Oscar Rehberi ’12: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Oscar Rehberi ’12: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Supp Actor

Adaylar: Alan Arkin (Argo) / Robert De Niro (Silver Linings Playbook) / Philip Seymour Hoffman (The Master) / Tommy Lee Jones (Lincoln) / Christoph Waltz (Django Unchained)

Geldik bu yıl Oscar yarışının en belirsiz olduğu kategoriye. Öyle bir daldayız ki beş aday da daha önce Oscar almış ve hepsinin bu yıl ikinci Oscar’ına kavuşma şansı mevcut. Gözler Leonardo DiCaprio’yu (Django Unchained) aramıyor değil. Matthew McConaughey (Magic Mike) ve Javier Bardem’in (Skyfall) isimleri de sayılabilir. Ama Akademi’nin uygun gördüğü bu beş aktörle idare etmek zorundayız şimdi. Ki Alan Arkin haricinde de şikayet edeceğim biri yok aslında. Benden bu beşli mi çıkardı? Onun cevabı 19 Şubat’ta kendi dağıtacağımız ödüllerin adaylarında. Neyse biz şu beş adayın yarıştaki durumunu konuşalım isterseniz.

Alan Arkin burada herkesin itiraz ettiği tek isim sanırım. Argo’da “Argo fuck yourself!” demekten başka bir mesleği yok. Daha yine bugün yabancı bir eleştirmen Twitter’da, “Alan Arkin, Alan Arkin’i oynayarak aday oldu.” yazmış. Ama Argo’yu çok sevmiş olabilecek Akademi’nin kendisine oy verme ihtimali olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Evet, düşük bir ihtimal. Yalnız bu karmaşada tüm adayların eşit değerde şansı var. Yani son yılların en hak edilmemiş ödüllerinden birine şahit olabilirsiniz.

Tommy Lee Jones, SAG’den (Oyuncular Birliği) nispeten sürpriz bir ödül alarak sessizliğini bozdu. Altın Küre’deki asık suratı ve tabii SAG’de ödülü almaya gelmeyişi Jones’u negatif olarak etkilemese de dikkat çekebileceği bir ortamda yaratamadı. Açıkçası Oscar Yemeği’ne katılmasına bile şaşırdım. Nitekim bu sektörün en negatif adamının ilk gif olmuş hali değil. Malum No Country for Old Men’de oynadığı yıl da Oscar’a gelmiş ve tören boyunca yapılan her espriye suratını asmıştı.

Diğer üç isim ise Weinstein’ın kanatları altında olduğundan daha farklı bir dosyaya sahipler. Philip Seymour Hoffman, Critics’ Choice’un The Master’ı takdir etme politikasıyla orada ödül aldı. Christoph Waltz, Altın Küre’de büyük bir sürpriz yaptı. Robert De Niro ise 32 yıl sonra üçüncü Oscar’ını almak için yarışta. Geçtiğimiz seneyi iyi takip edenler bilirler, Harvey Weinstein kadın oyuncu kategorisindeki iki adayından (Michelle Williams ve Meryl Streep) birine çok daha fazla kampanya yaparak başarıya ulaşmıştı. Bu yıl da aynısını De Niro için yapıyor. Hoffman’ı zaten henüz bir yerde göremedik. Waltz ise birkaç röpörtaj haricinde kampanyayla uğraşmadı. De Niro’nun durumu ise çok başka.

Tıpkı geçen sene Meryl Streep’e yapıldığı gibi Robert De Niro’ya da hardcore “Üçüncü Oscar” kampanyası yapılmakta. Harvey bunun için epey çabalıyor. Henüz herhangi bir yerden çalışmasının meyvesini alamadı. Ama Oscar gecesi hala şansı var. Geçtiğimiz hafta Katie Couric’in programında gözyaşlarına boğulan De Niro’nun epey oy toplayacağı kesin. Biliyorsunuz bipolar oğulla, OCD bir babanın hikayesi var Silver Linings Playbook’da, ana konu bu olmasa da. Ve filmin yönetmeni David O. Russell’ın oğlu da, ben yeni öğrendim ama, bipolarmış. Usta aktör de Katie Couric’in programında bu yönde gelen bir soru üzerine gözyaşlarına boğuldu ve rol arkadaşı Bradley Cooper’ı da ağlattı. Biliyorum kulağa “politika” gibi geliyor ama bahsettiğimiz adam Robert De Niro. Rol yapıyor olsa bile kimin umrunda?

Ben inatla De Niro’nun kazanacağını iddia ediyorum. Yanılıyor da olabilirim. Akademi diğer beş adaydan herhangi birini de ödüllendirebilir. Daha doğrusu oyların bölünmesi birilerine yarayacak. Sadece kime yarayacağını kimse kesin olarak kestiremiyor. Tüm mevzu bu.

Kazanacak: Robert De Niro | Silver Linings Playbook
Kazanabilir: Tommy Lee Jones | Lincoln
Kazanmalı: Robert De Niro | Silver Linings Playbook
Aday olmalıydı: Leonardo DiCaprio | Django Unchained

alan-arkin-argo-lunettes-2

ALAN ARKIN

Dördüncü Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.

  • 1966: The Russians Are Coming, The Russians Are Coming / En İyi Erkek Oyuncu (Paul Scofield, A Man for All Seasons kazandı.)
  • 1968: The Heart Is a Lonely Hunter / En İyi Erkek Oyuncu (Cliff Robertson, Charly kazandı.)
  • 2006: Little Miss Sunshine / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (KAZANDI)

robert-de-niro-silver-linings-playbook

ROBERT DE NIRO

Yedinci Oscar adaylığı. İki Oscar’ı var.

  • 1974: The Godfather Part II / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (KAZANDI)
  • 1976: Taxi Driver / En İyi Erkek Oyuncu (Peter Finch, Network kazandı.)
  • 1978: The Deer Hunter / En İyi Erkek Oyuncu (Jon Voight, Coming Home kazandı.)
  • 1980: Raging Bull / En İyi Erkek Oyuncu (KAZANDI)
  • 1990: Awakenings / En İyi Erkek Oyuncu (Jeremy Irons, Reversal of Fortune kazandı.)
  • 1991: Cape Fear / En İyi Erkek Oyuncu (Anthony Hopkins, The Silence of the Lambs kazandı.)

the-master-image01

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN

Dördüncü Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.

  • 2005: Capote / En İyi Erkek Oyuncu (KAZANDI)
  • 2007: Charlie Wilson’s War / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Javier Bardem, No Country for Old Men kazandı.)
  • 2008: Doubt / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Heath Ledger, The Dark Knight kazandı.)

lincoln07

TOMMY LEE JONES

Dördüncü Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.

  • 1991: JFK / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Jack Palance, City Slickers kazandı.)
  • 1993: The Fugitive / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (KAZANDI)
  • 2007: In the Valley of Elah / En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis, There Will Be Blood kazandı.)

Christoph

CHRISTOPH WALTZ

İkinci Oscar adaylığı. Bir Oscar’ı var.

  • 2009: Inglourious Basterds / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (KAZANDI)
Yarın: En İyi Kadın Oyuncu

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. aserat54

    Sıralamam;

    1-) Robert De Niro (Silver Linings Playbook) – Bu program meselesi, Niro’ya bir sürü sempati oyu kazandıracaktır, eminim. Performans iyi, film de beğenildi. Eee, daha ne olsun?
    2-) Tommy Lee Jones (Lincoln) – Performansı iyi, film de güzel. Ama, Jones çok huysuz bir kişiliğe sahip, oyları etkileyebilir bu davranışları…
    3-) Philip Seymour Hoffman (The Master) – Filmin arkasında Weinstein’lar var, doğru. Ama, her yerde görmezden gelinen Hoffman, burada nasıl Oscar’ı alsın ki? Ödülü alamayacaktır kesin…
    4-) Christoph Waltz (Django Unchained) – Performans iyi, filmin yapımcısı yine Weinstein’lar. Ama, film Akademi’nin tarzı değil maalesef…
    5-) Alan Arkin (Argo) – Evet, film sevildi. Gelen oyları etkileyecektir bu. Ama, Oscar’ı almasına hiç gerek yok. Sizin de dediğiniz gibi, Arkin kazanırsa, Oscar tarihinin en haksız zaferlerinden birine imza atacak…

    Yanıt
  2. Erşah

    Ben de De Niro diyorum. Daha önce yaşadığı bir rolü oynadı ve akademinin hala borcu var diye düşünüyorum. İnsan ötesi bir Jake LaMotta oynamış bir adamdan bahsediyoruz, “oscar istiyoom” diye çıkıp bağırsa bile kimse çıt çıkaramaz.

    Yanıt
  3. Yavuz EKİN

    bu grupta hoffman haricindekileri izledigim icin yorumum ne kadar dogru olur bilmem ancak bana göre kazanması gerekeni sıraya koyacak olursak,

    CHRISTOPH WALTZ
    TOMMY LEE JONES
    ROBERT DE NIRO şeklinde olmalı. De Niro yu severim ancak burdaki performansının waltz ya da jones kadar iyi olmadıgını hatta orta karar bir performans oldugunu söyleyebilirim. Hayatımda bu kadar şişirmelik adaylıklar görmedim arkadaş

    Alan arkin, en iyi yardımcı kadın oyuncu adaylarının çoğu (anne hathawey dahil) ne kadar sisirme reklamlı adaylık bunlar. İyice tiksinc duruma geldi. Kim çok reklam yapıp para verirse o aday oluyor resmen..

    Yanıt
    1. summer

      oscarı o kadar da ciddiye almamamız gerektiğini yıllardır türlü hakedilen,hakedilmeyen ödülle gördük ama bu sene iş resmen soytarılık boyutuna ulaştı,oscar oscar olalı bu kadar ayağa düşmemişti herhalde

      Yanıt

Yorum yazın...