Sonunda NBR Ödülleri

Sonunda NBR Ödülleri

Ödül sezonunun açıldığının resmi habercisi olarak NBR ödülleri görülür.Zaten NBR sonrası sırayla eleştirmen birlikleri ödülleri gelir ve daha sonra da büyük ödül törenlerini izleriz.Saatler süren bekletmeden sonra NBR bu senenin kazananlarını açıkladı.Up In The Air‘ın büyük ödülü aldığı kazananların arasında Nuri Bilge Ceylan‘ın filmi Three Monkeys‘in olması da ayrıca sevindirici.İşte bu senenin NBR sahipleri:

En İyi Film: Up In the Air
-Açıkçası bu ödülün Up In The Air‘a gitmesine hiç mi hiç şaşırmadım.Tam puanı çok az filme vermesiyle tanınan ünlü eleştirmen Roger Ebert bile bu filmi göklere çıkarmıştı.Jason Reitman ve George Clooney ortaklığının böyle bir yere gideceğini biliyorduk.

En İyi 10 Film(alfabetik sırayla): An Education, (500) Days of Summer, The Hurt Locker, Inglourious Basterds, Invictus, The Messenger, A Serious Man, Star Trek, Up ve Where The Wild Things Are
-Bu liste de çok şaşılacak bir durum yok.Sadece yılın favorilerinden biri olan, hatta Oscar’da büyük ödüle oynayacağını tahmin ettiğimiz Precious‘ın bu listede olmaması bizleri şaşırtmadı değil.Ayrıca ilk 10 listelerine gireceğini pek tahmin etmediğim(ki gayet de iyiydi) Star Trek de listede.Az da olsa şaşırtıcı…

En İyi Yönetmen: Clint Eastwood, Invictus
-Bu ödül de yine şaşırtıcı olmayan ödüllerden biri.Ama Kathryn Bigelow ismini duymak isteyenin çok olduğunu biliyorum.Hatta Up In The Air sebebiyle Jason Reitman‘ın alacağını da düşünmüştük.Yine de şaşırmıyorum Eastwood‘un kazanışına.Sonuçta o Clint Eastwood!

En İyi Erkek Oyuncu: Morgan Freeman, Invictus & George Clooney, Up In The Air
Jeff Bridges‘in ödülü almamasına üzüldüm diyemem.Hatta son yıllarda oynadığı her rolde inanılmaz başarılı olan George Clooney‘nin kazanmasına çok sevindim.Morgan Freeman‘ın performansı için de yılın oyunculuklarından biri olduğu söyleniyor zaten.

En İyi Kadın Oyuncu: Carey Mulligan, An Education

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Woody Harrelson, The Messenger
-Ne Christoph Waltz, ne Christopher Plummer…Ödül Woody Harrelson‘ın ve yine listemizde olduğundan pek şaşırmadım.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anna Kendrick, Up In The Air
Twilight‘ın Jessica’sı ödül de mi alırmış? Up In The Air’a verilen bir başka ödül daha.

En İyi Yabancı Film: A Prophet
-Daha bugün bu filme dikkat etmenizi söylemiştim.İşte size kanıtı!

En İyi Belgesel: The Cove

En İyi Animasyon: Up

En İyi Cast: It’s Complicated
It’s Complicated‘ın bu ödülü almasını beklemiyordum, ama aldığını da pek şaşırmadım.Alec Baldwin, Steve Martin ve Meryl Streep‘in başrollerini paylaştığı filmin komedi performansları açısından tatmin edici olduğunu az çok tahmin edebiliyorduk zaten.

En İyi Çıkış Yapan Erkek Oyuncu: Jeremy Renner, The Hurt Locker
Kathyrn Bigelow‘a verilmeyen ödül Jeremy Renner ile telafi ediliyor olabilir mi?

En İyi Çıkış Yapan Kadın Oyuncu: Gabourey Sidibe, Precious
Precious‘ın bir tek buradan ödül alması hakikaten üzücü.Ama en azından yılın en göze çarpan oyuncusu gözden kaçırılmamış.Buna da şükür.

Spotlight Ödülü-En İyi Yönetmenlik Debut’u: Duncan Jones, Moon ; Oren Moverman, The Messenger ve Marc Webb, (500) Days of Summer
(500) Days of Summer, yay!

En İyi Özgün Senaryo: Joel & Ethan Coen, A Serious Man

En İyi Uyarlama Senaryo: Jason Reitman ve Sheldon Turner, Up In the Air

Özel Yapımcı Ödülü: Wes Anderson, The Fantastic Mr. Fox

William K. Everson Film Tarihi Ödülü: Jean Picker Firstenberg

NBR Freedom of Expression(bunu çevirmesem daha iyi olacak sanki): Burma VJ: Reporting from a Closed Country, Invictus ve The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers

En İyi 5 Yabancı Film(alfabetik sırayla): The Maid, Revanche, Song of Sparrows, Three Monkeys ve The White Ribbon
-İşte burada Three Monkeys ismini sonradan gördüğümden dolayı iki kat daha fazla sevindim.Geçen sene Akademi ilk 5’e sokmamıştı ama NBR filmimizi görmezden gelmemiş.Buraya da yay!

En İyi 5 Belgesel(alfabetik sırayla): Burma VJ: Reporting from a Closed Country, Crude, Food, Inc., Good Hair ve The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers

En İyi 10 Bağımsız Film: Amreeka, District 9, Goodbye Solo, Humpday, In the Loop, Julia, Me and Orson Welles, Moon, Sugar ve Two Lovers
Precious ve The Last Station‘ı en azından burada görmek isterdik.Ama çoğu favori burada.Küçük bir tepki dışarısında bu dala da itiraz etmek pek mümkün değil.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...