Takip et

Haberler

Oscar Boy & Readers’ Choice Ödülleri ’08 – Kazananlar

tarihinde yayınlandı.

Her ne kadar Oscar Boy’un yayın hayatı 2009 yılında başlamış olsa da öncesinde “Oscar Predictions of Umua” adında 1 yıllık geçmişimiz daha mevcut. O yüzden 2011’e gelmişken 2008’le ilgili oylama yapmamızın tek sebebi bu. Son 2 yıldır benim seçtiklerimi Oscar Boy, sizin seçtiklerinizi ise Readers’ Choice Ödülleri’yle onurlandırdık. Lakin ben 3 yılın tamamında da elimizde bir takım isimler bulunsun istedim. İşte 2008 oylaması fikri de buradan çıktı. 83. Akademi Ödülleri’nden kısa bir süre sonra açıkladığım adaylarla beraber oylama başladı. 28 Şubat-18 Mart arasında verdiğiniz oyların sonucunda da kazananlar belli oldu.

2009 ve 2010 yıllarının en iyilerini daha önce seçmiştik. 2009’da En İyi Yönetmen, 2010’da ise En İyi Kadın Oyuncu dalında 6 adayımız vardı. 2008 oylamasında da yine böyle bir 6’lı kategorimiz mevcuttu ki o da tıpkı son oylamada olduğu gini En İyi Kadın Oyuncu dalı. Bunun haricinde ilk kez Oscar’ı alan 4 oyuncu da adaylar arasında bulunmasına rağmen 4 daldan sadece 3’ünde Akademi’yle aynı ismi tercih ettiniz. Onun kim olduğunu yazının devamında zaten bulursunuz. Ve 2008 oylamasının bir farkı da En İyi Toplu Performans kategorisinden 2 galibin çıkması oldu. İki aday da aynı oy sayısını alarak ödülü kazandılar.

Yine ilginç bir istatistiğe daha gelirsek… Daha önceki yıllarda benim seçimlerimle okuyucuların seçimi daha çok uyuşmaktaydı. 2008’de ise ilk kez bu kadar büyük bir düşüş yaşadık. 19 daldan sadece 10’unda aynı adaylara ödül verdik. 2009’da bu rakam 14, 2010’da ise 11 idi. Bu arada En İyi Film dalında “Diğer” kategorisinde adaylar haricinde bir film söyleyen olmadı. 2 tane Inception oyu geldi ama malum onları sayamıyoruz. Son olarak bazu dallarda ilk kez hiç oy almayan adaylar oldu ki zannediyorum beni en çok şaşırtanlardan biri de buydu. Bu dallar ise Yönetmen, Görüntü Yönetimi, Ses ve Makyaj dalları. 4 dalda da bir adet sıfır çeken adayımız mevcut.

Lafı daha fazla uzatmanın alemi yok. 2008 oylamamız da artık sona ermiş durumda. Yazının devamında daha önce En İyi Film seçtiğiniz Inception ve Up‘a hangi filmin katıldığını bulabilir, hangi dallarda kim neler yapmış ben kimi seçmişim görebilirsiniz. 2011 oylamasına kadar şimdilik Oscar Boy & Readers’ Choice Ödülleri’ne elveda…

EN İYİ FİLM
Oscar Boy
1. Slumdog Millionaire
2. Wall-E
3. The Dark Knight
4. The Curious Case of Benjamin Button
5. Gran Torino
6. In Bruges
7. Revolutionary Road
8. The Wrestler
9. The Reader
10. Doubt

Readers’ Choice
1. The Dark Knight
2. The Curious Case of Benjamin Button
3. Slumdog Millionaire
4. Wall-E
5. The Reader
-. The Wrestler
7. In Bruges
8. Revolutionary Road
9. Doubt
-. Gran Torino

2008’in En İyi Film’i The Dark Knight oldu, isterseniz söze ondan başlayalım. Bu dalda 10 aday olmasından ötürü genelde hiçbir film diğerlerine fark atamıyor. Hatta öyle ki Benjamin Button ve The Dark Knight arasındaki sadece 4 oy fark vardı. Slumdog Millionaire‘in de bu ikiliye yakın oy aldığını söylemek mümkün. Ama Wall-E ve ondan sonra gelen filmler arasında ciddi oy farkları mevcut. Beni burada en çok şaşırtan şey In Bruges‘a gelen ciddi destek oldu. Onun haricinde ise sonucu net bir şekilde tahmin ettiğim için pek şaşırmadım. Sadece Slumdog Millionaire filminin seyirci tarafından çok beğenilmediğini söyleyenlere oldukça fazla oy aldığını söylemek isterim. Ki bana göre de 2008’in en iyi filmi Slumdog Millionaire idi. Böylece 3 senedir ilk kez Akademi’yle En İyi Film dalında bir şekilde tutuşmuş olduk. 2 ödülü de sayarsak üç senedir verdiğimiz 6 En İyi Film ödülünden ilk kez biri Oscar’la aynı adrese gitmiş oldu. Fazla diyecek birşeyim yok. Ben Wall-E, The Dark Knight ve Slumdog Millionaire arasında kalmıştım. Uzunca bir süre düşünüp en iyinin Danny Boyle‘un filmi olduğuna karar verdim. Peki neden? Çünkü bana kalırsa Boyle kimi anlarda klişeleşen hikayesine rağmen 2008’in en iyisiydi. Kurgusu, senaryosu, müziği, sinematografisi… Her anlamda başarılı bir film. Belki bu saydığım dalların her birinde en iyi değil ama bütünüyle düşünüldüğünde en iyi olmayı hak eden filmdi bana göre. Filmi izlememin üzerinden 3 sene geçmesine rağmen ben hala Latika’yla Jamal’ın isimlerini hatırlıyor, filmden beni etkileyen bir sürü sahne sayıyorsam bana göre en iyidir. Sadece Benjamin Button‘ı alt sıralarda saymama gelebilecek tepkileri düşünüyorum o kadar.

EN İYİ YÖNETMEN
Adaylar: Danny Boyle / Clint Eastwood / David Fincher / Christopher Nolan / John Patrick Shanley
Oscar Boy:
Danny Boyle, Slumdog Millionaire
Readers’ Choice: Christopher Nolan, The Dark Knight

Söze John Patrick Shanley‘nin sıfır, Clint Eastwood‘un ise sadece 2 oy aldığını söyleyerek başlayalım. Yarış tamamen diğer üç aday arasındaydı. Önce David Fincher hepsine fark atarak lider pozisyonuna yerleşti. Ardından Christopher Nolan ve Danny Boyle atak yapıp ikili bir mücadele içerisine girdi. Sonuçta aradaki çok az miktardaki oy farklarıyla Nolan seçildi. Yalnız bir yandan da Fincher, Nolan, Aronofsky, Tarantino gibi fanatikleri olmayan isimler aday olduğunda halkın kimi seçeceğini düşünmeden edemiyorum. 2011’de Martin Scorsese, Clint Eastwood, Steven Spielberg ve Terence Malick gibi fanatiği bol isimler yine var ama ne bileyim. Umarım bir gün daha az tanınmış yönetmenlerin bulunduğu bir yarışa rastlarım da ne gibi seçimler yapacağınızı görürüm. Ben ödülümü düşünmeden Danny Boyle‘a vereceğim. Hala Christopher Nolan‘ı ödüllendirmedim farkındayım ama bakarsınız The Dark Knight Rises gösterime girdiğinde filme aşık olurum. Hadi benim ödüllendirmemi geçin de Akademi hala Nolan‘a yönetmen adaylığı vermedi, asıl irdelenmesi gereken konu bu.

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Adaylar: Leonardo DiCaprio / Clint Eastwood / Frank Langella / Sean Penn / Mickey Rourke
Oscar Boy & Readers’ Choice: Mickey Rourke, The Wrestler

Sean Penn kazanmadı! Sadece 3 oy farkla kaybetti. Mutlu muyum? Evet. Çünkü Sean Penn‘in Oscar’ı olmasına rağmen Oscar Mickey Rourke‘a değil de Penn‘e gidince töreni izlerken çok bozulmuştum. Üstelik tahminim de Mickey Rourke‘du. Böyle bir ana kategoride yanılmaktan daha üzücü birşey yok. Darren Aronofsky‘yi çok sevmeme rağmen The Wrestler‘ın bir Aronofsky filmine benzemediğini söyleyip durdum. Gerçi yine “mükemmellik” kavramı üzerine söylenen çok söz vardı ama ne The Fountain‘daki ne de Black Swan‘daki gibi bir durum söz konusu The Wrestler‘da. Mickey Rourke‘ın bu enfes filmdeki performansı ise bana göre son yılların en iyilerinden biriydi. Daniel Day-Lewis‘in performansına nasıl hayran kaldıysam aynısını Mickey Rourke‘da da yaşamıştım. Buna rağmen Oscar’ı alamadı. Peki umrumda mı? Hayır. Akademi benimle hep aynı tercihleri yapacak değil ya. Oldu bitti. Frank Langella‘nın en az oyu almasına şaşırdığımı da ekleyerek bu kısmı noktalayalım en iyisi.

EN İYİ KADIN OYUNCU
Adaylar: Angelina Jolie / Melissa Leo / Meryl Streep / Kristin Scott Thomas / Kate Winslet (x2)
Oscar Boy: Kate Winslet, Revolutionary Road
Readers’ Choice: Kate Winslet, The Reader

En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde 6 adayımız olmasına rağmen aklım hala Sally Hawkins ve Anne Hathaway‘in performanslarında. O yüzden ikisinin de burada olmayı hak ettiğini ama 2008 yılı içerisinde birbirinden iyi kadın oyuncu performansları olduğu için burada olamadıklarını eklemek istiyorum. Galibimiz Kate Winslet ödülü Revolutionary Road ile değil The Reader ile aldı sizlerden. Ben ise Revolutionary Road‘u tercih ettim. Kendisi favori aktrisler listemde zirvede olduğu için bu ödülü bir başkasına vermem söz konusu bile olamazdı zaten. Bana kalırsa 2008 Kate‘in yılıydı. Oscar’ı, BAFTA’yı, SAG’i, Altın Küre’yi, hepsini sonuna kadar hak etti. Sizlerin oylarında da bunu görmek mümkün. Yarışı ikinci tamamlayan Meryl Streep‘ın neredeyse üç katı kadar oy aldı. Böylece son yılların en renkli rekabetlerinden birinin de yine ve yine galibi oldu.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Adaylar: Ralph Fiennes / James Franco / Philip Seymour Hoffman / Heath Ledger / Michael Shannon
Oscar Boy & Readers’ Choice: Heath Ledger, The Dark Knight

Oturup da yardımcı erkek oyuncu dalında Heath Ledger haricinde bir isim bekleyenimiz yoktu zaten. Varsa da olmamalı. Tüm o ölümü sebebiyle bu kadar gündeme geldi diyenler için pek bir sözüm yok. Yaşarken de Ledger benim için kendi kuşağının en yetenekli aktörüydü. Brokeback Mountain‘daki performansı Philip Seymour Hoffman‘ın Capote‘deki başarısına yenik düşmüş olabilir ama buradaki Hoffman-Ledger karşılaşmasının galibi Heath Ledger. The Dark Knight‘daki performansıyla mukayese edilebilecek başka herhangi bir aday olduğunu düşünmüyorum o yüzden oturup da acaba galibiyetinin sebebi ani ölümü mü tartışmalarına girmeyeceğim. Sizlerin oyları da %69.51 gibi bir oranla onu zirveye taşıdı. Başka da söze gerek yok zaten. Ekleyeceğim tek şey Ledger‘a en yakın oy alan adayın Hoffman olduğu. Bu durum biraz ironik olsa da Ledger‘ın Hoffman‘dan 5 kat daha fazla oy aldığını belirtmekte yarar var.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Adaylar: Amy Adams / Penelope Cruz / Viola Davis / Rosemarie DeWitt / Marisa Tomei
Oscar Boy: Amy Adams, Doubt
Readers’ Choice: Penelope Cruz, Vicky Cristina Barcelona

Marisa Tomei‘nin ilk hafta gelen oyların neredeyse tamamını aldığını hatta uzunca bir süre yarışı önde götürdüğünü görünce tam anlamıyla şok oldum. Tomei‘nin izleyici tarafından bu derece sevildiğini hiç bilmiyordum. Lakin ilerleyen zamanlarda Tomei‘ye gelen oyların bir anda durmasıyla Penelope Cruz büyük bir atılım yaparak zirveye oturdu. Tomei ise ödül yarışını ikinci sırada tamamladı. Her iki aktrisin de ne kadar başarılı olduğunu söylememe gerek yok ama benim oyum Amy Adams‘a. Son 10 yıl içerisinde 3 kere Oscar’a aday olduğunun birileri farkındadır umarım. Junebug‘ı izleyemedim ama diğer iki adaylığı arasındaki seçimim Doubt‘taki endişeli rahibe performansından yana. Doubt‘taki yardımcı kadın oyuncular arasından Viola Davis‘i daha iyi görenler var ama ben Adams diyorum. Eğer o olmasaydı işte o zaman Penelope Cruz‘u seçebilirdim. Yine de Adams‘ı seçerken aklımın Penelope Cruz‘da kaldığını da söylemeden edemeyeceğim.

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
Adaylar: The Curious Case of Benjamin Button / The Dark Knight / Doubt / The Reader / Slumdog Millionaire
Oscar Boy: Slumdog Millionaire, Simon Beaufoy
Readers’ Choice: The Curious Case of Benjamin Button, Eric Roth

Ne yalan söyleyeyim beni çok şaşırttınız. Ben bile Slumdog Millionaire olmasa The Dark Knight‘ı seçecekken sizin The Curious Case of Benjamin Button‘a oy vermeniz tam olarak şok sebebi. Tabi herşeye rağmen ikinci oldu ama diyorum ya beklemediğim için şaşırdım. The Reader ve  Doubt diğer üç filme göre oldukça az oy aldılar. The Dark Knight ve Slumdog‘a gelen oylar ise Benjamin Button‘ın biraz olsun aşağısınaydı. Ne diyeyim en çok şaşırdığım kategori burası oldu. Benim seçimim Slumdog Millionaire oldu en iyi uyarlama senaryo kategorisinde. Daha önce de belirttiğim gibi belki çok klişeydi, belki çok tahmin edilir bir senaryosu vardı ama benim için 2008’in en iyisiydi. O yüzden Simon Beaufoy‘un kaleminden bu ödülü esirgemeyeceğim.

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
Adaylar: Frozen River / Gran Torino / I’ve Loved You So Long / In Bruges / Wall-E
Oscar Boy & Readers’ Choice: Wall-E; Andrew Stanton, Pete Docter ve Jim Reardon

Wall-E benim için bugüne kadar izlediğim animasyonlar arasında zirvede. Düşünün çocukluğumdan kalma The Lion King‘in bile üstüne koyuyorum. İzlediğimde hissettiklerimi duygularla ifade edemem. Toy Story 3‘yi bu yıl film dalında aday etmememin başlıca sebebi de Wall-E kadar orada olmayı hak etmemesinden geçiyordu, ki 2011 itibariyle Oscar Boy Ödülleri’nde animasyonları film dalında aday etmeyi düşünmüyorum. Tekrar konumuza dönersek. Wall-E hem sizin hem de benim oyumla En İyi Özgün Senaryo dalının galibi oldu. Bana kalırsa bu dalda ona en yakın film In Bruges‘du ki sizler de oylarınızla bu konuda haklı olduğumu gösterdiniz. Wall-E %46.58’lik bir oy alırken In Bruges da %34.25 gibi oldukça yüksek bir oy oranına ulaşarak ikinci oldu. Diğer adayların aldıkları oy sayılarını ise fazla seyirciye ulaşamamalarını ve tabi bu iki filmin fazlasıyla başarılı olmasına bağlıyorum.

EN İYİ TOPLU PERFORMANS
Adaylar: The Curious Case of Benjamin Button / Doubt / Frost/Nixon / Rachel Getting Married / Revolutionary Road
Oscar Boy: Doubt
Readers’ Choice:
The Curious Case of Benjamin Button ve Doubt

İşte buradaki durum ilk kez başımıza geliyor. Sizlerden gelen oylarla belirlediğimiz Readers’ Choice Ödülleri’nde ilk kez 2 aday aynı oyu alarak birinci oldular. Doubt‘a diğer dallarda pek anlayış göstermezken toplu performans kategorisinde inanılmaz bir ilgi gösterdiniz. Kadrosundan bir kişi bile oyunculuk dallarında aday olmamasına rağmen The Curious Case of Benjamin Button‘ı da Doubt‘la beraber zirveye taşıdınız. Benim seçimim ise Doubt. Ben zaten filmi ne kadar beğendiğimi 2008’in en iyi 10 filmi arasında dördüncü sıraya koyarak gösterdim sanıyorum. Peki Doubt olmasaydı hangisini seçerdim? Büyük ihtimalle Revolutionary Road‘u. Ama madem Doubt mevcut o zaman Meryl Streep, Amy Adams, Viola Davis ve Philip Seymour Hoffman‘ın başını çektiği kadroyu ödüllendirmekten gurur duyarım.

EN İYİ KURGU
Adaylar: The Curious Case of Benjamin Button / The Dark Knight / Frost/Nixon / The Reader / Slumdog Millionaire
Oscar Boy: Slumdog Millionaire, Chris Dickens
Readers’ Choice: The Curious Case of Benjamin Button, Kirk Baxter ve Angus Wall

Ben The Curious Case of Benjamin Button‘ın kurguya bağlı bir film olduğunu pek düşünmüyorum. Sonuçta senaryo kurgusal oyunlarla dolu. O yüzden oturup da Kirk Baxter-Angus Wall ikilisini ödüllendirmeyeceğim. Lakin siz yine çok küçük oy farklarıyla Benjamin Button‘ı layık görmüşsünüz b ödüle. Neredeyse her dalda en yüksek oyları alan filmler The Dark Knight ve Slumdog Millionaire‘de aynı oy sayısına ulaşarak Benjamin Button‘ı takip eden filmler olmuş. Ben tıpkı Akademi gibi bu kategoride Slumdog Millionaire‘i seçiyorum. Frost/Nixon‘ın aldığı oy sayısının 1 olduğunu da ekleyerek diğer kategoriye geçelim.

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
Adaylar: The Curious Case of Benjamin Button / The Dark Knight / Gran Torino / The Reader / Slumdog Millionaire
Oscar Boy & Readers’ Choice: The Dark Knight, Wally Pfister

Belki 2010 Oscar Boy Ödülleri’nde Black Swan‘ın varlığı sebebiyle Wally Pfister‘ı görmezden gelmiş olabilirim ama The Dark Knight‘daki çalışması ödüllendirmeyi sonuna kadar hak ediyordu. Burada ne yazık ki Slumdog Millionaire ve Benjamin Button‘ı bir kenara atmak zorundayım. Hatta Roger Deakins‘in The Reader‘daki çalışmasını da… The Dark Knight filme o karanlık atmosferi veren sinematografisi ile bana kalırsa görüntü yönetimi işinin sinema okullarında gösterilmesi gereken başarılı bir örneği. Daha adaylık listelerini hazırlarken karar vermiştim burada Pfister‘ı ödüllendireceğime. Sizler de %55.22’lik oy oranıyla bana ne kadar haklı olduğumu gösterdiniz. Yazının en başında görüntü yönetimi dalında hiç oy almayan bir aday olduğundan da bahsetmiştik. Hemen söyleyelim, o hiç oy almayan aday Gran Torino.

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Adaylar: Changeling / The Curious Case of Benjamin Button / The Duchess / Mamma Mia! / Revolutionary Road
Oscar Boy & Readers’ Choice: The Curious Case of Benjamin Button, Donald Graham Burt ve Victor J. Zolfo

Nasıl ki The Dark Knight‘ın en başarılı yanı sinematografisi ise, Benjamin Button‘ınki de sanat yönetimi. Tartışmaya pek ihtiyaç duymuyorum. Sizler de güzel bir oy oranıyla seçiminizi aynı şekilde yapmışsınız. Burada benim dikkat çekmek istediğim mevzu Mamma Mia!‘nın adaylığı. Filmi aslında hiç sevmememe rağmen set tasarımı konusundaki başarısı çok hoşuma gitmişti. O yüzden de bu konudaki başarısını görmezden gelmeyerek aday ettim. Sizlerin de Mamma Mia!‘yı The Duchess‘ın önüne koyarak dördüncü sıraya yerleştirmeniz hoşuma gitmedi değil. Demek ki benimle aynı fikirde olanlarınız mevcut. Gerçi The Duchess‘ın bu kategorinin sonuncusu olması da ayrı bir mevzu ya neyse.

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI
Adaylar: Australia / Changeling / The Curious Case of Benjamin Button / The Duchess / Revolutionary Road
Oscar Boy: The Duchess, Michael O’Connor
Readers’ Choice: The Curious Case of Benjamin Button, Jacqueline West

Ben galiba burada birazcık klişe davranıp bir dönem filmine vereceğim ödülümü. Benim ikincim Benjamin Button ise sizin En İyi Kostüm Tasarımı ödülünüzün sahibi olmuş. Bu da ilk kez kostüm tasarımı dalında okuyucuyla benim farklı tercihler yapışımız oldu. Daha önce 2010’da Alice in Wonderland 2009’da Coco avant Chanel‘i seçmiş, Catherine Leterrier ve Colleen Atwood‘u onurlandırmıştık. Bu sene ise gruba Michael O’Connor ile Jacqueline West katıldı. Hala kostüm tasarımının önde gelen isimlerinden Sandy Powell‘ı ödüllendirmediğimizi de yeni fark ettim. Bakarsınız 2011’de Hugo Cabret‘yi seçeriz, belli mi olur?

EN İYİ ÖZGÜN MÜZİK
Adaylar: The Dark Knight / Defiance / The Duchess / The Reader / Slumdog Millionaire
Oscar Boy: The Reader, Nico Muhly
Readers’ Choice: The Dark Knight, James Newton Howard ve Hans Zimmer

Hans Zimmer tıpkı Christopher Nolan ve Robert Stromberg gibi aynı dalda ikinci kez ödül alan isimlerden biri oldu. Oylarınız gösterdi ki A.R. Rahman‘ın eğlenceli müzikleri The Dark Knight‘ın iki başarılı müzisyen tarafından yapılan müziklerinden daha az sevilmiş. The Dark Knight oyların yarısından fazlasını alarak sizin seçiminiz oldu. Ben ise son birkaç güne kadar hiç oy almayan Nico Muhly‘nin eşsiz işini seçtim. Hala dinledikçe tüylerimi diken diken eden Oscar’a aday olmamasına hayret ettiğim Muhly‘nin müzikleri 2008 haricinde son yıllarda da dinlediğim En İyi Özgün Müzik olabilir. Eğer aranızda hala dinlemeyen varsa en yakın zamanda soundtrack’e ulaşıp bir denemesini tavsiye ediyorum.

EN İYİ ÖZGÜN ŞARKI
Adaylar: Down to Earth / Gran Torino / Jai Ho / O Saya / The Wrestler
Oscar Boy: “Gran Torino”, Gran Torino
Readers’ Choice: “Jai Ho”, Slumdog Millionaire

Bir an The Wrestler‘ın Jai Ho‘yu geçeceğini düşünmedim değil. Ama Slumdog Millionaire fırtınasının karşısında pek şansı olmadı. Üstelik filmden aday olan diğer şarkı O Saya oyları bile bölmedi. Yarışı sonuncu kapattı. Ben Jamie Cullum‘ın eşsiz sesinden dinlediğimiz Gran Torino‘nun aynı adlı şarkısını seçiyorum. Oldukça titiz davrandığım bu kategoride Jai Ho ve The Wrestler‘ın diğer favorilerim olduğunu belirtmeme gerek yok sanıyorum. 2009 ve 2010’a göre düşünüldüğünde ne olursa olsun 2008’deki şarkıların çok daha iyi olduğu da kaçınılmaz bir gerçek.

EN İYİ SES
Adaylar: The Dark Knight / Defiance / Iron Man / Quantum of Solace / Wanted
Oscar Boy & Readers’ Choice: The Dark Knight

Sizinle 3 yıldır aynı fikirde olduğumuz ender dallardan ses. Ben açıkçası bu kategoride fazla yorum getirmeyi sevmiyorum. Çünkü konuşulacak pek birşey yok. Dürüst olmak gerekirse En İyi Ses ödülünde beni sinemada en çok etkileyeni seçmeye çalışıyorum. Yoksa konuyla ilgili ince bilgilere sahip değilim. O yüzden The Dark Knight filmdeki ses efektleriyle benim tek galibim. Defiance‘ın hiç oy almadığını da eklemeyi unutmayalım.

EN İYİ ÖZEL EFEKT
Adaylar: Australia / The Curious Case of Benjamin Button / The Dark Knight / Iron Man / Wanted
Oscar Boy: The Curious Case of Benjamin Button
Readers’ Choice: The Dark Knight

Brad Pitt‘in performans yakalam tekniğiyle çekilen onca sahnesini hesaba katıp The Dark Knight‘a nasıl oy verdiniz hakikaten anlamıyorum. Üstelik bir süper kahraman filmi olmasına rağmen bu tarz bir film için oldukça az sayılabilecek özel efektlerine rağmen. İşin ilginci ciddi bir oy farkı da mevcut. Beni bu dalda hayal kırıklığına uğrattığınızı söylemeden geçemeyeceğim. Ödülüm sonuna kadar Benjamin Button‘ın. Açıklama yapma gereği bile duymuyorum. Inception ve Avatar gibi efektleriyle hangi filmin 2008’de her türlü haber programına konu olduğunu hatırlamanız yeterli. Bu bir başarı getirmez elbette ama saydığım filmlerin hiçbirinin de görsel efekt konusunda kötü olduğunu söyleyemeyeceğim.

EN İYİ MAKYAJ
Adaylar: Changeling / The Curious Case of Benjamin Button / The Dark Knight / Frost/Nixon / The Reader
Oscar Boy & Readers’ Choice: The Curious Case of Benjamin Button

Yine tartışmaya hiç mi hiç açık olmayan bir dal. Benjamin Button tam olarak %65 oranında oy aldı. Frost/Nixon ise sıfır çekti. Yine de Frost/Nixon‘da Michael Sheen‘i, The Dark Knight‘da Aaron Eckhart ve Heath Ledger‘ı, The Reader‘da Kate Winslet‘i, Changeling‘de Angelina Jolie‘yi hatırlayarak neden burada olduklarını fark etmenizi istiyorum.

EN İYİ ANİMASYON
Adaylar: Bolt / Kung Fu Panda / Wall-E
Oscar Boy & Readers’ Choice: Wall-E

Wall-E neredeyse benim için yılın en iyi filmi oluyordu. Doğal olarak animasyon dalında da tek galibim Wall-E oldu. Yalnız diğer iki filmin de başarılı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Eğer hala izlemeyenleriniz varsa bir göz atmanızda yarar var. Tekrar Wall-E‘ye dönersek… Oylarınızın %89.66’ısını alarak Up‘ın 2009’daki rekorunu egale etti. Tek temennim 2011’de daha çok animasyon izleyip bu dalda 5 aday seçebilmek.

Ödül Karnesi
The Dark Knight – 3 Oscar Boy & 7 Readers’ Choice
The Curious Case of Benjamin Button – 3 Oscar Boy & 6 Readers’ Choice
Slumdog Millionaire – 4 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
Wall-E – 2 Oscar Boy & 2 Readers’ Choice
Doubt – 2 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
The Reader – 2 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
The Wrestler – 1 Oscar Boy & 1 Readers’ Choice
The Duchess – 1 Oscar Boy
Gran Torino – 1 Oscar Boy
Vicky Cristina Barcelona – 1 Readers’ Choice

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin