Yan Odadan Filmler – All Stars S06E02: Hatasız Sinekoli Olmaz

Yan Odadan Filmler – All Stars S06E02: Hatasız Sinekoli Olmaz

Artık bir mola versek de nefeslensek dediğiniz Yan Odadan Filmler’in All Stars 6 serisinde iki bölüm repoladık ama kanalın yayın akışında tüm dikkatleri üzerimize çekmeyelim diye huzurlarınıza sunamadım. Bugün kendi sezonlarında düşük puan aldıkları bölümlerin tatsız tarihini değiştirmek üzere savaş veren 11 sinekolinin mücadelesi nihayet karşınıza çıkabiliyor. Geçtiğimiz bölümde hem lip sync galibi Salih Erdal’ın, hem de rakibi İbrahim’in degajesinden, 10. sezonun efsanevi queen’i Burak’ın adı çıktığı için bir dramamız da yok ne yazık ki. O yüzden güneş ufuktan şimdi doğar yürüyelim arkadaşlar diyerekten, “Herhalde kız!” çığlıklarıyla hemen başlıyorum çeneye…

Açıkçası pek tatsız bir hafta geçirdik. Öyle ki serbest bırakıldıklarından arpalayan sinekolilerim, prömiyerden bile daha düşük bir ortalama yakalamayı başardı bu sefer. Kan çıksın diye bottom‘a koyacak birkaç isim daha sayabilecek olmama karşın edebimi takındım ve kararlarımı verdim. Now, when I call your name please step forward. Ekin Sofia, Miss Emre Fame, İbrahim Paris Balenciaga, Okan Methyd ve Salih Erdal Hydrangea… You’re all safe. You can leave the stage. The rest of you represent the tops and bottoms of the week. Now it’s time for “The Judge”s critiques…

Akılda kalan önerilerin adamı Akınmint, keşif gibi keşif bırakmış yine önümüze: Eating Raoul. Seksenlere dair odadaki boşluğun sesini bile filme alabilme yetisinin önderlik ettiği bu delilik hâlinde para kazanmanın enteresan bir yolunu keşfetmiş, çok garip bir çift anlatılıyor. Herhangi bir politik düzlemin üzerine oturmadığı gibi savunmaya kalkıştığının bile altında ezilen, zamanı haricinde değerlendirmesi güç bir iş esasında. Ancak absürtlük salatasında, toplumun kadın erkek ilişkisinde çizdiği normlara çok da sıcak yaklaşmayan bir tavır var ki ben en çok buradan tutundum galiba suikast üstü suikast matematiğine. Cinsel devrimin swingerlar da vardır diyen cinsi böyle keyifli oluyormuş demek ki.

Önerdiği her yapımı merakla beklediklerimden Deniz Von’Du ise risk almıyorsak niye varız sloganlarıyla blaxploitation furyasından Blacula ile denemiş şansını. Dracula’nın faşist beylerin masalarında ibretlik diyaloglarla medeniyete dair her şeyi savunmaya geçişinin mizahi bir tarafı var tabii. Kaldı ki yetmişlerde salonların dolmasına yardımcı olan akımın kör kör gözüm parmağına öğretmenliğiyle güldürüyü birleştirme gayreti de belli başlı özelliklerinden biri, dolayısıyla eleştiri getirmek anlamsız olur. Ama Blacula’nın ilgimi ayakta tutmaya yetecek kadar materyali hiç olmadı sanki. Ben bunları, üstelik aynı oyuncularla, bambaşka parodilerde o kadar çok dinledim ki… Eee, ne anlamı var şimdi aynı teraneye iki saat daha feda etmenin?

Yürek yiyenler köşesinde ise bu hafta Egemen Doll boy gösteriyor. Orijinal adı Kokuhaku olan Confessions, yarışma tarihince önerilmesine karşı benden hep düşük not almış, Uzak Doğu’nun bol gişeli ana akım filmlerinden bir diğeri. Bu inanılmaz ucuz intikam hikâyesinde de yine filmden koptuğum kısım, birebir yerlisi yapılsa dil bariyeri ortadan kalktığından izleyicinin başarılı bulduğu her şey gözüne çiğ gelecek. Video klip estetiğini her bir tarafını yedirmesine karşın sönük görünmeyi başarması da ayrıca not düşülsün. Çünkü haricinde, hele ki hikâye anlatma sanatının incelikleri üzerinden değerlendirmeye alındığında, eli epey zayıf. Ne şimdi mesajı? Çocuk yapmayın mı? Kürtaj olun mu?

Emir Moan, ilk haftaki felaketten sonra sütten yanmış diliyle üfleye üfleye Modern Romance isimli Albert Brooks üretimi yapıma ulaşmış. Daha evvel bir yarışmacımıza da uğurlu gelmiş yönetmen/oyuncunun derdi bu sefer hem erkek adını verdiğimiz sefil yaratık ve içi dışı herkesi yakan film endüstrisi. Bunlar arasında bir denge oluşturup bildiklerini konuşturmuş aslında Drive ile Oscar’a aday olamadığı için bela okuduğumuz Bay Brooks. Ancak dile döktüğüm hâli kadar basit bir şamata yok karşımızda. Komedinin inanılmaz gücünü kullanıp aynı ataerkil kafa yapısının yönetici koltuğunda oturduğu iki öyküyü birleştirmiş dikiş izsiz. Pişmek isteyen yerleri yok mu? Var. Ama kadı kızını mukayeseye dahil ederek psikolojik şiddet uygulayıp önümüze bakalım biz.

Yüzümü güldürsün ki kendi de gülsün diye beklediğim Murat Hamasaki baltayı bir kez daha taşa vuruyor The Silence (Sokout) ile. İran sinemasında bütün külliyatı bitirdim demek istemiyorum; fakat temel filmlerin, bilhassa çocukları merkezine alıp dünya bu sübyanlar için ne kadar da acımasız diyen ajitasyonların en iyilerini tükettiğime inanıyorum. The Silence gibi iyisinden milyonlarca yapılmış bir şeyin yarışmadaki işini sanırım bu sebeple de çözemiyorum. Duygusuz, çalma çırpma, tempo problemli, bütün performansları dökülen, yönetmenin kamera arkasında bir hayaletten daha fazlası olamadığı, dümdüz bir şey. Aynı hataya Emir de ilk hafta düştüğü için söylüyorum… Acaba bu damardan biraz uzaklaşsak mı artık? Orta Doğu’ya gidiyorsak da umudu toz topraktan uzak bir yerde mi yeşertsek?

Ve son durağımızda ise Uygar Ege Goode var Girlfriends ile. Yanılmıyorsam final lip sync’ine çıkamamış yarışmacılarımızdan biri daha yollamıştı bunu bana ve izleyememiştim. Neyse atıyorsam da kür sevdama sağlık diyerek feminizmde ikinci dalganın gelişinden önce, meselesini sütyen yakmayla ve fanatizmle bağdaştıran o uç aktivizm topraklarına ayak basmayarak görevini yerine getirmiş filmimize alkış tutayım ben. Bilhassa televizyonun sinemaya ciddi bir rakibe dönüştüğü son dekatta adını tarihe altın harflerle yazdırmış çoğu anlatıcının esin kaynağıymış bu yalnızlık türküsü, onu gördüm. Toplum bizden ne istiyor, biz neyi veriyoruz, mutsuzluğumun sebebi ben miyim, yoksa istemediğim rolleri üstüme yıkan sizler mi soruları arasında keyifle finale geldim. İlle de bir nazar boncuğu takacaksak yeri belli.

Kiki bittiyse kaikai eylensin o zaman… Emir Moan ve Uygar Ege Goode, condragulations my dears. You are the top 2 All Stars of the week. You’ve each won a set of suitcases from Away plus airfare and a five night stay at The Grand Resort and Spa in Fort Lauderdale. Akınmint, you’re safe. This means Deniz Von’Du, Egemen Doll and Murat Hamasakiyou’re in the bottom three. Emir and Uygar Egeeach of you needs to decide which of the bottom three you will eliminate if you win the lip sync.

Two top All Stars stand before me.
Ladies, this is your chance to impress me, $10.000 and earn the power to give one of the bottom queens the chop.
The time has come…
to lip sync…
for your legacy!
Good luck, and don’t fuck it up.

Önerilen kısalar: Emir’den The Extinct Suite (2017), Uygar Ege’den Mandem (2020). 

Ladies, I’ve made my decision.
Uygar Ege, condragulations. You’re a winner baby!
You’ve earned a cash tip of $10.000.
Emir, you’re safe.

Will the bottom three please step forward?
Uygar Ege, with great power comes great responsibility.
Which queen have you chosen to get the chop?

Uygar Ege: Ben eleme sırası bana geldiğinde adil olmak istiyorum. Yarışmanın finalinde zayıflara karşı mücadele verip kazanmaktansa güçlü rakiplerin karşısında kaybetmeyi tercih ederim. Bu üçlü arasında da hem ilk hafta, hem de bu hafta önerdiği filmi zayıf bulduğum için Egemen diyeceğim. Adios amigo!

Egemen, as it is written, so it shall be done. You are and will always be an All Star. Now sashay away.

[in the werkroom]

Egemen abla görl, all is not lost. So stay thirsty gurrrll. Cause you still have a chance to return for-your-REVENGE! *evil laugh

Akın Memişoğlu
EATING RAOUL
1982 | Paul Bartel
7
Deniz Erkaradağ
BLACULA
1972 | William Crain
4
Egemen Doğan
CONFESSIONS
2010 | Tetsuya Nakashima
3
Ekin Bilge
THE DEVIL AND DANIEL JOHNSTON
2005 | Jeff Feuerzeig
6
Emir Tektaş
MODERN ROMANCE
1981 | Albert Brooks
7
Emre Eminoğlu
PITY
2018 | Babis Makridis
5
İbrahim Bars
DRESSED TO KILL
1980 | Brian De Palma
6
Murat Uzunkaya
THE SILENCE
1998 | Mohsen Makhmalbaf
3
Okan
A NEW LEAF
1971 | Elaine May
5
Salih Erdal Arslan
SONG OF THE SEA
2014 | Tomm Moore
6
Uygar Ege Baran
GIRLFRIENDS
1978 | Claudia Weill
8

Yarışmacı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Akın Memişoğlu SAFE HIGH
Deniz Erkaradağ HIGH BTM3
Ekin Bilge BTM3 SAFE
Emir Tektaş BTM3 WIN
Emre Eminoğlu SAFE SAFE
İbrahim Bars WIN SAFE
Murat Uzunkaya SAFE BTM3
Okan HIGH SAFE
Salih Erdal Arslan WIN SAFE
Uygar Ege Baran SAFE WIN
Egemen Doğan SAFE ELIM
Burak Ar ELIM
WIN: Kazanan*, WIN: Kazanan, HIGH: Yüksek not, SAFE: Güvende
BTM2/3: En düşük notu alan yarışmacılar, ELIM: Elenen

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...