Yan Odadan Filmler – All Stars S01E05: Londra Bağları

Yan Odadan Filmler – All Stars S01E05: Londra Bağları

Ep5

Yolu eğitimi sebebiyle Londra’ya düşmüş bir fâni olarak bu büyülü şehirde hakkıma düşeni yaşayabildiğim için kendimi ne kadar şanslı hissettiğimi tarif edemem. Ufak bir çocukken zihnime kazınan kartpostallardaki Londra manzaraları zamanla izlediğim filmlerle iyice pekişti ve artık evrene nasıl bir mesaj gönderdiysem dünyanın hiçbir yerine benzemeyen bu kente en güzel anılarımı sığdırdım. İşte tam da depreşmiş, Londra diye sayıklamaya başlamışken All Stars’daki yarışmacımı arkadaşlarıma fırsatten istifade burayı mesken edinmiş bir görev vereyim istedim. Onlar da sağolsun, Yan Odadan Filmler tarihinin gelmiş geçmiş en iyi deneyimini yaşattılar bana. Elemek zorunda kaldığım filmi bile o sokakları tekrar arşınladığım gözyaşlarıyla uğurladım. Neyse bu duyguları katmerlenmiş radyo spikeri üslubumu bir kenara bırakayım da filmlerime geçeyim. Buyursunlar:

Görev Birincisi: Secrets & Lies (John Doe)

Yarışmacı arkadaşlarım arasında sohbetimin pek koyu olduğu John Doe’nun başarısız olması için büyüler yaptırsam da All Stars’da ikinci kez görev birinciliği elde etmeyi başaran ilk yarışmacı oldu. Başarısız olsun diye adaklar adamamın sebebi de nepotizm yüzünden yargılanmak istememem. Ama adaletli davranmak için bazen acı bir kancığa dönüştüğümü biliyorum ve o yüzden içim rahat. Nam-ı diğer John Doe, benim Another Year sevdamı fırsat bilerek Secrets & Lies önermiş. Mike Leigh hazretleri sağ gösterip sol vuran kaleminin mürekkebini yine hiç boşa harcamıyor. Film adeta bir iğne oyası. Geçtim gereksiz bir karakteri, havaya sıkılan tek bir el ateş dâhi yok filmde. Bana böyle hikayelerle gelin işte. Küflenmiş entelektüel yapmacıklıklar sizin olsun, benim varım yoğum içime oturan hikayelerdir.

willam

Yüksek Not Alanlar: Repulsion (Ali Kavas), Shaun of the Dead (Cihan Ünsal)

Match Point’i ondan önce öneren olmasına epey sinirlenmiş, Yan Odadan Filmler çalışma odasının altını üstüne getirmiş ve öfke nöbetleriyle yarışmacı arkadaşlarına kan kusturmuştu Ali Kavas. Ama neredeyse beş haftadır beklediği tacı başına takıyordu. Repulsion, türünün öncülerinden. Zaten şu yarışma popüler kültürün parçası olmuş ilham kaynaklarını eritirken bana epey yardımcı oldu. Catherine Deneuve ve Roman Polanski’yi buluşturan bu film de şizofreniyle ucundan kıyısından buluşan her film etiketli yaratımın anası, babası, ekmeği, toprağı. Bunu kesin Murat önermiştir diye böbürlendiğim, Cihan’ın önerdiğini öğrenince ufak çaplı bir şok yaşadığım Shaun of the Dead ise ilaç gibi geldi ağır ağabey tadındaki filmlerin arasında. Edgar Wright, Simon Pegg ve Nick Frost üçlüsü parodi öyle değil böyle yapılır diyerek uzuvlarını masaya çıkarıp suratınıza suratınıza vuruyor. Üstelik İngiliz komedilerinin en büyük sıkıntısı olan skeç mantığından da uzak, bir bütün hissi bâki.

Orta Sıralar: The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (Cemal Akçiçek)

Geçtiğimiz hafta birinci olmasına rağmen serbest seçim yapmak yerine görev yerinden çok uzaklaşmamayı tercih eden Cemal yarışma tarihinin mindfuck filmleri arasında yer almaya hazır bir cümbüş göndermiş. The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover hangi devirde izlenirse izlensin güncel konularla akrabalık kurabilecek zamansızlıkta. Bu başarısı yetmezmiş gibi bir de tadından yenmez bir Helen Mirren performansı bırakıveriyor önünüze. Herhangi bir haftada kolayca birinciliğe oynayabilecek Cemal, ne yazık ki giderek gözünü hırs bürüyen yarışmacı arkadaşlarının iddialı seçimleri yüzünden orta sıralara takıldı.

Düşük Not Alanlar: Match Point (Murat Karakuş), Blow-up (Faruk Songur)

Tekrar söyleyeyim, bu hafta düşük not verdiğim filmler bile herhangi bir görevde Top 3’e oynayabilirdi. O yüzden şimdi adını vereceklerimi de beğenmemişim gibi davranmayalım. Match Point, Woody Allen’ın ziyaret etmek için asır geçmesini beklediğim filmlerinden. Popüler yapımlardan kaçınan Murat, bu hafta görevin zorluğundan böyle bir seçim yapmış olsa gerek. Yalnız öyle bir beklenti oluşturmuş ki yıllardır duyduğum övgüler, filmin kendi kuyruğunu kovalamasına kayıtsız kalamadım. Tabii kimse bu toplumsal sınıf merdivenlerini ikişer üçer tırmanmak isteyen iyi yazılmış karakterleri lekeleyemez, orası ayrı. Faruk’un Blow-up’ı da kağıt üzerinde Oscar Boy’un nefret edip Twitter blöööğğğkkhhlerlarının alay konusu olacağı bir film gibi duruyordu. Ne de olsa İtalyan sinemasına kalkan tek yerim kaşlarım. Ama Antonioni’nin Altın Palmiye’li yapıtı yüzünü ana akım sinemaya döndüğünden iletişim kurmakta güçlük çekmedim. Belki giriş-gelişme-tekrar giriş-gelişme fragmanı-yine giriş-acil final matematiği olmasa filmin bitmek bilmeyen metaforlarını çözümlemek için zihnimi daha fazla yorabilirdim.

Elenen: A Fish Called Wanda (Su Yılmaz)

Ve elenen yarışmacımız ikinci sezonun sürpriz genç finalisti Su Yılmaz. A Fish Called Wanda muhtemelen yarışın ilk yarısında önerilse sizi çok kolay bir şekilde üst tura taşıyabilecek zeki bir komedi. Londra’yı şu 7 film arasında Match Point’la birlikte iyi kullanabilen tek yapım hatta. Ama 80’li yılların komedilerindeki o kaos ve çok çok abartılı performanslar bende pek iyi izler bırakmıyor. Bu sebeple Su’ya teşekkür ediyor ve bundan sonraki fierce sinema izleyicisi hayatında başarılar diliyorum.

naomi


Beşinci görevden çıkan tam sıralama şöyle:

Yarışmacı Film (Yıl; Yönetmen) Ülke Not
John Doe Secrets & Lies
(1996; Mike Leigh)
Birleşik Krallık & Fransa A+
Ali Kavas Repulsion
(1965; Roman Polanski)
Birleşik Krallık A
Cihan Ünsal Shaun of the Dead
(2004; Edgar Wright)
Birleşik Krallık & Fransa A
Cemal Akçiçek The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover
(1989; Peter Greenaway)
Birleşik Krallık & Fransa A-
Murat Karakuş Match Point
(2005; Woody Allen)
Birleşik Krallık, Rusya, İrlanda, Lüksemburg & ABD B+
Faruk Songur Blow-Up
(1966; Michelangelo Antonioni)
Birleşik Krallık, İtalya & ABD B+
Su Yılmaz A Fish Called Wanda
(1988; Charles Crichton)
Birleşik Krallık & ABD B

All Stars sayfasını ziyaret ettiniz mi?

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...