Oscar’a yepyeni bir kural

Oscar’a yepyeni bir kural

Bundan 2 sene evvel Akademi, En İyi Film adaylarının 5’ten 10’a çıkarıldığını açıkladığında fazlasıyla sevinmiştik. Hepimizin sevinme sebebi Christopher Nolan‘ın The Dark Knight‘ı gibi projelerin saf dışı bırakılamayacağı muhabbeti yüzündendi. Biz daha buna henüz adapte olmuşken şimdi En İyi Film kategorisi için bambaşka bir kural kondu. Bundan sonra En İyi Film dalında adaylar 5 ile 10 arasında olacak ama kaç aday olacağını adaylar açıklanana kadar öğrenemeyeceğiz!

Evet, yanlış duymadığınız. Yani 7 gibi salak bir rakamda da olabilir, eskisi gibi 5 de, ya da dolu dolu bir seneyse 10 tane! Bu sayıyı ise En İyi Film dalında ortalama olarak en fazla puanı alan film belirleyecek. Eğer birincilik oylarının %5’ini alabilirse o film büyük kategoriye aday olabilecek.

Peki buradaki amaç ne? Büyük ihtimalle The Blind Side gibi ana kategoride ne aradığı bilinmez filmlerin önüne geçmek. Bizim için tahmin konusunda birşey değişmez tabi de son güne kadar kaç aday olacağını öğrenememek sinir bozucu bir durum. Nasıl yorumlar yapacaksınız şimdiden merak etmekteyim. Lütfen çekinmeden fikirlerinizi bizimle de paylaşın.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Murat Elgin

    Hiç olmamış. Tam bir “ne şiş yansın ne kebap” kararı. Böylesi orta yolcu çözümlerden oldum olası hoşlanmamışımdır… Ben eskisi gibi 5 aday olması taraftarıyım. Sevelim sevmeyelim, bu tür ödül törenlerinin bir güzel tarafı da adaylar üzerine bol bol yorum yapmaktır. “Bu niye aday, şu neden listede yok” tartışmaları işi renklendirir. 10 aday olması demek, sayının 10’u bulması için içeriyi doldurmak demekti. Hiç mi hiç haketmeyen filmlerin aday gösterilmesi demekti. Ki, son birkaç yılda buna bolca şahit olduk… En iyi film kategorisine adaylık prestijdir. Bu uğurda haketmesine rağmen listeye giremeyen filmlerin oluşu yukarıda dediğim gibi işin rengi. Aksi halde rekabetin bir anlamı kalmıyor. Birileri dışarıda kalacak, biz de bunları eleştireceğiz; bu işin kuralı bu.

    Yanıt

Yorum yazın...