Film

film | yönetmen | erkek oyuncu | kadın oyuncu | yardımcı erkek oyuncu | yardımcı kadın oyuncu
özgün & uyarlama senaryo | teknik kategoriler | uluslararası film | animasyon | belgesel

Son güncelleme: 19 Kasım 2023

1 POOR THINGS
(Searchlight)


Parasite ve EEAAO izlediğimde hasıl olan hislerin bir benzerini yaşattı Poor Things. Akademi’nin tarzının çok ama çok dışında. Bir taraftan da değişen profillerine cuk oturacak bir seçim. 

Oppenheimer

2 OPPENHEIMER
(Universal)


Grevin bitmesiyle birlikte sosyal medyayı bir kez daha Oppenheimer kapladı. Genel olarak pozitif bir reaksiyon var endüstriden. Ancak Parasite değil de, 1917 koktuğunu kimse inkâr edemez sanıyorum ki. 

3 KILLERS OF THE FLOWER MOON
(Apple)

Martin Scorsese formunun zirvesinden sesleniyor yeni filminde. Grevin bitmesiyle yavaştan kampanyası da şekillenmeye başladı. Ancak filme karşı bir direnç de yok değil. Yine de üst sıralarda. 

4 THE HOLDOVERS
(Focus)


Toronto’nun Seyirci Ödülü oylamasında ikinci gelen The Holdovers da Alexander Payne’i pek seven Akademi’nin ağzına layık duruyor. ABD vizyonunda da epey pozitif reaksiyonlar almış. Tam bir seyirci sevgilisi.

5 BARBIE
(Warner Bros.)


Kırdığı gişe rekorlarının hatırına bile En İyi Film adayı olacaktır diye düşünüyorum. Grev bittiği anda Warner Bros da sahalara döndü ve Margot Robbie’yi her yere göndermeye başladı. Geliyor gelmekte olan…


6 THE ZONE OF INTEREST
(A24)

Tüm dünyanın gündeminde savaş varken, The Zone of Interest öyle zamanlı bir şekilde çıkıyor ki seyircinin karşısına… Endüstri gösterimleri de epey başarılı geçiyormuş. Hazır olun ödüllere boğulmasına.

7 MAESTRO
(Netflix)

Oscar biyografisi sevenler için Maestro biçilmiş kaftan deniyor. Leonard Bernstein’in bilhassa Amerikalı üyeler için ne kadar kıymetli bir isim olduğunu söylemeye gerek yok. Filmin hayranı da çok.

8 AMERICAN FICTION
(MGM)

Toronto’dan Seyirci Ödülü’nü alan American Fiction yarışa bomba gibi düşmüştü ve filmler birer ikişer yarıştan düşerken ona da yer açıldı. MGM eline yüzüne bulaştırmazsa, ki olabilir, önü açık.

9 THE COLOR PURPLE
(Warner Bros.)

İlk gösterimlerden gelen reaksiyonlar abartılı olmasa da pozitif. Oyuncularından birine Oscar getirme ihtimali de varmış gibi gözüküyor. Yerini yavaştan sağlamlaştırabiliriz artık ilk 10’da. 

10 PAST LIVES
(A24)

Grev zamanı muafiyetini pek kullanmadı Past Lives. Şimdi filmi hatırlatmak için uğraşıyorlar ama A24’un elindeki en büyük yapım olmasa ihtimal verir miydim bilmiyorum. Adaylığı sonuna kadar hak etse de…


11 ANATOMY OF A FALL
(Neon)

Yarışın bir diğer yabancısı da Anatomy of a Fall. Ancak The Zone of Interest kadar geniş bir eleştirel başarı elde edemediği gibi, ABD vizyon macerasını da tatsız rakamlarla kapadı. 

12 ALL OF US STRANGERS
(Searchlight)

Andrew Haigh’in kalp kıran yeni taşyapıtı her türlü adaylığı ve ödülü hak ediyor. Fakat hikâyenin kuir dozu AMPAS üyelerinin ilgisini çekmeyebilir diye korkmaktayım. Yoksa filme güvenim sonsuz.

13 AIR
(Amazon)

Gelenekselin de gelenekseli Air, epey beğenilmişti maalesef. Ama güz festivalleriyle birlikte yarattığı fırtına tamamen unutuldu. Grevden dönüldüğünden beri de hatırlatmaya yönelik bir adım atılmış değil.

14 THE IRON CLAW
(A24)

The Iron Claw’un gişede güzel rakamlar elde edeceği konuşuluyor. Yılın “baba filmi”ymiş. Bu damardan yürüyerek aday olabilir mi? Belki. Fakat A24’un esas uğraşı Past Lives olacaktır diye düşünüyorum.

15 MAY DECEMBER
(Netflix)

Beklediğimden çok daha olumlu reaksiyonlar aldı May December vizyon sonrası. Eleştirmen ortalamaları yükseldi, Cannes’daki sessiz karşılamanın sönüklüğü unutuldu. Gözler Netflix’te… 

ALTERNATİFLER The Boy and the Heron (GKIDS) | Society of the Snow (Netflix) | Napoleon (Apple/Sony) | Saltburn (MGM) | The Taste of Things (IFC)