10 Olası Sürpriz

10 Olası Sürpriz

Aslında bu yazıyı yazmaya niyetim yoktu; ama okuyuculardan birisi yazacak mısınız diye sorunca yerimde duramadım. O yüzden Oğuz Kaygalak’a teşekkür edip hemen çeneye başlıyorum.

FURY ROAD

1. Mad Max: Fury Road’dan büyük sürpriz

Eğer hakikaten de yarış dediğimiz gibi Spotlight, The Big Short ve The Revenant arasında dağılacak birkaç oya bakıyorsa elbette aradan birisinin sızması mümkün. Teknik branşlarda oy veren insanların destekleyebileceği yapımlar düşünüldüğünde de akla ilk olarak Mad Max: Fury Road geliyor. Hem kendi sitemde, hem de Awards Daily’de gördüğüm preferential sayımlarında Mad Max’in avantajına işleyen bir sistem mevcut. Eğer ki gecenin sonunda Akademi bize böyle bir şok yaşatırsa perende atarak Ortaköy’den Garipçe’yi gitmeyi planlıyorum.

Kate Winslet

2. Kate Winslet’e beleş bir Oscar

Beleş dememin sebebi performansının kötü olması değil, Winslet’in ikinci Oscar almak için mücadele eden oyunculara göre inanılmaz az kampanya yapması. Eğer Alicia Vikander’dan sıtkı sıyrılan, The Danish Girl’ü sahte bulan birileri varsa eminim oyunu Kate Winslet’e atacaktır. Kaldı ki sektörde sevilen bir aktris. Leo ile aynı yılda ödül alması ihtimali de hoş bir detay aslında. Ama tabii hayaller Winslet, hayatlar Tom Hooper’un sağdığı genç bir aktris.

The Revenant

3. The Revenant istilası

Evet, zaten minimum 4 dalda zafer elde edeceğine inanıyoruz The Revenant’ın. Ama ya Lord of the Rings benzeri bir silip süpürmeye ilerliyorsa ne olacak? Film, yönetmen, erkek oyuncu, görüntü yönetimi ödüllerinin yanına pek âlâ prodüksiyon tasarımı, makyaj & saç tasarımı, ses miksajı ve hatta yardımcı erkek oyuncu ile kurguyu da ekleyebilir. The Revenant sevmeyenler için zor bir gece var önümüzde, kim ne derse desin.

Film Title: Fifty Shades of Grey

4. Oscar ödüllü Fifty Shades of Grey!

Hani olmaz ya, Lady Gaga’nın ağır kampanyası ve Spectre’ın dillere bir şekilde pelesenk olan şarkısı yerine Fifty Shades of Grey’den The Weeknd Oscarlanabilir. Bir yanda da Fifty Shades of Grey’in afişinin üzerine Oscar adını yazdırmak istemeyen bir kesim var. Fakat şunu unutmayın ki ne kadar kötü olursa olsun 7’den 70’e herkes bu filmi izledi ve şarkıdan haberleri var. Diğer adaylara göre çok daha uzun bir süre gündemde olması ve The Weeknd’in sayılı siyahi adaylar arasında yer alması da bir etken.

train-wreck

5. Mustang…

Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde her daim hak eden kazanıyormuş gibi davranmanın alemi yok. O yüzden Son of Saul yerine uyduruk, tren enkazı, kötü çekilmiş, kötü oynanmış, muhtemelen havaya atılan fikirlerin yere düşme sırasıyla senaryosu yazılmış Mustang sürpriz yapabilir. Neyse, ben sürpriz olsa da sürpriz olmasa da Mustang’in kategorisinden sonra Twitter’da katliama başlayacağım. Beklerim.

Cate Blanchett | Carol

6. Carter Burwell’in hakkı Carter Burwell’e

Evet, The Weinstein Company özgün müzik dalındaki iki adayından Ennio Morricone için daha çok reklam yapmakta. Fakat Carol’ın En İyi Film ve En İyi Yönetmen dalında aday olamamasına sinirlenen bir grup da var. Eminim Akademi içerisindeki eşcinseller kostüm tasarımı ve özgün müzik dalında Carol’ı hatırlamak isteyecektir. Carter Burwell kazanırsa ne kadar sevineceğimi anlatamam. Morricone de büyük bir efsane. Fakat kabul edin, Burwell’in kariyerinde de hafızalarımıza kazınmış sayısız beste var, başta Fargo olmak üzere.

S_D09_02187.NEF

7. Roger Deakins dijitalle savaşıyor

Gerçi Roger Deakins de dijital kamera kullanmaktan çekinen biri değil. Fakat The Revenant ile Mad Max: Fury Road’un yanında onun işi daha abartısız kalıyor. Uzun yıllardır ödül almasını beklediğimiz bir duayen. Yine hiç de fena olmayan bir işle, Sicario’yla En İyi Görüntü Yönetimi kategorisine giriş yaptı. Kazanabilir mi? Hayır. Ama evet, bir sürpriz arıyorsak Deakins’in zaferi ağızlarımızı açık bırakabilir, orası kesin.

601074069MB00037_88th_Annua

8. Ya fazla ümitlendiysek?

Benim en çok korktuğum sürpriz de hiç sürpriz olmaması. Aylardır bu senenin yakın tarihteki Oscarlar arasında tahmin etmesi en zor yıl olduğunu söylüyoruz. Üç büyük meslek birliğinden farklı filmlere ödül çıkması, Altın Küre’nin hiç beklemediğimiz tercihleri derken kafamız allak bullak oldu. Öyle ki The Big Short, Spotlight ya da The Revenant kazanmasa bile mantıklı bir açıklama yapabileceğiz. Ama ya hiç sürpriz olmazsa ne yapacağız? Ya her kategoride ezbere ilerlemeyi tercih ederlerse…

StraightOuttaCompton

9. Straight Outta Compton’lı cevap

Yine gerçekleşme ihtimali epey düşük bir sürpriz. Fakat yukarıda da söylediğim gibi #OscarSoWhite tartışması epey büyüdü. Adayların açıklanmasının üzerinden bir buçuk ay geçti; ama hâlâ herkes aynı şeyi konuşuyor. Ve buna bir tepki olarak da ancak Straight Outta Compton’ın beyaz senaristlerini ödüllendirebilirler. Karşısında Spotlight olduğu için epey sıkıntılı bir durum. Ama zamanında Precious’ın da sürpriz yaparak Up in the Air’ı devirdiğini unutmayın.

star wars

10. Star Wars nostaljisi

Bunu da artık 10 maddeyi doldurmak üzere ekledim buraya. Star Wars hiç belli etmese de beş kategoride birden aday. Muhtemelen görsel efekt dalında da galip gelecek. Ama ben ses dallarında da sürpriz yapma ihtimalini düşünmüyor değilim. Gerçi Star Wars fanları kendilerini üçüncü filmin zaferlerine kadar tutmak zorunda. Çünkü Lord of the Rings benzeri bir sonuçla karşılaşabiliriz eğer doğru adımlar atılır ve gelecek iki filmin kampanyası iyi yapılırsa.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

  1. Oğuz Kaygalak

    Benim için bir Oscar ritüeliydi 🙂 çok teşekkür ederim. bu arada içimde crash ve aşık Shakespeare senelerindeki gibi bir sürpriz olacak hissi var.

    Yanıt

Yorum yazın...