Oscar Rehberi ’17: En İyi Animasyon

Oscar Rehberi ’17: En İyi Animasyon

  • boss_baby
  • The-Breadwinner-new-poster
  • coco_ver6
  • ferdinand_ver3
  • loving_vincent

Dün Oscar Boy Ödülleri’nin adaylarını açıkladığım için ara verdiğim Oscar Rehberi köşesinde bugün Akademi’nin kural kitapçığını açıp çeviriye başlayalım istiyorum hemen. Efendim, burada yarışabilmeniz için öncelikle animasyonunuzun 40 dakikadan uzun olması gerekiyor. Aksi takdirde sizi En İyi Kısa Animasyon dalına şutluyorlar. Ve eğer Space Jam, Who Framed Roger Rabbit gibi gerçek oyuncularla çekilmiş sahneleriniz varsa da salt animasyon kısmının, toplam sürenin %75’inden daha fazlası olması gerektiğine dair önemli bir önkoşulları var. Akademi bu dalı açmadan evvel her sene Los Angeles bölgesinde gösterime girmiş minimum 8 animasyon var mı diye kontrol ediyor. Ama artık büyüyen bir sektör olduğu ve animasyon yapan stüdyoların da sayısı artışa geçtiği için bu rakamın altına düşme durumu olmaz diye düşünüyorum.

Başvuru formu doldurulup gerekli teçhizatla birlikte AMPAS’a postalandıktan sonra branşın başkanı tüm üyelere davetiye gönderiyor. Bu davetiyeyi kabul edenler adayları belirleme komitesine üye olarak alınıyor ve üyelerin de başvuruların (tam olarak rakam verilmemiş) belli bir yüzdesini izlemesi zorunlu koşuluyor. Bu kuralın da yeni geldiğini belirteyim. Eskiden animasyon dalına oy verebilmek için o branşta olmanız gerekiyordu. Şimdi eğer ilgiliyseniz ve gösterimlere katılacaksanız davetiyeye geri dönüş yaparak oy pusulası doldurabiliyorsunuz. Bunun bilhassa uzun vadede bağımsız yapımların önünü keseceği düşünülüyor, ki hem Ferdinand hem de The Boss Baby’i ilk beşe alarak bu iddiayı biraz doğrulamış oldular. Belki eski kurallar yürürlükte olsaydı ilk beşte The Big Bad Fox & Other Tales ya da The Girl Without Hands benzeri ABD dışı işler görebilirdik.

Tekrardan sürece ve kurallara dönecek olursak… Los Angeles’ta o takvim yılı içerisinde 8-12 arası animasyon gösterilmişse 2 ya da 3, 13-15 arası gösterilmişse maksimum 4, 16 ve daha fazla ise 5 aday belirliyor Akademi bu dal için. Merak edenler için de söyleyeyim, 90. Akademi Ödülleri’nde En İyi Animasyon kategorisinde değerlendirmeye 26 film alınmıştı. Bu da 5 aday mecburi demek. Adaylar belirlendikten sonra ise kazananı seçme aşamasında oylama herkese açılıyor. Yani adınız Hayao Miyazaki değil ise bir bağımsız animasyon yaratıcısı/üreticisi olarak Oscar’a kavuşmanız hayal denilebilir. İlerleyen yıllarda Amerika’dan ana akımın dışına çıkan ama yine de belli bir kitleye ulaşmayı başarmış birisi gelip ödülü kucaklayacak olursa, konuşuruz. Öhö öhö, Wes Anderson, öhö.

Gelelim sadece bir beşli olarak değil, 26 filmlik listeyken de epey zayıf duran animasyonlara. The Lego Batman Movie’nin yokluğu haricinde çemkirilebilecek bir şey bulamıyorum. Zaten sırf iki aday seçilmiş olsa kimsenin gıkını çıkarmayacağı bir yıldı 2017. Dolayısıyla izleyen yediden yetmişe herkesin kalbine dokunmuş Pixar harikası Coco mutlak favori pozisyonunda. En yakın rakibi The Breadwinner. Ama kazanma ihtimali olduğu düşünülmesin. Sadece Angelina Jolie’nin filmin yapımcılarından biri olması sebebiyle sezon içerisinde adı hep gündemdeydi. Yıllar içerisinde Pixar’ın burada belli bir kalibrenin üstüne çıktığı müddetçe asla rakip tanımayacağını öğrendiğimizden üzerine kafa patlatmadan Coco diyoruz. Hele ki ortada En İyi Özgün Şarkı dalına da filmin bel kemiği sayılabilecek parçayla aday edilmişken daha fazla gevelemenin anlamı yok.

Kazanacak: Coco
Kazanabilir: The Breadwinner
Kazanmalı: Coco
Aday olmalıydı: The Lego Batman Movie

THE BOSS BABY

  • Tom McGrath, Ramsey Ann Natio: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

THE BREADWINNER

  • Nora Twomey, Anthony Leo: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

COCO

  • Lee Unkrich: Üçüncü Oscar adaylığı. Pixar’ın vazgeçilmezlerinden Unkrich, Toy Story 3 (2010) ile bu ödülü daha evvel kucaklamıştı. Ve aynı sene içerisinde En İyi Uyarlama Senaryo dalında da aday edilmiş ama ödülü Aaron Sorkin’e (The Social Network) kaptırmıştı.
  • Darla K. Anderson: İkinci Oscar adaylığı. Burada enteresan bir tablo var. En İyi Animasyon dalına aday edilen bir yapımın kreatif süreçte en çok söz hakkına sahip üyesi listeye alınıyor. Bu da Toy Story 3 (2010) düşünüldüğünde Lee Unrich demek. Yalnız Darla K. Anderson’ın filmin yapımcısı ve Unkrich değil. Yani o yıl En İyi Film dalına da Toy Story 3 adına Anderson girmiş.

FERDINAND

  • Carlos Saldanha: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel Ice Age ile bağları bulunan Gone Nutty (2003) sayesinde En İyi Kısa Animasyon dalında yarışmış, ama ödüle kavuşamamış.

LOVING VINCENT

  • Hugh Welchman: İkinci Oscar adaylığı. Aynı zamanda filmin yönetmenliğini yapan Welchman’ın En İyi Kısa Animasyon kategorisinde Peter & the Wolf (2007) elde edilmiş bir zaferi var.
  • Dorota Kobiela, Ivan Mactaggart: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...