Governors Ödülleri’nin bu seneki sahipleri belli oldu

Governors Ödülleri’nin bu seneki sahipleri belli oldu

Akademi’nin törenden ayırarak ayrı bir etkinliğe dönüştürdüğü Governors Ödülleri, Türkçe’ye Onur Ödülleri olarak çevirilebilir pekâlâ. Her ne kadar bir türlü Oscarlandıramadıkları emektarları bir geceliğine de olsa baş tacı etme şerefine nail olsalar da ödül sezonu açısından çok stratejik, mühim bir tarihte gerçekleşiyor bu etkinlik. Henüz herkesin ipliği pazara çıkmamışken lobi yapabilmek, yeni yüzlerin kendini tanıtması, eskilerin de hatırlatması için bir araya gelinen bir gece gibi düşünün. Ama tabii neye araç oluyor derken asıl amacı da unutmamak gerek. Akademi’nin yönetici ekibi tarafından bu yıl Governors Balosu’nda ödüllendirilecek isimler belli oldu. Bunlardan ilki bağımsız Amerikan sinemasında çizdiği gerçekçi Afro Amerikan portreleri ile tanınan yazar-yönetmen Charles Burnett. Uzunca bir süredir ödüllendirileceğine dair dedikodular dolaştığından belgeselleriyle de tanınmış Burnett’i bu listede görmek pek şaşırtmadı.

İkinci isim The French Connection, Taxi Driver, The Exorcist, Network ve Wyatt Earp ile Oscar’a aday olmuş, ama bir türlü zaferi tadamamış görüntü yönetmeni Owen Roizman. Bu yıl 80. yaşına basan Roizman, 1997’de ASC’den (Görüntü Yönetmenleri Birliği) Onur Ödülü almıştı. Üçüncü isim sosyal medyadaki sinema ahalisinin sevmelere doyamadığı Agnès Varda. Belçika asıllı yönetmen Fransız Yeni Akımı’nın en önemli isimlerinden biri. Kariyeri kısalar, belgeseler ve kurmaca filmlerle dolu. Cannes ve Venedik gibi prestijli festivallerde jüri üyesi olarak görev almış Varda’ya Governors gecesinde kimler konuşmalarıyla eşlik edecek çok merak ediyorum.

Ve son olarak Donald Sutherland… Bulunduğu her filmde oyunculuğu çok basit bir şeymiş gibi gösteren Sutherland’in ne yazık ki tek bir Oscar adaylığı yok kariyerinde. Ve ne ilginçtir ki aday olma ihtimalinin en çok olduğu senede, Venedik’ten The Leisure Seeker ile dönerken ödüllendirilmesi olası adaylığını da riske atıyormuş gibi geldi bana. Neticede Sutherland’in hiç aday edilmediği için ödül sezonu anlamında hoş bir anlatısı olacaktı. Şimdi tüm planlar bozuldu. Belki de bu heykelcik The Leisure Seeker’ın arkasındaki ekibi kampanya yapmaktan vazgeçirir ya da Helen Mirren yoluna tek başına devam eder.

9. Governors Ödülleri gecesi 11 Kasım’da, henüz ödül sezonunun fitili ateşlenmemişken gerçekleşecek. Vakit geldiğinde kimlerin davetli listesine adını yazdırabildiğine bakar, olası kampanyaları tahmin etmeye çalışırız hep beraber. Şimdilik Sutherland ve Varda için sevinmekle yetinin bakalım.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...