2017’nin En İyi 20 Kadın Oyuncu Performansı

2017’nin En İyi 20 Kadın Oyuncu Performansı

2017’ye zincirleme vedalarıma Perşembe günü 10. Oscar Boy Ödülleri’nin adaylarını açıklayarak başladım. Önümüzdeki üç günü de bu sinema yılını kapatırken çıkardığım farklı listelerle dolduracağım. Daha evvelden bir sıralama vermeyi tercih ettiğim En İyi 20 Kadın Oyuncu Performansı listemde artık alfabetik düzenden yararlanıyorum. Böylece ödüllerimin sahibi de ifşa olmuyor. Oscar adayı olmuş 10 kadın oyuncu performansından sadece üçüne rastlayacağınız dosyam sizi bekler. Buyrun:

KIRSTEN DUNST
The Beguiled
Nasıl da özlemişim Kirsten Dunst’ın yarı deli hallerini. Birisi sezon boyunca her ödülü alacağı bir rol yazana kadar böyle böyle idare edeceğiz işte. The Beguiled’da sahne çalan çok; ama bana sorarsanız içe dönük oyununa rağmen bir tek onun yıldızı parlıyor.

TIFFANY HADDISH
Girls Trip

Yılın keşfi, yeni kadın komedyen takıntımız. Kathy Griffin’in zoraki yokluğunda ürettiği her şeyi tatmak istediğim birine ihtiyacım var derken Tiffany Haddish imdadıma yetişti. Girls Trip’in sonunu getirebildiysek tek sebebi sensin deli kız!

SALLY HAWKINS
Maudie

Neyse ki Sally Hawkins’i bu listede The Shape of Water ile ağırlamayacak kadar geliştirdim sinema zevklerimi. Maudie’de biyografi görünce mübalağının dozunu kaçıranlara ders niteliğinde bir performans sunuyor. İzle izle, kıskançlıktan çıldır.

SALMA HAYEK
Beatriz at Dinner

Bu filmin finalini affetmek için zaman ihtiyacım olacak; ama asıl Salma Hayek’in performansına gölge düşürmesini hazmedebilmem lazım. Yeteneklerini görmezden geldiğimiz senelerimize yazıklar olsun. Frida’dan da ötesi varmış meğer içinde.

ZOE KAZAN
The Big Sick

Koca bir seneyi yer aldığı her sahnede spot ışıklarını emen Zoe Kazan yerine Holly Hunter kampanyası yaparak harcadı Amazon. Halbuki ikinci yarının tamamında onu aradı gözlerimiz. Tüm hikâyenin yaşam kaynağı, nefes alma sebebi.

NICOLE KIDMAN
The Killing of a Sacred Deer
Verdiği her röpörtajla yer aldığı arthouse filmleri anlamadığını tekrarlayıp dursa da Kidman’ın Lion’dan fazlasını hak eden bir aktris olduğunu içten içe biliyoruz. Lanthimos da bir güzel kutsamış botoks tanrıçasını. Tokatın en kudretlisini yedik.

VICKY KRIEPS
Phantom Thread

Yılın keşfini arayanlara verilebilecek bir başka adres. Rol arkadaşının oksijenini emmeyi görev edinmiş bir aktörle oynayıp, eforsuzca gölgede bırakabilmek bir tesadüf değil. Tek başına hesaplaşmalı yemek sahnesi bile nefes kesmeye yetiyor.

MELANIE LYNSKEY
I Don’t Feel at Home…

Bağımsızın taçsız kraliçesi Melanie Lynskey, dört başı mamur performanslarına bir yenisini ekledi bu yıl. Sundance’den sonra tamamen unutulmuş olması zevklerinin yönlendirilmesini bekleyen salaklarla dolu endüstriyle alakalı.

DANIELLE MACDONALD
Patti Cake$

Ekrandan taşan çok ilginç bir enerjisi var Danielle Macdonald’ın. Biraz da hayatında hiç rap yapmamış olmanın verdiği o acemilikle yoğrulmuştur oyunu belki, bilemiyorum. Ama nasıl doğal, nasıl içten. Komedi yaklaşımında bile muazzam bir ritm mevcut.

GARANCE MARILLIER
Raw

Her sene en az bir genç Fransız oyuncuyu bu listede ağırlamasak olmaz zaten. Keşke ardından adlarını sıklıkla duyabildiğimiz aktrislere dönüşseler. Ama Garance Marillier’den daha bir umutluyum. Raw’u sırtında taşıyan daha neler yapar…

TATIANA MASLANY
Stronger

Orphan Black’deki performansından delice nefret ediyor oluşumu bir kenara bıraktıracak kadar sevdim ben Maslany’i Stronger’da. Fiziksel acının hepsi rol arkadaşında. O ise kalan manevi yükle boğuşuyor. Hem de bağırmadan, delirmeden.

FRANCES MCDORMAND
Three Billboards…

Sıkıntılı bir filmi bile izlenilebilir kıldığı için alacağı Oscar’a gıkımı çıkarmayacağım. Ama burada da Oscar ilişkisi sebebiyle değil, yaşayan en iyi aktrislerden biri olduğu için var. Elini eteğini çekmeden bir Olive Kitteridge daha çıkar McDormand!

LAURIE METCALF
Lady Bird

Getting On’un histerik doktoru olarak tanıdığım için Laurie Metcalf’i o karakterin etkisi altından asla çıkamayacağım derken hazırlıksız yakaladı beni. Şimdi bir U dönüşü yap ve bana koş. Gitmiyorum. Sarılalım, konuşalım, ağlaşalım. Nolur.

CATHY MORIARTY
Patti Cake$

Pardon da Raging Bull’un efsane sarışınından bahsediyoruz burada, ayağınızı denk alın! Filmi izleyişimden sonra birkaç TV dizisinde de karşıma dikilen Moriarty’nin karakteri uzun süre zihnimden gitmeyecek. PBNJ, P-PBNJ!

CYNTHIA NIXON
A Quiet Passion

Artık alışmamız lazım galiba Terence Davies’in enfes aktrisleri alıp tadına doyum olmayan performanslar çıkarmasına. Cynthia Nixon da kelli felli Broadway efsanesi. Çaktırmadan harika bir sinema kariyeri yapıyor, aman belli etmeyin!

AUBREY PLAZA
Ingrid Goes West

Parks & Rec ekibi teker teker şahane film performanslarına soyunuyor. Bir gün sıra Retta’ya da gelecek! Plaza’ya dönersek… Sıradışı kişiliğine bundan daha çok yakışan bir rol bulduğunu görür, ana akıma kendini tanıttığına da şahit oluruz umarım.

FLORENCE PUGH
Lady Macbeth

Çok leziz bir kadın karakter, kabul. Ama az kelimeyle çok iş görüyor Florence Pugh. Film boyunca yürüttüğü fiziksel bir oyun da var ayrıca. Beden dili hikâyedeki başkalaşımla birlikte değişikliklere uğruyor. Düşününce ilk beşime alsa mıydım diyorum.

SAOIRSE RONAN
Lady Bird

İkinci izleyişte daha bir içime sindi, gönlüme dokundu Saoirse Ronan’ın performansı. İyi bir aktris olduğunu bile bile parlayacağı günü bekliyoruz. Bizim kalbimizi çoktan fethetti ama zevksiz AMPAS’ın canı biyografi çekiyor gece gündüz, biliyorsunuz.

IA SHUGLIASHVILI
My Happy Family

Bu yılın Paulina Garcia’sı, Regina Case’si karşınızda! Hem de bu sefer adresimiz Gürcistan. Ia Shugliashvili’nin tüm vücut diline yansıttığı bir karakterizasyon var burada. Evine taşınışı, kocasıyla ilgili gerçeği öğrenişi… Sevmelere doyamıyorum.

KATE WINSLET
Wonder Wheel

Varsın bir hafta önce Woody Allen filmi için kampanya yaparken ertesinde tepkilerden yılıp pişmanım desin. Biz Winslet’i her hâliyle sevdik. Yaptığı talihsiz açıklamaları unutturabilecek performansı zaten bu filmde gizli. İzleyin, kötü düşünceler uçsun.

Azıcık ucundan: Lois Smith (Marjorie Prime), Miranda Richardson (Stronger), Taliah Lennice Webster (Good Time), Margaret Mulubwa (I Am Not a Witch), Debra Winger (The Lovers), Jessica Chastain (Molly's Game), Octavia Spencer (The Shape of Water), Tilda Swinton (Okja), Emma Thompson (The Meyerowitz Stories)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

  1. Geri İzleme: 2017’nin En İyi 20 Erkek Oyuncu Performansı – Oscar Boy

Yorum yazın...