlerinin çok olduğu bir film seçiyorsunuz. Bu da Mr. Turner ile adı pek uzun olan İsveç filmi arasında bir seçim yapmanız gerektiği anlamına geliyor. Black Mass şaşırtabilir mi? Maalesef evet. Fakat o listeden Legend ile Concussion’a pek şans tanımıyorum.

mad_max_fury_road_ver6 revenant mr_holmes
1. MAD MAX: FURY ROAD
(Warner Bros.)
2. THE REVENANT
(20th Century Fox)
3. MR. HOLMES
(Roadside Attractions)
 
İddialılar: The 100 Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, Black Mass
Uzak ihtimaller: Concussion, Legend

ses kurgusu

Oscar’dan evvel adaylarını açıklamayan tek meslek birliği MPSE. Dolayısıyla ses kurgusu tahminlerini yaparken kopya çekeceğimiz bir yer yok. Yalnız senenin iddialı aksiyon / bilimkurgu filmlerini (Star Wars: The Force Awakens, Mad Max: Fury Road, The Martian) bir araya toplarsanız en azından bir üçlü oluşuyor. The Revenant ve The Hateful Eight’in de içeriği sebebiyle ses kurgusu kategorisinde yer bulacaklarını uydurarak bir şeyler biliyormuş taklidi yapmaya devam edersem tamamdır. Kim sürpriz yapabilir? Sanırım Bridge of Spies. Emin miyim? Kesinlikle hayır.

star_wars_episode_vii__the_force_awakens_ver3 mad_max_fury_road_ver6 martian_ver2 revenant hateful_eight_ver10
1. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
(Walt Disney Studios)
2. MAD MAX: FURY ROAD
(Warner Bros.)
3. THE MARTIAN
(20th Century Fox)
4. THE REVENANT
(20th Century Fox)
5. THE HATEFUL EIGHT
(The Weinstein Company)
İddialılar: Bridge of Spies, Spectre, Inside Out, Everest
Uzak ihtimaller: The Walk, In the Heart of the Sea, Jurassic World, Sicario

ses miksajı

Burada da direkt Cinema Audio Society’nin adaylarına baktım. Neredeyse her sene an az bir adayları Akademi’den farklı oluyor. Şu an hangisinin bunu yapabileceği hakkında en ufak bir fikrim olmadığından yine kör ebe oynayarak listemi böyle terk edeceğim. Belki The Hateful Eight’i The Martian yerinden eder. Ya da The Big Short gibi bir En İyi Film iddialısını görürüz.

star_wars_episode_vii__the_force_awakens_ver3 mad_max_fury_road_ver6 revenant bridge_of_spies hateful_eight_ver10
1. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
(Walt Disney Studios)
2. MAD MAX: FURY ROAD
(Warner Bros.)
3. THE REVENANT
(20th Century Fox)
4. BRIDGE OF SPIES
(Walt Disney Studios)
5. THE HATEFUL EIGHT
(The Weinstein Company)
İddialılar: The Martian, The Big Short, Spectre, Inside Out, Sicario, Everest
Uzak ihtimaller: The Walk, In the Heart of the Sea, Jurassic World

görsel efekt

Yine önce o üç filmi bir araya getiriyoruz: Star Wars: The Force Awakens, Mad Max: Fury Road ve The Martian. Sonrasında ise görsel efekt branşı hangi yapımları oraya yerleştirir diye düşünmeye kalıyor iş. Bence The Walk’un efektleri çok konuşulduğu ve herkes tarafından başarılı bulunduğu için rahatça aday olacak. Bir de En İyi Film ödülünü alma ihtimali olan yapımların bu kısa listeye girmeleri durumunda ilk beşe sızdıklarını bildiğimden The Revenant dedim. Fakat saydığım son iki yapımdan birinin yerini Ex Machina alırsa pek şaşırmayacağım. Ne de olsa PGA adaylığı dahi çıkarmış bir yapımdan bahsediyoruz.

star_wars_episode_vii__the_force_awakens_ver3 mad_max_fury_road_ver6 martian_ver2 walk_ver2 revenant
1. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS
(Walt Disney Studios)
2. MAD MAX: FURY ROAD
(Warner Bros.)
3. THE MARTIAN
(20th Century Fox)
4. THE WALK
(TriStar Pictures)
5. THE REVENANT
(20th Century Fox)
İddialılar: Ex Machina, Jurassic World, Ant-Man
Uzak ihtimaller: Avengers: Age of Ultron, Tomorrowland

yabancı film

Altın Küre’den gelen ödül ve DGA’in ilk film adaylığı sonrası Son of Saul’un ödülü kazanacağından hiç şüphe etmez olduk artık. Mustang hala en büyük rakibi tabii, ona itiraz eden yok. Labyrinth of Lies tam ortalama seyircinin seveceği bir yapım. Daha evvel de bu listede böyle filmlerin aday olduğuna, hatta ödülü aldığına bile şahit olduk. BAFTA’dan gelen çifte adaylık sonrası Theeb’i de buraya dahil ettim. Akademi’deki İngiliz lobisi bile tek başına Theeb’i ilk beşe sokabilirmiş gibi geliyor. Bir de son günlerde adını sıklıkla duymaya başladığım The Brand New Testament var. Belçika’nın Oscar’la olan ilişkisinin ne kadar iyi olduğu düşünülürse çok uçuk bir tahmin sayılmaz.

SonofSaul mustang_ver2 im_labyrinth_des_schweigens theeb_ver3 0ae5226362b253ddd523cbb3ec6b4d33
1. SON OF SAUL
Macaristan
2. MUSTANG
Fransa
3. LABYRINTH OF LIES
Almanya
4. THEEB
Ürdün
5. THE BRAND NEW TESTAMENT
Belçika
İddialılar: Viva (İrlanda), A War (Danimarka)
Uzak ihtimaller: Embrace of the Serpent (Kolombiya), The Fencer (Finlandiya)

animasyon

Sezon boyunca neredeyse her kurum aynı beşliyi aday etti. Inside Out ve Anomalisa zaten kesin favoriler. Shaun the Sheep Movie de daha evvel Akademi tarafından takdir edilmiş kişilerin yaptığı yeni bir iş. The Peanuts Movie, ABD kültüründe çok önemli bir yerde olduğundan onun da yeri hazır. Yalnız beşinci sıraya The Good Dinosaur yerine bir GKIDS animasyonu yerleştirme gereği hissettim. Yanılıyor olabilirim, fakat her sene böyle bir sürpriz yapıyorlar. The Prophet yerine Boy and the World de çıkabilir tabii. Fakat Prophet’ın tanıtımı daha iyi yapıldı gibi hissediyorum.

inside_out_ver13 anomalisa_ver2 shaun_the_sheep_ver14 snoopy_and_charlie_brown_the_peanuts_movie_ver15 kahlil_gibrans_the_prophet
1. INSIDE OUT
(Disney/Pixar)
2. ANOMALISA
(Paramount)
3. SHAUN THE SHEEP MOVIE
(Lionsgate)
4. THE PEANUTS MOVIE
(20th Century Fox)
5. KAHLIL GIBRAN’S THE PROPHET
(GKIDS)
İddialılar: The Good Dinosaur, The Boy and the World, When Marnie Was There
Uzak ihtimaller: Minions, Home

belgesel

15 filmden oluşan finalistlerin 10’unu izledim. Amy, The Look of Silence ve Listen to Me Marlon aralarından sıyrılanlar gibi gözüküyor. Cartel Land hakkında harika yorumlar mevcut ve The Orchard bu daldaki yarışa hakim olduğundan ellerindeki filmi aday edebilirmiş gibi duruyor. Son yıllarda yarışa gönderdiği her filme ödül kazandırmış Radius ise The Hunting Ground’u ilk beşe sokabilecek gibi. Yalnız diğer tarafta da belgesel branşının başkanı Michael Moore tarafından çekilmiş Where to Invade Next ve pek sevilen The Look of Silence’ı cebinden çıkarabilecek harika bir belgesel, Best of Enemies var.

amy look_of_silence tumblr_npoqwkmlHQ1qej1i6o1_500 cartel_land hunting_ground
1. AMY
(A24 Films)
2. THE LOOK OF SILENCE
(Drafthouse Films)
3. LISTEN TO ME MARLON
(Showtime)
4. CARTEL LAND
(The Orchard)
5. THE HUNTING GROUND
(RADiUS)
İddialılar: Best of Enemies, Where to Invade Next, What Happened Miss Simone?
Uzak ihtimaller: Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, He Named Me Malala, Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...