Takdir Edilmeyen TV Yıldızları

Takdir Edilmeyen TV Yıldızları

Başlıkta yazının içeriğini tam olarak verebildiğime emin değilim, ama kafamda Türkçe’ye çevirmeye çalıştığım şey “Unsung Heroes of TV” benzeriydi. Kısaca açıklayacak olursak, izlediğim diziler içerisinde takdir edilmeyen ama dizinin hayran kitlesinin yakından tanıdığı oyuncuları bir araya getirmeye çalıştım. Daha komedi ağırlıklı bir liste olması problem değildir umarım. Emmy, Altın Küre ya da SAG gibi önemli ödüllerin görmezden geldiği yetenekleri bir araya getirirken olabildiğince titiz davranmaya çalıştım. Seçtiğim 10 yıldızın da devam eden dizilerden olmasına gayret ettim. Umuyorum hoşunuza gider. Çünkü böyle farklı başlıklarla dönem dönem kendimce listeler yapmaya devam edeceğim. Bakalım ilk denememiz nasıl sonuçlanacak…

Molly Tarlov

Molly TARLOV (Awkward.)

Sıradan bir gençlik dizisi olan Awkward kısa bir zaman içerisinde hatırı sayılır bir hayran kitlesi elde etti. Dizinin genç aktörlerinin inanılmaz bir hayran kitlesi var. Beau Mirchoff ve Brett Davern’dan sonra şimdi de Nolan Gerard Funk genç kızların ilgi odağı. Başroldeki Ashley Rickards’ı da unutmamak gerek. Ama hala rolüne yakıştıramadığım bu genç bayanın garip mimiklerini övebileceğimi zannetmiyorum. Ne ilginçtir ki Critics’ Choice yakın zamanda Rickards’a adaylık verdi. Neyse, hiç bunu eleştirmeyeceğim. Benim dizideki favorime gelirsek… Awkward’ı izleme sebebim Molly Tarlov’un canlandırdığı Sadie Saxton karakteri. Her lisedeki nasıl popüler olduğu bilinmeyen, güzellikten nasibini alamadığı için çirkefleşmiş, balık etli klişeyi canlandırıyor. Yakın zamanda birileri tarafından keşfedilip komedi yeteneklerinin doğru şekilde kullanılması tek dileğim. Çocukluğundan beri oyunculuk yapan Tarlov’un bu sene Everlasting ve G.B.F. adında iki filmi gösterime girecek. Kaçırmayın derim! Dizideki meşhur lafını da unutmayalım: “You’re welcome.”

Sarah Hyland

Sarah HYLAND (Modern Family)

Eric Stonestreet, Jesse Tyler Ferguson, Ty Burrell, Ed O’Neill, Julie Bowen ve Sofia Vergara her tarafdan adaylık alıp ünlerine ün katmaya devam ederken ödüller için oylayan insanlar Modern Family’nin genç yıldızlarını nasıl es geçebiliyor bilmiyorum. Rico Rodriguez’den pek haz etmediğim için kendi yazıma eklerken Nolan Gould, Ariel Winter ve Sarah Hyland arasından bir seçim yapmak zorunda kaldım. Ve Married with Children’ın Christina Applegate’i kadar umut vaat eden Hyland’in en doğru seçenek olduğuna karar verdim. Dunphy ailesinin en büyük kızı Haley olarak izlediğimiz genç yıldız aslında 23 yaşında ama daha küçük gösterdiği için kolayca kapmış bu rolü. O da bu yıl Scary MoVie’deki rolü haricinde April Apocalypse isimli bir korku/komedi karışımında karşımıza çıkacak. Pek bel bağlanacak bir proje gibi durmasa da Hyland’in yeteneklerini sergileyebildiği her türlü işe razıyız. Keşke Modern Family’nin yetişkin oyuncuları da yardımcı oyuncu kategorilerinde yarışmaktan çekilip Friends’de olduğu gibi başrollere geçiş yapsa da genç yıldızların önü açılsa.

Anna Deavere Smith

Anna Deavere SMITH (Nurse Jackie)

Geçtiğimiz sene Merritt Wever, Emmy adayı olmasaydı aslında Nurse Jackie’den Wever’ın adını anmak en doğrusu olacaktı. Ama madem böyle bir Emmy takdiri var cepte, o zaman kameralarımızı Gloria Akalitus olarak izlediğimiz Anna Deavere Smith’e çevirmekte pek sakınca görmüyorum. Listedeki diğer isimlerden farklı olarak pek çok önemli projede rol almış deneyimli bir aktris kendisi. Philadelphia, The Manchurian Candidate, Rachel Getting Married’da da küçük rolleri vardı. Nurse Jackie ise 60 yaşını devirmiş Anna Deavere Smith’in asıl çıkışını yakaladığı yer kesinlikle. The Surgeon General isimli televizyon filminde rol almaya hazırlanan Smith’in dizideki performansının Nurse Jackie’yi ayakta tutan şeylerden biri olduğunu söylememe gerek yoktur diye umuyorum. Nurse Jackie çoğunlukla Edie Falco’nun kusursuz performansından besleniyor olsa da yardımcı oyuncuların da payı büyük. Ve Anna Deavere Smith kadro içerisinde adı mutlaka anılması gerekenlerden.

Parks and Recreation

Retta (Parks and Recreation)

Parks and Recreation için hep aynı şeyi söylüyoruz, televizyondaki en iyi kadroya sahip. Başlarda çok komik olmayan Rashida Jones ve Aubrey Plaza bile şu an dizinin vazgeçilmezleri haline dönüştüler. Ama hepsi kendince ünlü olduğundan dolayı, ben Parks and Recreation ekibinden Retta’yı seçmeyi uygun gördüm. Amerikalı bir komedyen aslında kendisi. Daha önce sayısız dizide irili ufaklı rollerde yer almış. Burada canalndırdığı Donna karakterinin de hikayede çok ağırlığı olduğu söylenemez. Sadece sanıyorum ki diziyi izleyen herkes Retta’nın, daha doğrusu Donna karakterinin dahil olduğu her karenin kahkaha garantili olduğu konusunda hemfikirdir. BMW’siyle ilgili esprilerinden tutunda, dünya üzerindeki tüm erkeklere olan zaafı ve ofisin geri kalanı gibi Jerry’le olan garip ilişkisi her daim güldürmeyi başarıyor. Rolü fazlasıyla küçük olduğundan bir gün büyük ödüllerden adaylık aldığını görmek çok zor olacak ama Retta, Parks and Recreation’dan sonra kendi dizisini yapsa izlemekten epey keyif alırmışım gibi geliyor.

Vincent Kartheiser

Vincent KARTHEISER (Mad Men)

Listemdeki çoğu isim Emmy, Altın Küre gibi ödüllere çok uzak isimler, bunun ben de farkındayım. Ama Vincent Kartheiser’ın senelerdir Mad Men’deki oyunculuğuyla tek bir adaylık dahi alamamasını ANLAMIYORUM! John Slattery’yi ne kadar sevsem de, bir noktadan sonra cepten yemeye başlayan oyunculuğuna karşın Vincent Kartheiser’ın yarattığı harikaları nasıl görmezden gelebiliyorlar? Büyük ihtimalle Mad Men’deki en iyi aktör kendisi. Jon Hamm ve diğerlerini de dahil ederek söylüyorum bunu. Pete Campbell’ın yozlaşmış fikirlerini, rayında gitmeyen hayatını ve yaşlandıkça değişen fikirlerini bu kadar güzel ekrana taşıyabilecek başka bir oyuncu var mıdır, ondan da emin değilim. Ne yazık ki o da beyazperdeye henüz nitelikli bir iş armağan edebilmiş değil. Olivia Thirlby ve Billy Campbell ile birlikte rol aldığı Red Knot’ın akıbeti de belirsiz. Yedinci sezonunda sonlanması beklenen Mad Men sonrası büyük bir yıldıza dönüşmesi en büyük dileğim. Gerçi hiçbir şey yapmasa bile benim için şu an Kartheiser, beyaz ekranın en başarılı aktörlerinden. Bu gerçeği kimse değiştiremez.

Rob James Collier

Rob JAMES-COLLIER (Downton Abbey)

Tek sezonda bitse belki daha çok tat verecek olan Downton Abbey’nin durumu belli. Dizi her sezon daha da dibe batmaya devam ediyor. Resmen işi ticarete çevirdiler ve ayrılan oyuncularıyla iş iyice sevimsiz bir hal almaya başladı. Jessica Brown Findlay’in ani vedasından sonra şimdi de Dan Stevens ve Siobhan Finneran ayrılmış durumda. Peki bunları atlayıp Downton Abbey’nin Emmy yolculuğuna dönelim. ATAS üyeleri nasıl bir akıl tutulması yaşayarak oynadığı her sahnede sürekli gülen Hugh Bonneville, abartı oyunculuktan içimizi geçiren Jim Carter, yeteneksizlik abidesi Brendan Coyle ve ajitasyon harikası Joanne Froggatt’a adaylık verir anlayamıyorum. Hadi diyelim diziyi çok beğendiniz, neden Rob James-Collier’ı görmezden geliyorsunuz? Son birkaç senedir oyunculuk yapmakta olan James-Collier benim için Downton Abbey’de Maggie Smith ile beraber rol yapabilen tek insan. ATAS üyeleri bunu görmek istemeyebilir. Ama ben umursar mıyım? Hayır.

Monica Potter

Monica POTTER (Parenthood)

Oyunculardan değil de gerektiği kadar takdir edilmeyen dizilerden konuşacak olursak sanırım Parenthood zirveye oynar. Her sezon kendini yenileyebilen, birden çok hikayeyi bu kadar profesyonelce eş zamanlı bir şekilde devam ettirebilen dizilere rastlamak pek mümkün değil. Neyse ki takdir edilmese de fazlasıyla izleyeni var Parenthood’un. Beşinci sezon onayı çoktan alındı. Peter Krause, Lauren Graham, Erika Christensen, Mae Whitman gibi isimlerden oldukça üstün nitelikli performanslar izliyor olsak da Parenthood’un yıldızı Kristina Braverman’ı canlandıran Monica Potter. İkinci sezonda gözyaşlarının esiri olmaya çok alışmıştık. Üçüncü sezonda Potter’a pek sahne yazmadılar. Ama dördüncü sezonda adeta filmin en önemli karakterine dönüştü. Ve sanıyorum Emmy adaylığına hiç olmadığı kadar yakın bu sene. Potter’ı mutlaka izleyin, fakat her şeyden evvel Parenthood’a bir göz atın. Networklerde yayınlanan nadir kaliteli dramalardan.

Jim Rash

Jim RASH (Community)

Community’nin son sezonunda sürüklendiği rezaletten uzun uzun konuşmuştuk daha önce. Dizinin yapımcısı değişince tüm düzen bozuldu ve eski fikirler bayat yenilemelerle önümüze atıldı. Ama ilk üç sezonu boyunca televizyonun en iyi komedilerinden biri olmayı başarmış Community’ye ihanet edip, Oscar ödüllü Jim Rash’i listeme eklememek haksız olurdu. The Descendants’ın senaristlerinden biri olarak altın heykelcikle buluşan Jim Rash birbirinden yetenekli Community yıldızlarından bir diğeri. Öyle ki Dean Pelton olarak dizi için giydiği garip kostümlerin hiçbirini yadırgamaz olduk artık. Listenin geri kalanı gibi o da bir türlü hak ettiği adaylığı alamayan oyunculardan. Ne yazık ki tren enkazına benzeyen dördüncü sezonla bu saatten sonra Emmy’nin yardımcı oyuncu kategorilerine sızması da mümkün değil. Kaldı ki Modern Family beylerinin uzunca bir süre yerinden kıpırdayacağını da zannetmiyorum. Yine de tüm Jeff Winger aşkıyla Dean Pelton favorimiz.

Haggard

Daisy HAGGARD (Episodes)

Friends’in Joey Tribbiani’si Matt LeBlanc’ın bizzat kendini canlandırdığı (aslında daha komik bir versiyonu olduğunu söylüyor) Episodes başarılı bir şekilde yayın hayatına devam ediyor. Her ne kadar geçtiğimiz Temmuz ayından beri yeni bir Episodes bölümü izleyememiş olsak da televizyondaki en nitelikli komedilerden biri. Sadece LeBlanc’ın adını anmak da yetmez, Stephen Mangan ve Tamsin Greig’in başarıyla canlandırdığı çifti de unutmamak lazım. Ama tabii burada da gizli bir favorimiz var. Kanalın çalışanlarından, memnuniyetsiz Myra Licht’i canlandıran Daisy Haggard kesinlikle olağanüstü. Babası yönetmen Piers Haggard’ın izinden giden ve oyunculuk eğitimi alan Haggard’ın daha evvel BBC kanallarında yer aldığı pek çok komedi dizisi var. Episodes uluslararası alanda başarıya ulaşan ilk işi tabii. Bu arada İstanbul Film Festivali’nde izleme şansı yakaladığımız I Give It a Year’ın senaryosunda imzası olduğunu da hatırlatayım.

Kristin Bauer van Straten

Kristin Bauer van STRATEN (True Blood)

Listenin son yıldızına gelirsek… Ödüllerde drama dizisi olarak yarıştığı için daha komedi soslu bir rolü olan Kristin Bauer van Straten’a bu yönde pek şans tanımıyor True Blood. Anna Paquin’in sinir krizleri yaşatan Sookie Stackhouse’ı, Stephen Moyer’ın itici Bill Compton’ı ve Alexander Skargard’ın karizmatik Eric Northman’ını saymazsak kesinlikle True Blood’ın yıldızı Kristin Bauer van Straten. İlk iki sezonda Pam olarak konuk oyuncu olan aktris üçüncü sezon itibariyle ana kadroya geçti. Lafayette ve Tara ile beraber dizinin en ilgi çekici karakterlerinden birine can veriyor. İçerisindeki divanın bir an olsun ölmeyişi ve Eric’e olan bağlılığı izlenmeye değer. Beşinci sezonda başlayan ilişkisine hiç gelmiyorum… Bir gün Emmy’ye ya da herhangi prestijli bir ödüle aday olma ihtimali var mı? Maalesef ki hayır.

Honorable Mentions: Nicola Peltz (Bates Motel), Kiernan Shipka (Mad Men), Nolan Gould (Modern Family), Clare Bowen (Nashville), Christa Miller (Cougar Town), Christopher Abbott (Girls), Shanola Hampton (Shameless), Graham Phillips (The Good Wife), Rutina Wesley (True Blood), Nelsan Ellis (True Blood)

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...