94. Akademi Ödülleri’ne yeni kurallar

94. Akademi Ödülleri’ne yeni kurallar

94. Akademi Ödülleri’ne adım adım yaklaşırken AMPAS’tan kurallarla ilgili haberler gelmeye başladı. Bugün yayınladıkları metinde öne çıkan başlıkları toparladım ben de sizler için.

  • En İyi Film dalında, geçtiğimiz sene açıkladıkları üzere, on adaylık sisteme geri dönüyoruz. Bu Winter’s Bone, The Kids Are All Right, A Serious Man gibi sıralamalı oylama sisteminde harcanan bağımsız yapımların önünü açacak tekrardan.
  • Ses kategorisinde bundan böyle 10 adaylık bir kısa liste açıklanacak. Daha sonra da aday adayları tıpkı görsel efekt ve makyaj & saç tasarımı dallarında olduğu gibi ses branşının üyelerine sunumlarda bulunacak.
  • Özgün müzik dalındaki “özgünlük” sınırı %60’dan %30’a düşürüldü. Bu açıkçası çok mühim bir karar; çünkü daha evvel There Will Be Blood’tan Black Swan’a kadar pek çok şahane soundtrackin sırf özgünlük sınırına takıldığı için değerlendirmeye bile alınmadığına şahit olmuştuk.
  • Özgün şarkı dalında bir filmin maksimum beş şarkı ile yarışa başvurabilmesine karar verilmiş. Bu da adını duymadığımız yapımların uzun listeyi sayısız parçayla doldurmasının önüne geçecek.
  • Kısa film, kısa belgesel ve kısa animasyon dallarındaki finalist listesinin de 10’dan 15’e çıkarılmasına karar verilmiş. Buna da çok sevindiğimi belirteyim. Kısalar konusunda üretim bu kadar fazlayken finalist listesinin onar yapımla sınırlandırılması pek çok mucize işin seyirciyle buluşmasına engel oluyordu.

İlk kez Akademi’nin elinden çıkmış bütün yeni kurallarla aram iyi gibi. Sonuçlarının ne olacağını hep birlikte göreceğiz artık. Yeni yeni Nomadland’lere, Parasite’lara diyelim…

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...