The Levelling

The Levelling

Yönetmen: Hope Dickson Leach | Oyuncular: Ellie Kendrick, David Troughton, Jack Holden, Joe Blakemore | Senaryo: Hope Dickson Leach | 83 dakika | Drama

Geçtiğimiz yıl BIFA adaylığı ile kutsanmasına rağmen dağıtımcısızlıktan 2017’ye sarkan The Levelling, kısa filmler haricinde kamera arkasına geçmemiş Hope Dickson Leach hanımefendinin ilk uzun metrajlısı. Gösterişsizlikte tarih yazan öyküsü o alışık olduğumuz hesaplaşmalardan birine ev sahipliği yapıyor. Clover erkek kardeşinin ölümünün ardından yıllar evvel terk ettiği baba evine dönüyor ve hiçbir şeyin bıraktığı gibi kalmadığını görüp, yokluğunda değişen her şeyin sorgulaması için kollarını sıvıyor. İsyanı sırf başka bir biçime giren geçmişine değil, ilk yuvasını arkasına bakmadan terk etmesine yol açanlara. Sanki rövanş maçını oynamak için kader ona bir fırsat tanıyor. İngiltere’nin güneybatısındaki minik Somerset bölgesinde, belli ki aşina olduğu kırsal kesimin ülkenin tepetaklak olan ekonomisine bağlı mübadelesini, merceğin altına mümkün mertebe en küçük ölçekli manzarayı koyarak pekiştirmek istemiş yönetmen/senarist Leach. Clover’ın arkada bıraktığı hayatından hayaletleri ifşa etmek de sosyal ve ekonomik açıdan ismi konmamış bir reform yaşayan Ada’nın röntgenini çekmek adına doğru tercihler. Yalnız The Levelling’in sıkıntısı yapmak istediklerini uygulamaya geçirecek katarsis eksikliğinden kaynaklı. Garip bir şekilde o noktaya kadar hırçın adımlar atan ana karakter pasif agresif bir kadına evriliyor, doruk noktasında filmin tamamına hakim öfke boşaltılmıyor. Tüm bıçak darbelerini kritik noktalara saplamak yerine mide boşluğunu geçirmiş Leach. Belki de zarar vermek değil sadece iz bırakmak istiyordur. Ama sebep olduğu kan kaybının ardından The Levelling’i örneklerinden ayıracak bir özelliği kalmıyor ne yazık ki. Sanki senaryo klavye başında daha fazla dirsek çürütülsün istiyor, kalemin ucunun sivrilmesi için dileniyor gibi hissettim tüm aksi durgunluğunun karşısında. Bu acemiliğin aksine Game of Thrones’da da izlediğimiz Ellie Kendrick’in performansı toz kondurulamayacak kadar iyi. Belki bu bir basamak olur, Bran’den çektiklerini ve The Levelling’i arkasında bırakıp daha büyük rollere imza atar. Onun haricinde gürültü yapılacak bir artısı yok bu BIFA damgalı bağımsızın. Dağılabiliriz.
Fesat Mukayese: The Judge > The Levelling

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...