Oscarlık vizyon takvimi

Oscarlık vizyon takvimi

Türkiye’deki vizyon takvimini incelemeye alıp Oscar sezonunda adını duyacağımız filmlerin listesini çıkarmak bir Oscar Boy geleneğine dönüştü. Şimdilik Silence, Fences, 20th Century Women, Moonlight ve Jackie gibi yapımların ne zaman gösterime gireceği belli değil. Hatta aralarında Silence haricinde Türkiye’deki dağıtımcısı belli olan bir film yok. Ama muhtemelen vizyon takvimini rezil etmeyi seven !f popcorn ve kızarmış tavuk kokuları arasında Oscar’dan bir gün önce ödül alacak filmleri izlemeyi seven mazoşistlere hizmet edecektir. Geri kalan sağlara da hangi film için ne kadar sabretmeleri gerekeceğini hatırlatan bir liste hazırladım. Hemen başlayalım!

Lion
Lion

KASIM

  • 4 Kasım: Filmekimi’nde gösterilecek Fransa’nın yabancı film başvurusu Elle kısa bir süre sonra gösterime de giriyor. Aynı hafta içerisinde Mel Gibson’ın çok iyi eleştiriler alan yeni filmi Hacksaw Ridge ve Justin Timberlake’in yaptığı şarkıyla Oscar’a aday olmasını beklediğimiz animasyon Trolls de gelecek.
  • 11 Kasım: İki Filmekimi mezunu filmi festivalde kaçıranlar için güzel bir hafta. Denis Villeneuve’ün pek iyi eleştiriler alan bilimkurgusu Arrival ve izleyenleri ağlama krizine sokan A Monster Calls. Bunlara ek olarak Miles Teller’ın iki senedir gösterimi ertelenen, ama bu yıl festivallerde görücüye çıkıp vizyona hazırlanan boks draması Bleed for This‘i de izleyeceğiz.
  • 18 Kasım: Harry Potter franchise’ının 100 sayfalık kitabından film çıkarmaya çalışan Warner Bros, muhtemelen Fantastic Beasts and Where to Find Them ile güzel bir kazanç sağlayacak. Buna ekstra olarak birkaç teknik adaylık da görebiliriz. Zaten sanıyorum hepimiz ödül sezonundan bağımsız, sırf Rowling’in dünyasının bir kez daha tadına bakmak üzere sinema salonlarına doluşacağız.
  • 25 Kasım: Sezonun ağır toplarından ilki, Lion bu hafta gösterime giriyor. Fakat ben ertelenme riski olduğunu düşünüyorum. Çünkü ABD vizyon tarihi de Kasım olarak belirlenmiş. Genelde Harvey’nin Oscarlık filmleri dünyanın geri kalanında rötar yediğinden Lion’ın başına da aynısının gelmesi mümkün. Ama Viggo Mortensen’ın pek iyi eleştiriler aldığı, Filmekimi programında da yer alan Captain Fantasic eğer Lion ertelenirse iyi bir seçenek.
La La Land
La La Land

ARALIK

  • 2 Aralık: Mr. & Mrs. Smith’le neredeyse aynı konuya sahip olduğu gibi bir Brad Pitt ilişkisine daha noktayı koyan Allied, Aralık ayının açılışını yapacak. Bir de biz görelim Pitt ile Marion Cotillard’ın kimyasını.
  • 9 Aralık: Tom Ford’un A Single Man’den 7 yıl sonra beyazperdeye geri dönüşünü Nocturnal Animals ile kutlayacağız. Ay sonunda gelecek 2016’nın En İyileri listelerinde eleştirmenlerin sıkça bu filmin adını kullandığını görmeye hazır olun. Buna ek olarak Toronto’da çok iyi tepkiler alan Sing isimli animasyon da geliyor.
  • 16 Aralık: Teknik kategorilerde adına rastlayacağımıza inandığım Rogue One: A Star Wars Story, Aralık ayında görmeye alıştığımız büyük bütçeli stüdyo filmi boşluğunu dolduracak.
  • 23 Aralık: ABD’de Noel’de gösterime girmesi beklenen Collateral Beauty için bizde de aynı tarih verilmiş. Yıldızlarla dolu kadrosundan kimseye bir şey çıkmayacakmış gibi dursa da bu ekibi bir arada görmek enteresan olacak.
  • 30 Aralık: La La Land‘in vizyon tarihi her gördüğümde ertelenmeye devam ediyor. Ama olsun biz umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Umuyorum TME Film bu filmi boşu boşuna !f’e kaptırmaz.
Passengers
Passengers

OCAK

  • 6 Ocak: Yılbaşı sonrasında vizyonda bir boşluk var. Buraya Fences ya da henüz vizyon tarihi belli olmayan bir film gelebilirmiş gibi hissediyorum.
  • 13 Ocak: İlk fragmanı berbat dursa da Jennifer Lawrence ve Chris Pratt’i bir araya getirdiği için ilgimizi çeken Passengers‘ın da vizyon tarihi belli.  
  • 20 Ocak: İnanmakta güçlük çektiğim bir şey daha, Live by Night‘ın vizyon tarihi 20 Ocak olarak gözüküyor. Yalnız ödül sezonuna yetişip yetişmeyeceği kesinleşmiş değil. Ertelenme ihtimali olanlar arasına ekleseniz iyi edersiniz. Bir de Disney’in epey umutlu olduğu Moana‘yı izleyeceğiz.
  • 27 Ocak: Meryl Streep’i bir kez daha Oscar yarışına sokması beklenen Florence Foster Jenkins için de 27 Ocak uygun görülmüş. Sanki Filmekimi’nden sonra herhangi biri bu filme ilgi gösterecekmiş gibi…
Billy Lynn's Long Halftime Walk
Billy Lynn’s Long Halftime Walk

ŞUBAT

  • 3 Şubat: Her yıl vizyona benim için bir film sokan Fabula, Manchester by the Sea‘nin Türkiye haklarını satın almış. 3 Şubat geç gibi dursa da dişimizi sıkmaya hazırız!
  • 10 Şubat: Rules Don’t Apply ve The Founder… Bu iki filmin nasıl tepkiler alacağını çok merak ediyorum. Malum oyunculuk dallarında da adlarının geçme ihtimali konuşuluyor.
  • 17 Şubat: Daha evvel Aralık olarak gözüken vizyon tarihi Şubat’a ertelenmiş Billy Lynn’s Long Halftime Walk‘un. !f kokusu alıyorum.
  • 24 Şubat: Ve sezonu da Hidden Figures ile kapatacağız gibi gözüküyor. Yalnız bu filmi de biletlerini gösterimden 15 dakika önce satmaya başlayan Randevu İstanbul programında görebilirmiş gibi hissediyorum.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...