Shrinking (1. Sezon)

Shrinking (1. Sezon)

shrinking
Yaratıcılar: Bill Lawrence, Jason Segel, Brett Goldstein | Oyuncular: Jason Segel, Jessica Williams, Luke Tennie, Michael Urie, Christa Miller, Harrison Ford, Ted McGinley, Heidi Gardner, Lilan Bowden, Lily Rabe, Wendie Malick | 30′ | Apple TV+

Scrubs’la büyüyen, Friends açlığını Cougar Town’la gideren seyirci için biçilmiş kaftan bir iş Shrinking. Yaratıcıları arasında Bill Lawrence (Scrubs, Cougar Town, Ted Lasso), başrolü de üstlenen Jason Segel ve Roy’umuz Kent’imiz Brett Goldstein’i barındıran Apple dizisi, eşi vefat ettikten sonra yas süreci uzayan bir terapisti konu alıyor. Danışanlarına fazlasıyla dürüst olmaya karar veren, arasının açıldığı kızıyla ilişkisini toparlamaya çalışan, bu sırada patronu, komşusu, yakın arkadaşları derken hayatının eşi varkenki düzenini yaklamaya çalışan Jimmy’nin etrafında dönmesine karşın biraz da yaratıcılarının filmografisinde yer alan diğer dizilerdeki kimya komedisine oynuyor Shrinking. Kağıt üzerinde çok da yakın dostlar olabileceğine ihtimal vermediğimiz insanlardan kemik bir ekip oluşturup, onların ikili ilişkilerinde irili ufaklı komedi unsurlarını harekete geçirerek gözleme koyuluyor. Scrubs’ta tutan ve hatta 9 sene süren formülün yeniden diriltilmeye çalışıldığı bir proje de denebilir hatta. Ancak demode değil ve sonuçlar garip bir şekilde tatmin edici.

Sitcomlara has bir samimiyetsiz samimiyetin arkasına sığınarak yakalamaya çalıştığı güldürü temposunda hayatın içinden olana özel bir yer ayırıyor sanki Shrinking. Aksiliklerinin, her karakterine has veryansının arkasında bir planlanmışlık olduğunu sakınmıyor, seyircisini güldüren sahnelerin prova edildiğini kamufle etmek için kaygılanmıyor ve bunlara karşın saf bir duyguya yer açıyor her bölümünde. Dünyanın en kusurlu varlığı insanın doğasında yer alan her tümsekten ufak da olsa nemalanarak çıkarıyor malzemesini. Olağanüstü ve yenilikçi hikâyelere başvurmuyor, tanıtmak için üstün çaba gösterdiği karakterleri belli durumlara tabi tutarak gözlemlemeye koyuluyor yalnızca. Sonuçta da kontrastlardan bir kahkaha tufanı ortaya çıkıyor tabii. Birbirinden yetenekli oyuncularının da katkısıyla… Sitcomların vazgeçilmezleri arasında yer alan görevini layığıyla yerine getirmeyen ebeveyn ve isyankar evlat karşılaşmasını sıklıkla kullansa da yeni bir cümle de eklememesine karşı taze hissettirmeyi başarıyor, kendi içerisinde oyuncu rejisinden mizah anlayışına kurduğu dengeyle.

Kamera arkasında deneyimli bir ekibin yer alıyor olmasının avantajı ortada. Ama bunların da haricinde komedi üretimini kariyerlerinin merkezine almış, aşina olduğumuz yüzlerin Shrinking’te buluşmuş olmasının da etkisi çok büyük. İhtisasını How I Met Your Mother’da yapan Jason Segel, Bill Lawrence’ı hiçbir projesinde yalnız bırakmayan Christa Miller, 2 Dope Queens’in biriciği Jessica Williams ve hayatının rolüyle buluşmuş gibi hissettiren Harrison Ford. Sanki Parkinson’a yakalanmış, aksi, kariyerini her şeyin üzerinde tutan, hayatının son baharında yeni bir aşk yaşamak ve kızıyla ilişkisini düzeltmek için harekete geçen Paul Rhoades karakterini oynamak için beklemiş senelerdir Ford. Hayata bağlayan, iyi vakit geçirtmeyi kendine misyon bilmiş bu dizi sayesinde Harrison Ford için Emmy’e bir yol çıkacak mı meraktayım.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...