My Life as a Courgette

My Life as a Courgette

Yönetmen: Claude Barras
Yönetmen: Claude Barras | Seslendirenler: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick, Brigitte Rosset, Monica Budde, Adrien Barazzone, Véronique Montel, Natacha Koutchoumov | Senaryo: Céline Sciamma, Claude Barras, Germano Zullo, Morgan Navarro (uyarlama), Gilles Paris (kitap)

| B |


ma_vie_de_courgetteHer animasyon izleyişimden sonra, eğer ki belli standartlara uymamışsa “Ama artık bu sektör gelişti, neden sadece çocuklara hitap eden animasyonlar çekmeye devam ediyorlar?” sorusunu sorup somurtuyorum. Yalnız My Life as a Courgette dünyamı tersyüz etti. 9 yaşındaki Kabak(çık) isimli çocuğumuz annesinin anî ölümünden sonra kimsesizler yurduna yerleştiriliyor ve tahmin edebileceğiniz üzere ilk başta mutsuz olmasına rağmen arkadaşlar edinip, bir de üstüne ilk aşkı olacak kızcağız bu yurda teşrif edince dengeler değişiyor. Stop-motion olması haricinde her şeyi klişelikten yıkılan My Life as a Zucchini’nin seyirciye yaşattığı duygu seli sanırım algımı epey kurcalayan. Girlhood’un başarılı yönetmeni Céline Sciamma’nın da arasında bulunduğu bir ekip tarafından yazılan senaryo Hollywood’da dev bir stüdyonun eline düşse ve aynı tuşlara basılsa muhtemelen endüstriye duyulan tiksinti sebebiyle epey yuhalanıp adını unuttururdu. Ama çocuklar için hissettiğiniz engellenemez acıma duygusu, hepsinin yaşadığı travmaların hayatlarındaki bazen komik bazen trajedik etkileri, ufak ayrıntılarla film içinde yaratılan devamlı espriler, halet-i ruhiyelerini hava durumuyla özetledikleri tablo, tüm hisleri yüzlere yapılmış ufak detaylarla veren teknikler bir şekilde paketi süslüyor. Son dakikada gelen anlamsız hediye, o hediyenin illa kullanılacağını bildiğinizden yarattığı karın ağrısı, ah Sciammacım oldu mu bu şimdi veryansınları sırasında alelacele sokuşturulan final dökeceğim gözyaşlarına ayar çekti. Yalnız Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde İsviçre adına getireceği adaylığa şikayet edecek kadar da müşkülpesent değilim. Bir kere de duygular kazansın canım, ne olmuş yani.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...