Yan Odadan Filmler S03E03: Duvara Karşı

Yan Odadan Filmler S03E03: Duvara Karşı

ep3

Ve Yan Odadan Filmler’de üçüncü sezonu yarıladık. Bu sefer görev dördüncü duvarı yıkan bir film önermekti. Alejandro Jodorowsky, Emir Kusturica, Woody Allen ve Mel Brooks gibi yüksek ölçekli yönetmenlerin buluştuğu haftada aramızdan biri daha ayrıldı. Artık yarışmacıların hiç sendelememeleri ve daha önceki sezonlara bakıp düşülen hatalardan ders alarak öneri yapmaları gerekiyor. Ben de bayrama bırakmadan üçüncü sezonu tamamlamak istediğim için hızlı bir şekilde filmleri izliyorum bu arada. Şimdi gelelim bu görevin sonuçlarına:

Görev BirincisiThe Holy Mountain (Cihan Ünsal)

Kağıt üzerinde hiç beğenmeyeceğim bir şey gibi dursa da The Holy Mountain’ın hipnotize eden bir ahlaksızlığı, kural tanımazlığı var. Geçen görevde Bergman’ın Persona’sıyla ilgili en büyük problemim eleştirmek istediği her şeyi aba altından sopa göstererek yapmasıydı. The Holy Mountain ise hiçbir endişesini saklamayıp er meydanına yağlanarak, bir Kırkpınar veteranı edasında rektal tuşe yapmaya geliyor. İnanç, kapitalizm, politika… Aklınıza gelen her şeye budama işlemi yapıyor. Sözü olmayan uzun bir şiir, alçakgönüllü bir görsel şölen. Tam anlamıyla BA-YIL-DIM!

turned it outYüksek Not AlanlarLayer Cake (Mustafa Yıldız)

Layer Cake önerilerin zayıf kaldığı bir haftada olduğumuz için yüksek not aldı. Normal şartlarda Matthew Vaughn’un kendi kendini mağlup ettiği filmini üst sıralara taşır mıydım bilmiyorum. Yalnız şöyle bir güzelliği var, keskin uçlarda cambazlık yapmayı seven yönetmenin neredeyse stilize sayılabilecek çalışması bir “yakında star olacaklar” geçidi. Daniel Craig’den Sally Hawkins’e, Ben Whishaw’dan Tom Hardy’e kadar pek çok isim teker teker arz-ı endam ediyor. Ama ne istedim? Şiddetin dozu artırılsın, Guy Ritchie’ye öykünürken onun kadar hayası olsun.

Orta SıralarAlfie (Cemre Kübra Armağan) ve Time of the Gypsies (Mehmet Ferhan Meraler)

Alfie ile Time of the Gypsies önerilerini aldığımda ilk iki sıraya bu filmleri yerleştireceğime kendimi çok inandırmıştım. Yalnız Alfie’nin misojenisi, Time of the Gypsies’in bitmek bilmeyen kaosu beni yorgun düşürdü. Cemre Kübra ve Mehmet Ferhan şu ana kadar beni hiç hayal kırıklığına uğratmamış yarışmacılarımdı, ama bu filmlerin onları bir adım geriye düşürdüğüne inanıyorum. Jude Law’lu versiyonunu izlemiş olmama rağmen orijinal Michael Caine’li haliyle tanışamadığım Alfie zaten çok da yeniden uyarlanmayı hak eden bir film değilmiş. Ve cesur olmaya çalıştığı her noktada tutuk ve hatta frijit. Time of the Gypsies ise pek anlaşmadığım Kusturica sinemasının en gürültülü hâli. Akıllara zarar vasatlıktaki oyunculuklarla o iyi parlatılmamış öykünün kusurları iyice ortaya çıkıyor.

Düşük Not AlanlarAnything Else (Kağan Yurttaş)

Kağan’ın bana önermek istediği diğer alternatifleri bildiğimden, ne yazık ki o alternatiflerin hepsini izlediğim için bu seçimi yaptı, Anything Else’i göndermesini pek anlamlandıramıyorum. Woody Allen’ın Match Point ile küllerinden doğmasının biraz öncesinde bu Jason Biggs ve Christina Ricci’li Yahudi türküsünü çekmiş. Nevrotizmi hiç olmadığı kadar manasız, karakterleri de ağızda acı tat bırakacak cinsten karton. Yalnız görevi yerine getiren filmler arasında kameraya dönüp konuşmasını filmle bütünleştirebildiğim tek an da Jason Biggs’e ait.

ElenenBlazing Saddles (Yusuf Bayraktar)

Bu hafta elenen yine benim entelijansa nanik tutasım geldiği için eleştirmenler tarafından göklere çıkarılmış Blazing Saddles. Muhtemelen 70’li yıllarda 20’lerimde olsaydım ve soğuk İngiliz komedisine hayranlık duyacak kadar mizahtan uzak kalsaydım bu Mel Brooks filmini sevebilirdim. Ama inanın Blazing Saddles’ın iyi yaşlanmış olan tek bir öğesi yok. Irkçılıkla uğraşacak cesarete sahip olmasına rağmen aynı tuzağa kendi düşecek kadar da sorunlu ayrıca. Yusuf’a Persona kazası sonrası ikinci darbe oldu kısacası.

sashay away

Yarışmacı Film (Yıl; Yönetmen) Ülke Not
Cemre Kübra Armağan Alfie
(1966; Lewis Gilbert)
Birleşik Krallık B
Cihan Ünsal The Holy Mountain
(1973; Alejandro Jodorowsky)
Meksika & ABD A+
Kağan Yurttaş Anything Else
(2003; Woody Allen)
ABD, Fransa & Birleşik Krallık C+
Mehmet Ferhan Meraler Time of the Gypsies
(1988; Emir Kusturica)
Birleşik Krallık, İtalya & Yugoslavya B-
Mustafa Yıldız Layer Cake
(2004; Matthew Vaughn)
Birleşik Krallık B+
Yusuf Bayraktar Blazing Saddles
(1974; Mel Brooks)
ABD C+

Yan Odadan Filmler 3. Sezon sayfasına uğramak ister misiniz?

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

3 Yorum

  1. ozanutkugezen

    Öncelikle, ilk sezondan itibaren orijinal fikrinizden ortaya çıkan bu güzel işi keyifle takip ediyorum. 3. sezon zirveye başladığı için 2 bölümdür seçimler biraz sönük kaldı. Sezonun geri kalanında neler olacak diyor ve başlığın S03E03 olarak değiştirilmesi binasında bulunuyorum.

    Yanıt
      1. Umur

        Uyarı için çok teşekkürler Ozan. Ayrıca bu eğlenceli yarışmadan sizlerin de benim kadar zevk aldığını görmek mutluluk verici. Gelen tüm başvuruları tüketene kadar da öyle ya da böyle Yan Odadan Filmler’i sürdürmeye devam edeceğim, onu da senin aracılığınla duyurmuş olayım.

        Yanıt

Yorum yazın...