Yan Odadan Filmler – All Stars S01E09: Bir Adım Kala

Yan Odadan Filmler – All Stars S01E09: Bir Adım Kala

Ep9

RuPaul’s Drag Race, Project Runway ve bilimum reality showlarımdan birini izlerken en heyecanlandığım kısım hep finalden bir önceki, mahşerin dört atlısının üçe düştüğü bölüm oluyor. All Stars’da da heyecanın gazını körüklemek adına yarışmacılarıma Yan Odadan Filmler tarihinin zorlu görevlerinden birini verdim: İlk film önerisi. John Doe, Cihan, Faruk ve Murat buraya kadar bileklerinin hakkıyla geldiklerini kanıtlarcasına kağıt üzerinde epey iyi duran işler önermişler. Tabii halet-i ruhiyemin izin verdiği kadarıyla ben de filmleri izleyip ölçümü yaptım. Son görevi gönderirken dört yarışmacıma da söylemiştim, bu öneride birinci ve ikinci olan direkt finale kalacak diye. Diğer ikiliyi de yarışmanın genelinden değerlendirip Top 3’e karar vereceğim. Başlayalım hadi!

Öncelikle görevin birincisinin adını verelim isterseniz: John Doe. Yarışmanın başından beri pek kullanılmayan bir damara yönelmiş John Doe. Entrikalı ve ağlamalı, duygusu yüksek bir aile draması, In the Bedroom. Kimselerin bu zaafıma oynamıyor oluşunu garip buluyorum açıkçası. Belki de görevler izin vermiyordur, bilemeyeceğim. Todd Field’ın beyazperdedeki bu ilk kurgusal macerası dört başı mamur bir tabloyla sonuçlanmamış. Lakin öyle bir kadro var ki karşınızda film yavaş yavaş alevlenirken ateş başında tüm haşmetleriyle size eşlik ediyorlar. Aynı zamanda In the Bedroom’un en heyecanlı yerine tekabül eden twist üzerindeki ölü toprağını atmasına yardımcı oluyor. Belki finalin de benzerlerini gördüğümüz için mızıkçılıp yapıp şikayet etmek bir seçenek. Tabii kimin haklı kimin haksız olduğunu bakmadan her karakteri tanımaya gayret ettiğiniz için ailenin yaşadıkları travma sonrası aldığı karar da tokat gibi suratınıza çarpıyor. Özetle, John Doe final biletini ilk alan yarışmacı oldu. Tebrikler!

AFK

İkinci en yüksek notu alan yarışmacı ise Murat Karakuş. İzlediğiniz tüm bilimkurguların ağa babası, sembolizmin manasızlaşmayıp kelli felli bir toplum eleştirisine dönüştüğü, türler arası roller coaster yaparken duygusuz da kalmayan tertemiz bir film Gattaca. 90’lı yılların ikinci yarısında Hollywood’un son zirvesine ulaştığı ve o günden bu yana da bir düşüş içerisinde olduğu tezimi kanıtlayan bir yapıma daha rastladığım için mutluyum. Bu sefer direksiyonda Andrew Niccol var. Şöyle de enteresan bir detay vereyim, Murat kendi sezonunda yarışırken aynı yönetmenin Lord of War isimli filmini yollamış, rakiplerinin zayıf anından yararlanıp elenmekten son anda kurtulmuştu. Şimdi ise Niccol onu finale taşıyor. Sana da tebrikler Murat. Zirveye yakın dolanıp düşüşe geçtikten sonra tekrardan yükselmeye başladığını gördük ya sonunda, daha ne olsun?

chad

Geriye kaldı iki yarışmacı: Cihan Ünsal ve Faruk Songur. İkisinin de filmleri hakkındaki düşüncelerimi söyleyeyim önce. Mary and Max uzun süredir methini duyduğum, hem eleştirmenlerden hem de izleyiciden tam not almış bir animasyon. Yalnız Cihan burada ufak bir tuzağa düşmüş ve benim anlatıcısı olan filmlere tahammül etmekte zorlandığımı es geçmiş. Üstelik Mary and Max’in ajitasyondan beslendiğini de düşündüm çoğu ânında. Belki pasaklı bir duygusallık değil bu, ama ağdalı ve dikkat dağıtıcı. Diğer yanda da Faruk’dan gelen L’atalante var. The 400 Blows haricinde Criterion’ın tozlu raflarında sörf yapmaya geri dönmemek için epey gayret etmişti Faruk. Malum, yarışmanın tarihine Fellini ile elenen çocuk olarak geçti. Keşke bu kadar sabrettikten sonra finale bir kala ünü, yönetmenin erken vefatının gerisinde kalmış bir film göndermeseydi. L’atalante bugüne kadar izlediğim en kuru aşk tasviri. Evrenselliğini zaman içerisinde kaybetmiş, hiçbir duygusunu eğer ilaçların etkisi altında değilseniz hissedemediğiniz o şiirsel girdaplardan.

Tabii Mary and Max ile L’atalante sona kalınca ne oldu? Finalin üçüncü ismini belirlemek için yarışmacılarımın genel performansına geri dönüp bakmak zorunda kaldım. Burada da yüksek not almaktan serbest seçim haftaları haricinde asla vazgeçmeyen Cihan Ünsal birkaç adım öne çıktı tabii. Yani bu demek oluyor ki Cihan da John Doe ve Murat’la birlikte finalde! Çok çok tebrik ediyorum.

detox

Faruk Songur‘u uğurlarken ona da birkaç kelam edelim. Kendi sezonunda Alyssa Edwards ile olan mücadelesinde yenilmişti, ama All Stars rövanş arzusuna istediği platformu sağladı. Bana The 400 Blows’u izlettiği, son görevlerde arka arkaya gelen Insidious ve The Brand New Testament ile yarışmada bir iz bıraktığı için çok teşekkür ediyorum. Bir sonraki maceramızda görüşmek üzere!

coco


Dokuzuncu görevden çıkan tam sıralama şöyle:

Yarışmacı Film (Yıl; Yönetmen) Ülke Not
John Doe In the Bedroom
(2001; Todd Field)
ABD A-
Murat Karakuş Gattaca
(1997; Andrew Niccol)
ABD B+
Cihan Ünsal Mary and Max
(2009; Adam Elliot)
Avustralya B-
Faruk Songur L’Atalante
(1934; Jean Vigo)
Fransa C+

All Stars sayfasını ziyaret ettiniz mi?

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...