Takip et

Haberler

BFCA Critics’ Choice Ödülleri

tarihinde yayınlandı.

En İyi Film: The Hurt Locker
The Hurt Locker‘ın ödülü almış olmasına hiç de şaşırmadım.Ne kadar Avatar ve Up In The Air‘ı tahmin listemde öne yazmış olsam da bu ödülün beni şok etkisi yaratmadı.Ben kritiklerle ödül törenlerinin aynı yönde bir ödül vereceğini tahmin etmemiştim sadece.Ama bu ödül filmi Altın Küre ve PGA’de de alıp götürecek yolu açtı gibi görünüyor.Gerçi hala Altın Küre için Up In The Air adı geçmekte aklımdan ama alırsa da şaşırmam diyorum.
En İyi Yönetmen: Kathryn Bigelow
Bu senenin adresi belli olan 5 ödülünden biri (diğerleri yardımcı erkek, yardımcı kadın, özgün senaryo ve uyarlama senaryo) Kathyrn Bigelow‘unki idi.Bu yüzden hem ödülü alması sevindirici oldu, hem de beklediğimiz gibi geldi.58 yaşında olmasına hayret ettiğimi de ekleyerek bu konuyu kapatıyorum.

En İyi Özgün Senaryo: Inglourious Basterds
En İyi Toplu Performans: Inglourious Basterds
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz, Inglourious Basterds
Üç ödül için de toplu konuşmak gerekirse hepsi beklediğimiz ödüllerdi.Bu ödüllerin aynı şekilde WGA ve SAG’de de, aynı adreslere gideceğini garanti edebilirim.Inglourious Basterds belki izleyici tarafından aynı anda hem çok sevilmiş, hem de çok nefret edilmiş olsa da yardımcı erkek oyuncu, toplu performans ve özgün senaryo ödülleri filmin sonuna kadar hak ettiği ödüller.Critics’ Choice Ödülleri’nde de bunun doğru olduğunu gördük.Zaten bu sene Christoph Waltz‘ın sınır tanımayan ödül maratonu bir yerde sekteye uğrarsa hakikaten şoka uğrardık!

En İyi Erkek Oyuncu: Jeff Bridges, Crazy Heart
En İyi Şarkı: “The Weary Kind”, Crazy Heart
Yine ve yine iki şaşırtmayan ödül daha.Öncelikle Jeff Bridges‘in haklı kazanışına dikkat çekmek gerek.Sonunda Crazy Heart ile ödül sezonlarında adı geçen bir isim olmayı başarabildi.Tabi bunu George Clooney ve Colin Firth‘in olağanüstü performanslarının karşısında yapması ayrı bir başarı hikayesi.Geçen seneki Mickey Rourke hüsranını düşününce Jeff Bridges için de felaket senaryoları yazmıyor değilim.Bir de Altın Küre’yle SAG’yi bakalım derim ben.

En İyi Kadın Oyuncu: Meryl Streep, Julie & Julia ve Sandra Bullock, The Blind Side
Öncelikle Meryl Streep‘in üçüncü Oscar’ı geliyor, hayırlı olsun demek istiyorum.Ardından da bu ödülün Doubt gibi harika bir film yerine Julie & Julia gibi bir komediyle gelecek olmasına üzüldüğümü eklemek isterim.BFCA’in bir de üstüne ödülü Sandra Bullock ile paylaştırması daha da bir enteresan olmuş.Ama şaşırdık mı? Asla.Belki tüm kritikler Carey Mulligan‘ın bu ödülü hak ettiğini düşünse de, Mulligan‘ın filmografisi ve yaşı işleri zorlaştırıyor.Tanıdık bir Ellen Page hikayesi de diyebiliriz.Şaşkın değilim, ama sanki ödülün verilmesi gereken isim harika kariyerinin yanında, Julia & Julia filmiyle Meryl Streep değil gibi.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Mo’Nique, Precious
82. Akademi Ödülleri için, yani Mart 2010’da gerçekleşecek ilk ödül töreni için ilk tahminimi 13 Mart 2009 tarihinde yapmışım.Ve o günden beri Mo’Nique yardımcı kadın oyuncu tahmin listemin hep birinci sırasında.Şimdi ben bu hak edilmiş için yorum yapsam ne olur? Oscar’ı da, Altın Küre’yi de, SAG’yi de alacak.Eğer BAFTA’ya aday olursa, muhtemelen onu da alır.Bu senenin en başarılı ismine koca bir alkış.

En İyi Uyarlama Senaryo: Up in the Air
En iyi Genç Oyuncu: Saoirse Ronan, The Lovely Bones
En İyi Belgesel: The Cove
Yabancı Dilde En İyi Film: Broken Embraces
En İyi Animasyon: Up
En İyi Komedi Filmi: The Hangover
En İyi Özgün Müzik: Up
En İyi Kostüm Tasarımı: The Young Victoria
En İyi Makyaj: District 9
En İyi Aksiyon Filmi: Avatar
En İyi Görüntü Yönetimi: Avatar
En İyi Özel Efekt: Avatar
En İyi Sanat Yönetimi: Avatar
En İyi Kurgu: Avatar
En İyi Ses:
Avatar
En İyi TV Filmi: Grey Gardens

Geriye kalan ödüllere şöyle bir bakınca ise Avatar‘ın 6 ödül alması göze çarpıyor önce.Tabi bu ödüllerin hepsinin teknik dallarda olması, herhangi birinin önemli dallardan birinde olmaması durumu rahatsız edici.Up In The Air‘ın sadece senaryo ödülüyle eve gönderilmesi de ayrı bir olay.Bir de herkesin ölüp bittiği The White Ribbon karşısında Broken Embraces‘in haklı bir ödül elde etmesine sevindim.

17/25 (Kabus!)

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin