Oscar Rehberi ’17: En İyi Görsel Efekt

Oscar Rehberi ’17: En İyi Görsel Efekt

  • blade_runner_twenty_forty_nine_ver4
  • guardians_of_the_galaxy_vol_two_ver4
  • kong_skull_island_ver2
  • star_wars_the_last_jedi_ver9
  • war for the planet of the apes

Oscar Rehberi’nde teknik kategorilere geçme zamanı geldi. İlk durağımız En İyi Görsel Efekt dalı. Burası diğer kategorilerden farklı bir mantıkla işliyor. Görsel efekt branşının yönetici komitesi değerlendirmeye girmek isteyen tüm filmleri inceleyip oylama yaparak 20 yapımlık uzun bir liste oluşturuyor önce. Bu filmlerin dağıtımcılarından, yönetmenlerinden ya da artık muhattap kimse görsel efekt branşına özel gösterimler yapması rica ediliyor. Ardından tüm branş üyelerinin katılımıyla ikinci bir oylama yapılıyor ve liste yarıya, 10’a düşürülüyor. Hatta ben size bu sene o 20 filmden ilk 10’a kalamayanları hatırlatayım isterseniz: Beauty and the Beast, Ghost in the Shell, Jumanji: Welcome to the Jungle, Justice Leauge, Life, Logan, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, Spider-Man: Homecoming, Thor: Ragnarok ve Wonder Woman.

İlk 10 belirlendiğinde gösterime ek olarak ciddi bir sunum yapılması rica ediliyor filmin görsel efektleriyle ilgilenen ekipten. Son senelerde bu özel bir etkinliğe dönüştürüldü artık. Filminizin VFX başarısı tabii ki de göz önünde bulunduruluyor ama masaya yeni ne getirdiğinize, sunumunuzda ne gibi ilgi çekici öğeler kullandığınıza bakıyor üyeler. O yüzden ilk 10’dan Dunkirk ve The Shape of Water gibi iki büyükbaş yarışçının adaylar arasına kalamadığına şahit olduk. Ayrıca Alien: Covenant, sunumlarda herkesi çok keyiflendirdiği söylenen Okja ve yine pozitif tepkiler toplayan Valerian and the City of a Thousand Planets da yeteri kadar oy toplayamamış.

Geriye sadece kazanan oylaması kaldı tabii. Bir En İyi Film adayı olması durumunda genelde ona oy vererek tembellik yapan AMPAS üyelerinin bu sene nasıl bir tercih yapacağı merak konusu. Bir tarafta aday edildiği her seferde hakkı yenmiş Planet of the Apes serisinin son filmi var. Bilhassa Hugo’ya kaptırdığı ödülün acısı hâlâ geçmedi. Bu sene çılgınca kampanya yaptıklarını ve bu ödülü istediklerini ayan beyan belli ettiklerini de unutmamak lazım. Hatırlarsanız The Jungle Book, geçtiğimiz yıl bunun ekmeğini yemişti. Yalnız Blade Runner 2049 ve Star Wars: The Last Jedi inkar edilemeyecek kadar çok hayrana sahip, teknik anlamda neredeyse kusursuz filmler. Dolayısıyla War for the Planet of the Apes’ın geçmişteki durumundan bihaber ya da umursamayan üyeler için iki yapım da mantıklı alternatifler denilebilir.

Kazanacak: War for the Planet of the Apes
Kazanabilir: Blade Runner 2049
Kazanmalı: Blade Runner 2049
Aday olmalıydı: Thor: Ragnarok

BLADE RUNNER 2049

  • John Nelson: Dördüncü Oscar adaylığı. I, Robot (2004) ve Iron Man (2008) ile sadece adaylık alan Nelson, Gladiator (2000) ile yarıştığında ise Oscar’a kavuşmuş.
  • Gerd Nefzer: İlk Oscar adaylığı.
  • Paul Lambert: İlk Oscar adaylığı.
  • Richard R. Hoover: Üçüncü Oscar adaylığı. Armageddon (1998) ve Superman Returns (2006) ile aday edilen Hoover’ın henüz ödülü yok.

GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2

  • Christopher Townsend: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel Iron Man 3 (2013) ile aday edilmiş ama ödülü kazanamamış.
  • Guy Williams: Üçüncü Oscar adaylığı. Marvel filmlerinde görev alan Williams da The Avengers (2012) ve Iron Man 3 (2013) ile aday edilmesine rağmen henüz zaferi tadamamış.
  • Jonathan Fawker: İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını serinin bir önceki filmi Guardians of the Galaxy (2014) ile almış ama ödülle buluşamamış.
  • Daniel Sudick: Sekizinci Oscar adaylığı. Master and Commander: The Far Side of the World (2003), War of the Worlds (2005), Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), The Avengers (2012), Iron Man 3 (2013) ve Captain America: The Winter Soldier (2014) ile aday edilen Sudick bir kez daha ödülü alabilmek için şansını deneyecek.

KONG: SKULL ISLAND

  • Stephen Rosenbaum: Üçüncü Oscar adaylığı. Rosenbaum bugüne kadar Oscar’a aday edildiği her seferde ödülü almış. Forrest Gump (1994) ve Avatar (2009) zaferlerinin yanına bir yenisi eklenecek mi hep beraber göreceğiz.
  • Jeff White: İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını The Avengers (2013) ile alan White’ın ödülü bulunmamakta.
  • Scott Benza: Üçüncü Oscar adaylığı. Geçmişte Transformers (2007) ve Transformers: Dark of the Moon (2011) ile yarışan Benza’nın Oscar heykelciği yok.
  • Michael Meinardus: İlk Oscar adaylığı.

STAR WARS: THE LAST JEDI

  • Ben Morris: İkinci Oscar adaylığı. Morris, The Golden Compass (2007) ile sadece aday edilmekle kalmayıp ödülü de almış.
  • Michael Mulholland: İlk Oscar adaylığı.
  • Neal Scanlan: Üçüncü Oscar adaylığı. Serinin bir önceki filmi Star Wars: The Force Awakens (2015) ile de yarışan ama ödüle kavuşamayan Scanlan’ın Babe (1995) ile elde ettiği bir adet Oscar ödülü bulunmakta.
  • Chris Corbould: Dördüncü Oscar adaylığı. The Dark Knight (2008) ve Star Wars: The Force Awakens (2015) ile sadece aday edilme şerefine erişen Corbould, Inception (2010) ile zaferin tadına bakmış.

WAR FOR THE PLANET OF THE APES

  • Joe Letteri: Onuncu Oscar adaylığı. Önce aldığı 4 Oscar’ı sıralayalım: The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), King Kong (2005) ve Avatar (2009). Ayrıca LOTR sebebiyle bir adet özel ödüle de layık görülmüş. Sadece aday edildiği filmler ise I, Robot (2004), Rise of the Planet of the Apes (2011), The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) ve Dawn of the Planet of the Apes (2014).
  • Daniel Barrett: Üçüncü Oscar adaylığı. Serinin önceki filmleri ise of the Rise Planet of the Apes (2011) ve Dawn of the Planet of the Apes (2014) ile aday edilen Barrett’ın henüz Oscar’ı yok.
  • Dan Lemmon: Dördüncü Oscar adaylığı. Ekip arkadaşlarıyla birlikte ise Planet of the Apes (2011) ve Dawn of the Planet of the Apes (2014) ile aday edilen Lemmon geçtiğimiz yıl The Jungle Book (2016) sayesinde ödülü kucaklamıştı.
  • Joel Whist: İlk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...