Oscar Rehberi ’13: En İyi Kostüm Tasarımı

Oscar Rehberi ’13: En İyi Kostüm Tasarımı

–  Jennifer Aniston ve Channing Tatum, Anna Karenina’ya En İyi Kostüm Tasarım ödülünü veriyor. – 

Kuralları oldukça basit olan En İyi Kostüm Tasarımı kategorisini konuşacağız bugün. Akademi’nin bu dalda tek bir isteği var, o da yarışan adayların kostümleri film için sıfırdan yapmış olmaları. Bu yıl Kostüm Tasarımcıları Birliği’nden (CDG) farklı olarak The Grandmaster ve The Invisible Woman’ı aday oldu Oscar’a. Birinin Harvey Weinstein’in elinde, diğerinin ise Michael O’Connor imzasına sahip olması epey yardımcı olmuş anlaşılan oy almalarına. Diğer üçlü ise CDG’nin listelerinde de var. Bunlardan birincisi American Hustle. Ödül almaya en yakın olduğu kategorilerden biri burası. Eğer Şubat ayında başlayacak oylamaya kadar ayakta kalmayı başarırsa kurgu, yardımcı kadın oyuncu ve özgün senaryo dallarında da şansı var tabii; ama ben nedense tökezlemeye oldukça meyilli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla Akademi’nin 10 dalda birden aday ettiği biricik American Hustle’ı geceden tek ödülle, belki de ödülsüz, ayrılabilir.

American Hustle’ın en büyük rakibi The Great Gatsby. Son dönemde bu kategorinin hep gösterişli dönem filmlerini ağırladığını siz de gayet iyi biliyorsunuz. Anna Karenina, The Young Victoria, The Duchess, Marie Antoinette aklıma ilk gelenler. Çoğu zaman karşısında iddialı bir En İyi Film yarışçısı olması bile fark etmiyor. Ki burada eğer o iddialı yapım 12 Years a Slave ise Gatsby’nin işinin daha kolay olacağını söylemek bile mümkün. 12 Years a Slave’in kostümleri hem filmin rüzgarına, hem de 82 yaşındaki emektar tasarımcı Patricia Norris’in hatrına aday oldu. Fakat bir tehlike oluşturduğunu pek zannetmiyorum. Akademi teknik dallarda 12 Years a Slave’i geçiştirmeye kalkışsa bile kolay kolay sıra gelmez. Tabii artık burada günümüzde geçen filmlerin kostümlerini de görmek istiyoruz. Mesela The Secret Life of Walter Mitty ve özellikle Her aklıma ilk gelenler. Dallas Buyers Club ya da The Hunger Games: Catching Fire sızsa da hiç  fena olmazdı.

Kazanacak: American Hustle
Kazanabilir: The Great Gatsby
Kazanmalı: The Great Gatsby
Aday olmalıydı: The Hunger Games: Catching Fire

American Hustle

AMERICAN HUSTLE

  • Michael Wilkinson: İlk Oscar adaylığı.

The Grandmaster

THE GRANDMASTER

  • William Chang Suk Ping: İlk Oscar adaylığı.

The Great Gatsby

THE GREAT GATSBY

  • Catherine Martin: Altıncı Oscar adaylığı. Daha önce Moulin Rouge! (2001) ile hem En İyi Kostüm Tasarımı, hem de En İyi Sanat Yönetimi ödülünü almıştı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Prodüksiyon Tasarımı kategorisinde de aday. Romeo + Juliet (1996) ile sanat yönetimine, Australia (2008) ile de kostüm tasarımına aday olmuş; ama ödülü kazanamamış.

The-Invisible-Woman

THE INVISIBLE WOMAN

  • Michael O’Connor: Üçüncü Oscar adaylığı. The Duchess (2008) ile ödülü kucaklarken, Jane Eyre (2011) ile sadece aday olmuş.

12 Years a Slave

12 YEARS A SLAVE

  • Patricia Norris: Altıncı Oscar adaylığı. Daha evvel Days of Heaven (1978), The Elephant Man (1980), Victor Victoria (1982), 2010 (1984) ve Sunset (1988) ile aday olmuş. Hiç Oscar’ı yok.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

Yorum yazın...