Oscar Sohbetleri: Golden Shower

Oscar Sohbetleri: Golden Shower

Seth MacFarlane
Seth MacFarlane

Ödül sezonundan bahsedip bahsedip böylesine yoğun haftalar geçirince, daha evvelden bir hoşgeldin yazısı yazmış olsak dahi tekrardan “Hoşgeldiniz.” diyesim geliyor. Evet, geçtiğimiz hafta New York ve NBR ile zaten yarış start almıştı. Ama Pazar günü Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği’nin ödüllerinden geldi. Derken 3 gün üst üste çok önemli grupların adaylarını öğrendik. Eleştirmenlerin oylarıyla belirlenen Critics Choice, Oyuncular Birliği’nin (SAG) listeleri ve tabi Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin dağıttığı, fakat birliğin üyelerini kimsenin tanımadığı Altın Küre…

Şu ana kadar gördüklerimiz üzerinden oyuncu kategorileri hakkında birer birer konuşacağız, onu söyleyeyim. Ama öncesinde benim bu yılın yarışı hakkında söylemek istediğim birkaç şey var. Her yıla “Bu yıl kimin kazanacağı belli değil. Her şey olabilir.” diyerek giriyoruz. Tabi Aralık ayı daha bitmeden hangi kategoride kimin kazanacağı ortaya çıkıyor. Bu sene ise Aralık ortasına gelmemize rağmen hala kesin bir cümle kuramamaktayız. Oyuncu kategorilerinden herhangi birinin adresi %100 belli değil. Bu da Oscar tahmincileri ve film eleştirmenleri hem bir kat daha heyecanlı, hem de bir kat daha sinirli yapıyor. Tüm ödül törenlerinin oylama ve ödül verme tarihleri de birbirine girdiği için sürprizlere biraz daha açığız kısacası. Umarım bu belirsiz haller Ocak ayını görür de yıllar sonra heyecandan öleceğimiz bir Oscar töreni izlemiş oluruz.

Henüz kategorileri teker teker ele almak için erken biliyorum. Lakin Oscar adaylarının açıklanmasına sadece 1 ay kaldı. 10 Ocak’a kadar da konuşabileceğimiz çok Oscar Sohbetleri yok. O yüzden hazır oyuncuların birliği SAG adaylarını açıklamışken büyük gruplardaki adaylıkları ve üç önemli eleştirmen grubunu bir araya getirerek elimizdeki isimleri listeleyelim istedim. Sıralamaları da tahminden çok aday olduğu grupların önemine göre yaptım. Haydi başlayalım.

Denzel Washington, Flight
Denzel Washington, Flight

ERKEK OYUNCU

Erkek oyuncu kategorisinde hala favori Daniel Day-Lewis gibi gözüküyor. Adaylar belli olmadan kazananları konuşmak istemeyenler çok biliyorum ama ben kendimi tutamayacağım. Day-Lewis her ne kadar tahminlerimde en üst sırada yer alsa da 2 Oscar’ı olan aktörü 3 Oscar’lı yıldızlar kulübüne bu kadar çabuk dahil edeceklerinden hakikaten şüphe ediyorum. Ingrid Bergman 12, Jack Nicholson 14, Meryl Streep 24 sene beklemiş üçüncü ödülü için. Her ne kadar üçüncü ödül sorunundan bahsediyor olsam da Day-Lewis’in yerine bir alternatif de bulamıyorum. Bradley Cooper üç önemli gruba da aday olup üzerine NBR zaferi ekledi. Peki bugüne kadar dikkate dahi alınmayan bir aktörün küllerinden doğuşunu ödüllendirmek isterler mi? Gerçi Silver Linings Playbook’u izlediğimden beri ben de Cooper’a saygı duymaya başladım ya, o başka.

Hugh Jackman ise ilk iki gösteriminde zirve yapan ama günden güne ivme kaybeden Les Miserables’daki rolüyle tıpkı Cooper gibi üç gruptan da adaylık aldı. Eğer DGA’den Les Miserables’a destek gelirse, ki mümkün, ancak o zaman Jackman’ın zaferi konuşulabilir. Bir başka alternatif ise Denzel Washington. O da Day-Lewis gibi 2 altın heykelciği olan oyunculardan. Üstelik standartlara uyuyor bile sayılabilir, çünkü son ödülünü 11 sene evvel almış. Yalnız Flight yeteri kadar çok konuşulmuyor. Senenin en iyi performanslarından biri olduğuna hiç şüphe yok ama bir ödül töreninde Denzel Washington’ın ismi dudaklardan dökülmediği müddetçe kimsenin bu zafere para yatıracağını zannetmiyorum.

İş kategori doldurmaya geldiğinde ise elimizde John Hawkes ve Joaquin Phoenix gibi iki güçlü aday kalıyor. Hawkes üç gruptan da geçer not alarak daha sağlam bir grafik elde etti. Joaquin Phoenix ise belki de en önemli adaylığı, SAG’i kaçırdı. Üstelik kariyerine ara verip, tüm dünyaya yalan söyleyerek, Casey Affleck’le karşılaştığı bir rapper olma tatili de mevcut. Meslektaşları onu biraz antipatik buluyor olabilir. Yine de Oscar ile SAG’in 20’de 20 aynı adayları çıkarmadığı düşünüldüğünde, Phoenix güçlü bir aday adayı. Üstelik aday olursa Day-Lewis’le ödül için kapışması bile muhtemel.

Daniel Day-Lewis | Lincoln: Altın Küre, SAG, Critics Choice, NYFCC
Bradley Cooper | Silver Linings Playbook: Altın Küre, SAG, Critics Choice, NBR
Denzel Washington | Flight: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Hugh Jackman | Les Miserables: Altın Küre, SAG, Critics Choice
John Hawkes | The Sessions: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Joaquin Phoenix | The Master: Altın Küre, Critics Choice, LAFCA
Richard Gere | Arbitrage: Altın Küre
Jack Black | Bernie: Altın Küre
Ewan McGregor | Salmon Fishing in the Yemen: Altın Küre
Bill Murray | Hyde Park on Hudson: Altın Küre
Denis Lavant | Holy Motors: LAFCA

Jessica Chastain, Zero Dark Thirty
Jessica Chastain, Zero Dark Thirty

KADIN OYUNCU

Jessica Chastain mı, yoksa Jennifer Lawrence mı? İşte size yılın sorusu. Altın Küre’nin iki kadın oyuncu ödülü aralarında paylaştırılıp, BAFTA da Keira Knightley’ye giderse eğer Lawrence ve Chastain arasındaki yarışı SAG’in sonucu belirleyecek. Benim oyum şimdilik Lawrence’dan yana. Ama Zero Dark Thirty’yi izledikten sonra fikrim değişir mi bilmiyorum. Bu iki isim haricinde ise Oscar’a aday olması kesin diyebileceğimiz tek bir aktris yok aslında. Naomi Watts ve Marion Cotillard her üç gruptan da adaylık alarak şaşırttılar. Özellikle Watts’ın bu kadar kolay bir şekilde bu haftayı atlatabileceğini hiç düşünmemiştim.

Cotillard ise adeta oy verenlerin Emmanuelle Riva yerine tercih ettiği yabancı dildeki performans oldu. Critics Choice’un 6 adayı olması sebebiyle de araya sızması kolaylaştı. Gerçi Critics Choice’da bir Riva zaferi görebiliriz diye düşünüyorum ben. Oscar adaylarının açıklandığı günün gecesinde dağıtılacak ödüllerde eleştirmenler diğer büyük gruplara bu ödülle bir işaret yollayabilirler. Gerçi son birkaç yıldır Oscar tahmin etme mücadelesi içerisine giren BFCA üyeleri Chastain ve Lawrence’ın beraber kaldığı bir sonuçla da karşılayabilirler bizi, pek emin değilim.

Aday olmasına daha evvelden kesin gözüyle baktığım Quvenzhane Wallis’in durumu ise çok riskli. SAG’e aday olamadı, çünkü birliğin üyesi değildi ve ücretlendirmesi de birlik kurallarına göre yapılmadığı için Beasts of the Southern Wild, SAG’in ödüllerinden tamamen diskalifiye edildi. Ama Altın Küre’nin de küçük yıldızı görmezden gelmesi büyük sorun oluşturuyor. Akademi Riva ve Wallis arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak gibi geliyor bana. Helen Mirren’a gelirsek… Altın Küre’nin 10 kadın adayı çıkartması gerekiyordu, SAG ise Beasts of the Southern Wild’ı tanımadı. Doğal olarak her iki grupta da kendisine yer açıldı. Oscar’ın ilk beşine girebileceğinden şüpheliyim. Bu arada Rachel Weisz’ın New York’da yarattığı ilk şoktan sonra Altın Küre’ye de aday olmasını açıklayabilecek biri var mı? Hayır, çünkü hala The Deep Blue Sea’yı sıkılmadan başından sonuna kadar izleyebilecek bir insan olduğuna inanmak istemiyorum.

Jessica Chastain | Zero Dark Thirty: Altın Küre, SAG, Critics Choice, NBR
Jennifer Lawrence | Silver Linings Playbook: Altın Küre, SAG, Critics Choice, LAFCA
Marion Cotillard | Rust & Bone: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Naomi Watts | The Impossible: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Helen Mirren | Hitchcock: Altın Küre, SAG
Emmanuelle Riva | Amour: Critics Choice, LAFCA
Rachel Weisz | The Deep Blue Sea: Altın Küre, NYFCC
Quvenzhane Wallis | Beasts of the Southern Wild: Critics Choice
Emily Blunt | Salmon Fishing in the Yemen: Altın Küre
Judi Dench | The Best Exotic Marigold Hotel: Altın Küre
Maggie Smith | Quartet: Altın Küre
Meryl Streep | Hope Springs: Altın Küre

Javier Bardem, Skyfall
Javier Bardem, Skyfall

YARDIMCI ERKEK OYUNCU

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını bu sene kim kazanacak? Bilmiyorum. Tahminlerim var ama hiç birinden emin değilim. Şimdilik Tommy Lee Jones yazdım, fakat en yakın ödül töreninde bir sonuç alana kadar kesin gözüyle bakamayacağım. Şimdi üç gruptan da geçer not alan oyuncularımız kimler? Tommy Lee Jones, Philip Seymour Hoffman ve Alan Arkin. Akademi zaten Hoffman’ı seviyor. Jones’un adaylığına da kesin gözüyle bakıyorum. Alan Arkin’in durumu ise biraz sakat bana kalırsa. Sağlam kafayla Argo’yu izleyen sektörden, hatta dünya üzerinden herhangi bir insan Alan Arkin’in filmde hiç bir özelliği olmadığını fark edecektir. O yüzden Katey Rich’in Twitter’da söylediği gibi Arkin’i dışarıda bırakalım ve birisi için daha yer açalım. Çok rica ediyorum. Lütfen!

Robert De Niro’nun Altın Küre’ye aday olamaması bana bir şey ifade etmedi açıkçası. Aday olması haricinde Oscar’ı bile alabilecek durumda bence De Niro. Herkes ona hayran. Son adaylığının üzerinde 21, son ödülünün üzerinden ise 32 sene geçmiş. Akademi üyeleri böylesine tatlı bir tarihi anı reddedebilir mi? Üstelik filmde de olağanüstü. Gözünüzü usta aktörün üzerinden ayırmayın derim. Kategoriyi doldurması gereken isimlere gelirsek… Django Unchained’den Leonardo DiCaprio’nun aday olmasını bekliyorduk ama Christoph Waltz kendisinden çok daha iyi tepkiler aldı. O yüzden DiCaprio, Altın Küre adaylığıyla yetinirmiş gibi geliyor bana. Tabi hala kendisinin Oscar’ı kazanacağına inananlar var. Belki de ben yanılıyorumdur.

Javier Bardem ise üzücü bir şekilde hem SAG’den, hem de Critics Choice’dan adaylık aldı. Skyfall’da toplamda 10 saniye gördüğümüz ve normalde çok sevdiğim aktörün üç satır diyaloğu olan bir James Bond filmiyle aday olmasını hiç istemiyorum. Lakin Akademi, Bardem’i çok seviyor. Biutiful’la hepimizi nasıl şaşırttıklarını unutmayın. Bir diğer seçenek ise Matthew McConaughey. En önemli gruptan (SAG) büyük darbe yedi. Ardından da yıldızları kırmızı halıya çekip reyting elde etmek için aday eden HFPA tarafından liste dışı bırakıldı. Elinde sadece Critics Choice adaylığı ve New York’lu eleştirmenlerden aldığı bir ödül var. Yeterli mi dersiniz?

Tommy Lee Jones | Lincoln: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Philip Seymour Hoffman | The Master: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Alan Arkin | Argo: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Robert De Niro | Silver Linings Playbook: SAG, Critics Choice
Javier Bardem | Skyfall SAG, Critics Choice
Christoph Waltz | Django Unchained: Altın Küre, LAFCA
Leonardo DiCaprio | Django Unchained: Altın Küre, NBR
Matthew McConaughey | Magic Mike: Critics Choice, NYFCC
Dwight Henry | Beasts of the Southern Wild: LAFCA

Nicole Kidman, The Paperboy
Nicole Kidman, The Paperboy

YARDIMCI KADIN OYUNCU

Birkaç gün öncesine kadar Anne Hathaway’in zaferine çok emindim ama şu aralar biraz tereddütlüyüm. Sally Field… İki kere aday olmuş, ikisini de kazanmış. Birincisi 1979’da Norma Rae ile, ikincisi 1984’te Place in the Heart ile. Son ödülünün üzerinden 28 sene geçmiş. Her iki aktris de Altın Küre, SAG ve Critics Choice adaylığı aldı. Field, New York’da birinci geldi. Anne Hathaway, Los Angeles’da ikincilikle yetindi. Lincoln gişede harika bir başarılı elde ederek 100 milyon doların üzerine geçti. Aldığı eleştiriler olağanüstü. Les Miserables ilk gösterimlerinde hayran bıraktı. Ardından karışık tepkiler alarak, ilk günlerdeki rüzgarını kaybetti. Kararı siz verin. Ben hala Hathaway diyorum, onu da ekleyeyim.

Bu iki aktris haricinde Helen Hunt’ın da cepte olduğuna eminiz. Geldik diğer boşluklara. Nicole Kidman adeta küllerinden doğarak dördüncü adaylığını almak için geri döndü. Lee Daniels’ın neredeyse unutulmuş yeni filmi The Paperboy’daki performansıyla önce SAG’e aday oldu. Ardından da hiç beklemediğimiz bir şekilde HFPA’in ilk beşine sızdı. Ben şimdiden Oscar tahminlerime dahil ettim. Sanırım Kidman dördüncü adaylığını almaya geliyor. Amy Adams ise SAG’e aday olamayarak ilk darbesini almış oldu.

The Master’ın çok sevilmediğinin hepimiz farkındayızdır. Yani sevilmedi dediysem bahsettiğim insanlar ödüller için oy verenler. Adams’ın özel bir performansı olmadığını ise söylememe dahi gerek yok. O yüzden liste dışı kalabilir. Onun yerine alabilecek isimlerden birincisi Maggie Smith. Yine çok sevdiğim bir aktris ama uykusunda dahi oynayabileceği bir rolü var. Peki Melissa McCarthy’yi Oscar’a kadar götüren diziyi düşünürsek, Smith’in de Downton Abbey’nin devamı niteliğindeki rolü Oscar’a aday olabilir mi? Ben cevabı yine size bırakacağım. Bir de Ann Dowd var. Compliance’ı izleyen insan çok az biliyorum. Dowd’ın filmde yardımcı rolde değil, başrolde olduğunun da farkındayım. Ama aday olması lazım. Filmi Akademi üyelerine izletebilirlerse de bence çok zor değil. Dowd’ın performansını beğenmeyecek birisi olacağını zannetmiyorum.

Anne Hathaway | Les Miserables: Altın Küre, SAG, Critics Choice, LAFCA
Sally Field | Lincoln: Altın Küre, SAG, Critics Choice, NYFCC
Helen Hunt | The Sessions: Altın Küre, SAG, Critics Choice
Nicole Kidman | The Paperboy: Altın Küre, SAG
Amy Adams | The Master: Altın Küre, Critics Choice, LAFCA
Ann Dowd | Compliance: Critics Choice, NBR
Maggie Smith | The Best Exotic Marigold Hotel: SAG
Judi Dench | Skyfall: Critics Choice

***

Ben bir haftadır Oscar Sohbetleri’ne sakladıklarımın hepsini yazdım. Söz sizde. Benim fikrimi merak ettiğiniz bir konu varsa cevaplamaya hazırım. Haftaya görüşmek üzere.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Erşah

    *Spielberg iyi bir dönüş yapacak sanırım bu Oscar sezonunda.
    *Django Unchained’e verilen destek de harika.
    *Hobbit çoktan liste dışı kaldı, 2. film de öyle olacaktır, patlama son filmde gerçekleşecek.
    *Les Miserables bir dönem filmi, hem de müzikal. Riskin kralını almış Tom Hooper.
    *Tim Burton’ın gotik müzikali Sweeney Todd gibi bir karizması yok.
    *Haneke’ye sonunda Oscar geliyor. Gecede Hollywood izleyicisine ne diyecek çok merak ediyorum ? Daha 3 ay var gerçi…
    *Nicole Kidman’ın son performansını izlemedim, “slut” havası var gerçi, tam bir performans filmi gibi duruyor. Ama Rabbit Hole’daki performansı bana göre şişirmeydi. Yine de saygım var, çok önemli yönetmenlerin en kritik filmlerinde boy gösterdi (Eyes Wide Shut, Dogville)
    *Daniel Day-Lewis, Time dergisinin de dediği gibi gezegenimizde yaşayan en iyi aktör.
    *Denzel Washington, American Gangster’deki nefes kesici performansı sonrası bir kez daha yarışta gibi duruyor. İhtimal vermiyordum Zemeckis faktörü yüzünden.

    Benim notlarım bunlar.

    Yanıt
  2. Will

    En iyi erkek oyuncu için Daniel Day-Lewis Oscar’a çok yakın duruyor ama Acedemy bize süpriz yaparsa ya Denzel Washington ya da Hugh Jackman olur gibime geliyor hoş Bradley’nin de adı geçiyor ama bilemeyeceğim. Joaquin Phoenix’den adaylıkları görene kadar umudum vardı hatta bir ara Daniel ile yarışır diye düşünüyordum ama SAG’ı kaçırdığında beni şaşırttı o yüzden tereddütlüyüm aday olur ama alacağına şüpheliyim.

    Bu yıl kadın oyuncu dalında zayıf bir yıl geçiriyoruz bence.
    En iyi kadın oyuncu için ne Jennifer Lawrence’ı nede Jessica Chastain’i izledim ama senin görüşlerinden gidersek Lawrence’a Oscar daha yakın gibime geldi. Marion Cotillard bence bu yıl aday olacak ama kazanması olası değil. Emmanuelle Riva bence Oscar’a uzak. Rachel Weisz beni bu sezonda çok şaşırttı hiç beklemediğim bir isimdi ama bence Oscar’a kadar gitmez gibime geliyor, Naomi Watts kesinlikle çabuk atlattı ama aday olacak gibi duruyor.

    Yardımcı erkek oyuncuda Javiar Bardem’i gördüğüm anda zaten ”ne nasıl yani” gibi bir tepkim oldu. Kesinlikle Oscar’a aday olmaz (yani Academy bu kadar acımasız olmadı henüz umarım) . Philip Seymour Hoffman ve Tommy Lee Jones ile çelişkide kalacağız bence ama Jones daha yakın. The Master şu an da çok sıcak bir seçenek değil ama her an her şey olabilir. Robert De Niro aday olur gibime geliyor, Academy Show yapmayı seviyor ne de olsa hatta bizi şaşırta da bilirler onu 32 yıl sonra onurlandırarak. Leonardo DiCaprio’nun her ne kadar artık Oscar’ına kavuşmasını gönülden istesemde bu yıl ona bir şey yok bence, artık seneye diyorum.

    Yardımcı kadın oyuncuda daha başından beri Anne Hathaway diyorum hala da değişmedi, Nicole Kidman’ın birden araya girmesi ve 4. adaylığını alması olası. Bence Hathaway’e gitmesse Field en yakın seçenek. Amy Adams’ın her hangi bir adaylık alacak bir performans sergilediğini düşünmüyorum.

    Dediğin gibi Oscar Boy umarız şöyle kıran kırana özlediğimiz bir rekabet izleriz.

    Yanıt

Yorum yazın...