Yan Odadan Filmler S05E02: Bana Biraz Numara Lazım

Yan Odadan Filmler S05E02: Bana Biraz Numara Lazım

Eleganza ve extravaganza’nın başkenti Yan Odadan Filmler’de bu hafta tatmin çakralarımı gimmick ustası filmlere açtım. Yapısal numaralarla başımın dönmesini isteyince farklı damarlara oynamış ikinci görevde yarışmaya hak kazanan sinefiller. Bu sinefil kelimesinden de sosyal medya sağolsun pek bir soğudum ya neyse. Dramalarımı bir süreliğine kendime saklıyorum; çünkü zaten bu hafta yarışma tarihinde ŞOK ŞOK ŞOK, FLAŞ FLAŞ FLAŞ bir hadise yaşadık. Dilerseniz başlayalım, numaraların tozunu attıralım.

Görev birincisi Caner Atalay beyefendi Who Framed Roger Rabbit’i seveceğime nereden kanaat etti bilmiyorum. Mail kutumda filmin adını görünce bir irkilmiş, Bob Hoskins’in gürültücü tavrından sıkılabileceğimi düşünmüştüm. Yanıldım ve yanıldığım için de inanılmaz mutluyum. Bu üç Oscarlı -neredeyse- başyapıt, mekanik olabilecek bir anlatıyı saçmalık derecesindeki mizansenlerle tezyin ederek yaratıcı, komik ve hatta dahiyane olma şerefine erişiyor. Afet-i devran Jessica Rabbit’le tanışmak için 26 (27, böhü) yaşımı beklemiş olmam da benim ayıbım olsun. Caner’i tabii ki de kutluyor, ona görev birinciliği hediyesi olarak Extreme Restraints’den 250 dolarlık hediye çeki yolluyorum. Güle güle kullansın.

Birinciliği ucundan kaçırdı diyemesem de Adem Güneş‘in ilk haftadan sonra bir kez daha finale adını yazdırabileceğini görmüş olduk bu görevde. 2012 yılının karmaşasında izlemeye değer görmediğim, The Artist sonrası uzak durduğum Blancanieves ile şansını denemiş. Siyah beyaz, 21. yüzyılda sessiz filmlerin mirasını yaşatan ve Avrupa sinemasıyla bağlarını da koparmayan bir arya düpedüz bu. O kadar naif, o kadar kreatif ki Pamuk Prenses masalına taptaze bir yorum getiriyor olmasına rağmen ezberimizdekileri unutturuyor. Belki bir kusur arayacak olsam üniversal olamamasından vururum. Lâkin yarışma adabında müşkülpesentliğe yer vermiyoruz.

Listenin tam orta yerinde Emre Küçükenez ve Oğuz Kayır var. Emre’nin filmi esasında görev harici düşünecek olursak ikincilik için gayet uygun. Fakat gimmick tanımını karşılayan yapısal bir özelliği olduğunu düşünmüyorum Thomas Vinterberg harikası Festen’in. Lars von Trier’in daha özgür olduğu yıllardan izler taşıdığı gibi rahat bozan elitistliği de düşündükçe büyüyor. Belki doğru bir konseptle buluşsa Festen görev birincilerinin yer aldığı altın tabloya bile girebilirmiş. Oğuz’un American Splendor’ına ise pek hayran kalamadım ne yazık ki dünyanın geri kalanı gibi. Gerçekle çizgi romanı buluşturan hikaye biçimi çok yeknesak, karamsar ve maharetsiz. En az kurgusu kadar duyguları da pasaklı, birbiriyle bağlantısız. Sinema belki budur, ama benim sevdalandığım yedinci sanatın yansıması American Splendor’da yok.

Gelelim eleme potasında pin pin pinekleyenlere. Onur Coşkun‘un önerisi A Scanner Darkly kendini aşırı ciddiye alan filmler listesinde zirveye oynar. Linklater’ın bu tekniği kullandığı Waking Life, dördüncü sezonda da biri tarafından önerilmiş ve elenmesine sebep olmuştu. Neyse ki “aşırı” farkında içeriği sayesinde film, Onur’u kurtardı. Belki bildikleri kadar fikir ve vizyon sahibi bir yönetmenlik de görsek A Scanner Darkly’i aziz kılardık. Diğer tarafta da Egemen Doğan‘ın Death and the Maiden’ı var. Egemen’in 2017’ye bayat kalan filmler seçme hevesi ne zaman sonlanacak bilmiyorum, bu bir uyarı ateşi olsun. Roman Polanski imzalı önerisi en az ilk günkü kadar cinsiyetçi ve sığ. Uzun zamandır bu kadar kötü oyunculuğu bir arada görmediğim için de şaşkın olabilirim.

Ama… Elenen ne Onur, ne de Egemen. Çünkü sizin pek haberiniz olmasa da Yan Odadan Filmler son teslim tarihi üzerinden işleyen bir yarışma. Ve ilk hafta Offside gibi bir öneriyle neredeyse birinciliğe oynayabileceğinin sinyallerini veren Levent Baş ne yazık ki film göndermedi. Zaten mail trafiğinde daha yarışmanın ilk haftası böyle bir sıkıntı yaşamıştık. Bu sebeple istemeden de olsa Levent’i uğurlamak zorunda kalıyorum. Umarım mailleriyle daha çok ilgilendiği bir zamanda, bir başka konseptte buluşuruz.


İkinci görevin sonuçları:

Yarışmacı Film (Yıl; Yönetmen) Ülke Not
Caner Atalay Who Framed Roger Rabbit
(1988; Robert Zemeckis)
ABD A-
Adem Güneş Blancanieves
(2012; Pablo Berger)
İspanya, Belçika, Fransa B+
Emre Küçükenez Festen
(1998; Thomas Vinterberg)
Danimarka, İsveç B+
Oğuz Kayır American Splendor
(2003; Shari Springer Berman & Robert Pulcini)
ABD B
Onur Coşkun A Scanner Darkly
(2006; Richard Linklater)
ABD B-
Egemen Doğan Death and the Maiden
(1994; Roman Polanski)
Birleşik Krallık, Fransa, ABD C+
Levent Baş

Beşinci sezon sayfasını ziyaret ettiniz mi?>>>

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...