“Sinema Bloggerları Ödülleri” projesinde son durum

“Sinema Bloggerları Ödülleri” projesinde son durum

Çok değil, bundan sadece 3 hafta evvel başlattığımız Türkiye’deki bloggerların kendi seçimlerini buluşturma amaçlı Sinema Bloggerları Ödülleri çalışması için şimdiden 33 üyeye ulaşmış durumdayız. Açıkçası böylesine güzel bir katılım beklemiyordum. Ama anlaşılan en az beni olduğu kadar, diğer arkadaşlarımı da heyecanlandırmış bu düşünce.

Bu aralar herkes detay istiyor bu konuyla ilgili. O yüzden ben de az evvel üye bloggerlara attığımız mailın bir benzerini de sizlere sunup, mevzuyu açıklamak istiyorum.

9-22 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek oylamamız. Gizli bir oylama olacak tabiki de. Tarihi bu kadar sarkıtmamızın sebebi ise hem vizyon takvimi, hem de İstanbul Film Festivali. Tabi İstanbul harici üyelerimiz biz festivalin ikinci haftasıyla boğuşurken oy vermeye başlayabilecek. Oylamalar bittikten sonra ise 24 Nisan 2012 tarihinde bu sayfadan ve tabiki de diğer üyelerimiz kendi bloglarında yer verirse, onların sayfalarından kazananları öğrenebileceksiniz. İlerleyen haftalarda üye blogları da açıklayacağım, onu da ekleyelim.

En çok merak edilen konulardan biri de kategorilerin neler olacağı tabi. Burada ödüllerimizi Oscar gibi büyük gruplardan ayırıp bir eleştirmen grubu olarak düşünmek de yarar var. O yüzden sanat yönetimi, kostüm tasarımı, ses, görsel efekt gibi ödüllerle karşılaşmayacaksınız.

Sinema Bloggerları Ödülleri’nde dağıtacağımız 16 ödül şöyle: En İyi Film, En İyi Türk Filmi, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Toplu Performans, En İyi Çıkış Yapan Oyuncu, En İyi İlk Film, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Müzik, En İyi Animasyon ve En İyi Belgesel.

Umarım merağınızı biraz olsun gidermişimdir. Ha bu arada hala üye olmadıysanız geç kalmış değilsiniz. umurtas@hotmail.com adresine adınızı, soyadınızı ve blogunuzun adresini göndererek bize katılabilirsiniz. Hadi bakalım.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

15 Yorum

  1. Fügen atasoy

    Merhaba
    Ben kategorilerinizi begendim. Tesekkurler. Kurguya gerek oldugunu dusunmuyorum.
    Her dalda 10-15 adayı belirleseniz iyi olurdu. Cok film izlememe ragmen , tum kategorilerde hangi filmi yazmaliyim karar veremiyorum. Adaylari gorursem, izlemediklerimi de izlerim.

    Bu arada projebiz cok guzel. Cok tesekkurler. Belki blogcular olarak medyada sesimizi de duyurabiliriz.

    Selamlar
    Fügen

    Yanıt
  2. Sonat

    Bir çok eleştirmen birliği teknik dallarda da ödül veriyor. Bence görüntü, kurgu, sanat yönetimi, kostüm ve müzik kategorileride olmalı. Ayrıca yazley arkadaşımızını dediği gibi kurgu bir film için çok önemli. Genelde kurguyu kazanan film, en iyi film seçiliyor. Teknik dallarda da kategoriler kesinlikle olmalı. Bunlar filmlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dallar olmazsa film olmaz.

    Yanıt
    1. Sonat

      Sayın umurtas kızmak benim ne haddime 🙂

      Ama lütfen bari siz yapmayın. Siz sadece San Diego demişsiniz ama Critics Choice, Boston, Las Vegas ve Phoenix eleştirmen birliğide kurgu ödülünü veriyor. Hatta Online Film Critics Society bile kurgu ödülü veriyor. Tüm eleştirmen birliklerini tek tek kontrol ettim.

      Lütfen beni hiçbirşey bilmiyor konumunu düşürmeyin. Ben yıllardır tüm bir sene boyunca verilen tüm ödülleri takip eden bir insanım. Bu tür şeyleri atlamamın imkanı yok.

      Eğer atlamışsam da özür dileyecek kadarda olgun bir insanım.

      Yalnız siz sanırım beni yanlış anladınız. Ben hangi eleştirmen birliğinde kurgu ödülü var tartışması yaratmak amacında değildim. Çünkü bazılarında var hatta diğer teknik dallarda da ödül veriyorlar. Yazımın başında hangileri olduğunu (kurgu için) belirttim.

      Diğerleri neysede, görüntü, kurgu, ses kaydı ve müzik gibi ana teknik dallar olmadan bir film olmaz. Özellikle kurgu bir film için çok önemlidir. Bu yüzden çoğunlukla en iyi kurguyu alan, en iyi filmi kazanmıştır diye belirttim.

      Ama siz vermek istemiyorsanız zorlayacak değiliz elbette. Teknik dallarda ödül vermeseniz bile benim size desteğim tam. Sadece bu dallarda da ödül verilmesi gerektiğini ve bunun önemli olduğunu belirtmek istedim.

      Saygılar 😉

      Yanıt
    2. Sonat

      Şunu da belirtmek istiyorum. Siz oscar tarzı değilde, eleştirmen birlikleri gibi ödül vermek istediğinizi söylediniz. Eleştirmen birliklerinin çoğu en azından 1-2 tane teknik dalda veriyor. O zaman sizde en azından 1-2 tane teknik dalda ödül vermelisiniz diye düşünüyorum.

      Ayrıca sanıyorumki burada yorum yapan birçok arkadaşımız teknik dallarda da ödül vermenizden yana. Sizin yazılarınızı sürekli takip eden ve zamanını ayırıp yorum yapan kişilerin isteklerini görmezden gelmemeniz gerektiğine inanıyorum.

      Yanıt
  3. Sonat

    Ama tabiki teknik dallarda ödül vermeye yetecek bilgiye sahip değiliz diyorsanız, o zaman tabi ki vermeyin. Ödüllerin haketmeyen bir filme gitmesini istemeyiz 🙂

    Yanıt
  4. shifty

    Bence teknik dallara da oy verilmeli. Yeterli bilgiye sahip olunmasa bile göz zevki diye birşey var sonuçta. (ben oy vereceklerden biri değilim ama görmek isterim :D)

    Yanıt
  5. yaxley

    çok fazla karıştık gibi oldu 😀 tamam teknik dallar olmasın sorun yok da kurgu teknik dallar içerisinde çok ayrı bir yerde.bir senaryo kadar önemli hatta.yine de siz bilirsiniz ancak kurguyu bir kez daha düşünün derim..

    bu arada bir şeyi daha belirmek istiyorum.yaptığınız iş hakikaten çok güzel ve potansiyeli yüksek bir iş.yani devam ettirdiğiniz takdirde bundan bir 5-6 yıl sonra çok daha büyük bir olay olacak bu ve internet ortamından da dışarı taşacaktır.umarım o yerlere geldiğinizi görürüz.Bir şey daha ben de 1-2 sene içerisinde blog açma düşüncesindeyim.sonradan gruba katılma gibi bir şansımız oluyor mu??yoksa başladığınız gibi mi devam edeceksiniz..

    Yanıt

Yorum yazın...