Yan Odadan Filmler – All Stars S03E05: Tangır Elek Mangır Saçak

Yan Odadan Filmler – All Stars S03E05: Tangır Elek Mangır Saçak

Bir kez daha UPaul’un efsaneler tablosundaki yerini alacak sıradaki filmkolik süperstarını aradığını Yan Odadan Filmler’e hoşgeldiniz. Sezonu tam olarak yarıladığımız bu haftada ufak bir çılgınlık yapıp yarışmacılardan gişede harika rakamlara ulaşmış, kayda değer bir ticari başarısı bulunan yapımlar önermelerini istedim. Altı filmlik seçkide komedinin hakkı Hot Fuzz, Get Shorty ve Ghostbusters, korkunun hakkı The Others ve The Exorcist, yarım ağız dramaların hakkı da The Secret World of Arrietty ile teslim edildi. Ben de keyfimin kahyasıyla oturup, âdet olduğu üzere, tüm önerileri izleyerek bir sıralama çıkardım. Çılgın atan blockbuster podyumun doğru yol alma vakti şimdi!

Edanur Minj‘in yarışmadaki başarılı haftalarına gölge düşürdüğü The Asphalt Jungle sonrası bir kez daha ağız burun yamultturan tercihi Get Shorty ile başlayalım. 2017 yapımı aynı adlı dizi uyarlamasını haddinden fazla sevdiğim bir hikâye bu ve kaynağı da deli kalemiyle türlü başyapıtlar çıkaran Elmore Leonard. Fakat Ray Romano ve Chris O’Dowd ikilisinin mizah parçaladığı modern adaptasyonundan sonra John Travolta’nın kendini aşırı ciddiye aldığı ve Bette Midler haricinde içerisinde gevşemenize sebep olacak tek bir parça barındırmayan 1995 versiyonunda büyük beklentilere girmenin bedelini ödedim. Şu olmasın, bu olmasın değil tekrardan kurgu masasına yatırılmak isteyen tonlarca sarkan sekansı mevcut.

Mehmet Taylor‘dan gelen The Others da, uzun zamandır başına oturmak için beklediğim, meşhur finali ve dillere destan olmuş Nicole Kidman performansıyla epeyce ilgimi çeken bir filmdi. Yalnız twist ekonomisi sebebiyle ucuzlaşan son çeyreğini tek bir an inandırıcı bulmadığım gibi, büyük ifşanın da bu milenyum sonrası gelen kült gerilimi epeyce aşağıya çektiğimi düşünüyorum. Bir de üstüne, Kidman hayranlarını kızdıracağımı bilsem de, ünlü aktrisinin kariyerindeki açık ara en kötü performans olduğunu düşünecek kadar ileri gideceğim. Çünkü 2010 sonrası oyununu ekonomikleştiren Kidman değil, kariyerinin ilk safhalarındaki bakın ben aktrislik yapıyorum bilinciyle basa basa oynayan bir kadın var burada. Notum sadece ilk yarıya…

Geçiyorum Emre Ritz‘e. The World’s End ve Shaun of the Dead ile Cornetto Üçlemesi’nin bir parçası olan Hot Fuzz, eski Hollywood görkeminden sonra biraz hafiflemeye ihtiyaç duyduğum haftada ilaç gibi geldi. Nick Frost ve Simon Pegg’in ekrandan taşan kimyasına ve birbirinden ünlü oyuncularla yapılan has İngiliz mizahına hayranlığımı daha evvelden beyan etmiştim. Emre direkt bu damara oynayarak, Guy Ritchie’den miras tekniklerle göz oyalayan mizansenlere bulanmış filmi önermiş. Pegg ve Frost ikilisi, kadim dostları Edgar Wright ile piyasadaki gelmiş geçmiş tüm Hollywood üretimi saçmalıkları olabilecek en naif şekilde tiye alıyor. Gerisi salt eğlence. Otur ve inceden inceye modernleşen Ada’yla uğraşan komedyenlere kahkaha at.

Mesut Delano‘nun daha hafif bir mönünün tadına bakmak istediğim haftada önerdiği The Exorcist de güzel eksik kapadı. Kullandığı makyaj hileleri ve eser miktardaki efektleri yüzünden pek de iyi eskimeme ihtimalini göz önünde bulundurarak tadına baktığım William Friedkin klasiği beklenilen her şeyi veriyor neyse ki. Zihinlere kazınacak sayısız anla dolu, tüm kadronun oyunculuk dersi verdiği şahane bir kült film. Yalnız extended cut‘ını izlediğimden midir bilinmez, dişe gelecek bir tansiyon yaratabilmek adına oyalandığı kısımlarda biraz yorgun düştüm. Gerçi bu Friedkin’in sinemasında hep var. Zamanla demleneceğini, düşündükçe yerine oturacağını gayet iyi biliyorum.

OnurDeLaCreme kusursuz başladığı Yan Odadan Filmler macerasında beni üzmeye devam ediyor. The Secret World of Arrietty, yarışmanın önceki sezonlarında defalarca belirttiğim üzere, hiç sevmediğim Studio Ghibli’nin üretimi. Hem de en vasatından. Uçuş uçuş, yine doğaüstü yaratıkları hayal gücünün sınırlarını zorlayan genç bir karakterle buluşmuş, bol bol öğüt veren, bıkkınlık getirici bir Ghibli animesi. Çok sıkılıyorum bu unumu eledim, eleğimi astım tavırlarından. Bir de abartılı müzik kullanımıyla iyice çekilmez bir forma bürünmüş. Arrietty’i alıp Toy Story 3’deki şişko çocuk gibi oradan oraya savurmak istedim sırf işkencem bitsin diye.

Ve Tuncay Fox‘tan pek tembel işi duran Ghostbusters… Yakın bir zamanda tamamı kadın yepyeni uyarlamasını izlediğimiz, komedi çevrelerinde el üstünde tutulan bu klasikle ilgili de ne yazık ki söyleyecek çok iyi cümlem yok. Dörtlünün şahane komedi zamanlaması bile her espriyi rötarlı servis eden kurgu yüzünden bir işe yaramaz olmuş. Yalnız bu film vizyona girdiğinde çocuk olanların duygusal reaksiyonlar vermesini anlayabiliyorum. Jaws’la ilgili de benzer hisler beslediğim için alışığım bu bacak kadarlıktan kalma hisli kıymet bilmelere. Benzer bir aşk benim de Notting Hill, You’ve Got Mail ve türevleriyle aramda var. Olur öyle…

Bu bölümde görev birincisini seçmek çok zor olmadı. Aynı puanları alan Mesut ve Emre’yi de ayrı ayrı tebrik etmem gerek. Fakat ben kağıt üzerinde biraz daha riskli bir tercih olduğunu düşündüğüm Hot Fuzz’ı, yani önerinin sahibi Emre Ritz‘i taçlandırmak istiyorum. Condragulations, you’re the winner of this challenge. You’ve won a selection of hand crafted corsets from Corset Connection Dot Com. Mesut Delano, you’re safe.

Gelelim son ikiliye. Yine ve yine çok bariz bir lip sync mücadelesi: Tuncay Fox ve OnurDeLaCremeI’m sorry my dears but you’re up for elimination. Two queens, stand before me… Ladies, this is your last chance to impress me and save yourself from elimination. The time has come for you to lip sync for-your-LIFE! And remember: Good luck, and don’t fuck it up.

Ladies, I’ve made my decision. OnurDeLaCreme, once again, shantay you stay. You may join the other girls. Tuncay Fox, please keep staying foxy. Wah wah. Now sashay away.

Edanur Yıldız
GET SHORTY
1995 | Barry Sonnenfeld
B-
Emre Altıntaş
HOT FUZZ
2007 | Edgar Wright
A-
Mehmet Demircioğlu
THE OTHERS
2001 | Alejandro Amenábar
B
Mesut Gül
THE EXORCIST
1973 | William Friedkin
A-
Onur Coşkun
THE SECRET WORLD OF ARRIETTY
2010 | Hiromasa Yonebayashi
C
Tuncay Uravelli
GHOSTBUSTERS
1984 | Ivan Reitman
B-

Yarışmacı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Edanur Yıldız HIGH HIGH WIN LOW SAFE          
Emre Altıntaş BTM2 SAFE SAFE HIGH WIN          
Mehmet Demircioğlu HIGH LOW HIGH WIN SAFE          
Mesut Gül SAFE BTM2 LOW WIN HIGH          
Onur Coşkun WIN WIN SAFE BTM2 BTM2          
Tuncay Uravelli SAFE HIGH HIGH HIGH ELIM          
Şakir Yıldız LOW SAFE BTM2 ELIM            
Cemil Karaduran SAFE SAFE ELIM              
Sonat Ündaş SAFE ELIM                
Yasemin Artunç ELIM                  
WIN: Kazanan, HIGH: Yüksek not, SAFE: Güvende
LOW: Düşük not, BTM2: En düşük notu alan iki yarışmacı, ELIM: Elenen

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...