AFI: 2014’ün En İyi 11 Filmi

AFI: 2014’ün En İyi 11 Filmi

Foxcatcher
Foxcatcher

Ödül sezonunun en önemli parçalarından biri de hiç kuşkusuz ki Amerikan Film Enstitüsü’nün en iyiler listesi. Özellikle Akademi’nin En İyi Film dalını genişlettiği yıldan beri arada ciddi benzerlikler görüyoruz. AFI’ın listesine giren yapımlardan 2009’da 6, 2010’da 9, 2011’de 7, 2012’de 8, 2013’de ise yine 7’si En İyi Film Oscar’ına aday oldu. Bu sene yarışın içerisinde olan İngiliz yapımlarının sayısı her zamankinden daha fazla olduğu için belki bu benzerlik geçtiğimiz yıllardaki gibi olmayabilir; ama yine de AFI listesinde bulunmanın en az PGA (Yapımcılar Birliği) kadar mühim bir hale geldiğini söylemem gerek. Tabii 2009’da bu pek saygı duyduğumuz enstitünün The Hangover rezaletini ilk 10’una koymuş olduğunu da unutmadık. Ama kendimi anlatabildim diye umuyorum. Özetle AFI, Oscar yolundaki önemli duraklardan biri.

Gelelim bu seneki AFI Top 10 listesine… Beklendiği üzere Birdman, Boyhood ve Selma listede kendine yer bulmayı başarmış. Ben özellikle Foxcatcher ve Nightcrawler’ın varlığına sevindim. Interstellar’ı görüp heyecanlanacaklar için de söyleyeyim, AFI her sene böyle büyük bütçeli bir filmi listesine dahil etmeye gayret gösteriyor. Yani varlığını hemen Oscar adaylığı olarak anlamamakta yarar var. Listenin tamamına gelecek olursak…

YILIN FİLMLERİ
American Sniper
Birdman
Boyhood
Foxcatcher
The Imitation Game
Interstellar
Into the Woods
Nightcrawler
Selma
Unbroken
Whiplash

YILIN DİZİLERİ
The Americans (FX)
Fargo (FX)
Game of Thrones (HBO)
How to Get Away with Murder (ABC)
Jane the Virgin (The CW)
The Knick (Cinemax)
Mad Men (AMC)
Orange Is the New Black (Netflix)
Silicon Valley (HBO)
Transparent (Amazon)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...