Takip et

Altın Rapor

Altın Rapor: Bu Hafta Nabız Var (6 – 12 Haziran)

tarihinde yayınlandı.

Bayram tatili ertesi ofiste her gün işkence gibi geçerken neyse ki ödül sezonu nabız verdi de, azıcık hareketlendik. Emmy oylamalarının açılmasıyla televizyon cephesinde yarış resmen başladı. Tören açlığı çeken bizlerin imdadına Tony Ödülleri yetişti. Yeni fragmanlar, bir takım satın alınmış ödüller ve Grammy’nin tartışmalı yeni kategorisi derken duraklama döneminde de aç kalmıyor, tabağımızı dolduruyoruz. Hadi bakalım buyrun haftalık ödül sezonu bülteni Altın Rapor’un yeni sayısına:

Emmy yarışı nihayet kızışıyor!

77. Primetime Emmy Ödülleri yarışının startı verildi. Dün oy pusulaları duyuruldu ve aday oylaması başladı. Drama, komedi ve mini dizi/TV filmi alanlarında başrol oyunculuğu kategorileri, mevcut sistemde aynı anda ilk defa sadece beş adayla yetinmek zorunda. 2008’den bu yana en düşük aday sayısı anlamına gelen bu gelişme, grev döngüsünden çıkmaya çalışan sektörün de hâlâ toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. Kendi yazımda yer vermediğim talk show dalında durum daha da fena. Başvuru sayısı 13 olduğu için, geçen yıl dört olan aday kontenjanı 3’e düştü. The Daily Show‘un yanına hangi iki program gelecek çok merak ediyorum. Stephen Colbert, Seth Meyers ve Jimmy Kimmel en güçlü alternatifler gibi duruyor.

Öte yandan bazı kategorilerde de küçük sıçramalar yaşanmış. Komedi dalında yardımcı oyuncu dallarında aday sayısı yediye yükseldi. Drama yönetmen kategorisinde de yeni kurallar ve aşırı başvuru sayesinde yedi aday göreceğiz. Hiç şansı olmayan Doctor Odyssey, tek sezondan 11 bölümle yarışa girmeye çalışınca bu da başvuru sayısını yükseltip, birine daha alan açmış kısacası. Yalnız bu sistemin sürdürülebilirliği hakkında ciddi şüphelerim var. Mutlak surette bir iyileştirme gerekiyor kurallara. Komedi kılığındaki dramalara, yeni sezonları gelecek mini dizilere, sırf %50 kuralı sebebiyle yardımcı oyuncu olarak yarışmak zorunda kalan konuk oyunculara da bir çözüm getirmeli ATAS. Neyse biz şimdilik yarışa odaklanalım, 15 Temmuz’da açıklanacak adayları beklemeye koyulalım.

Tony Ödülleri sahiplerini buldu

Broadway’e çok uzakta olsak da kuir kimlik sahibi olunca dikkat kesilmeden edemediğimiz Tony’i de konuşmamız şart. 78. kez dağıtılan Tonyler, yine küçük gay kalplerimizi harekete geçiren bir gece yaşattı. Cynthia Erivo’nun sunumuyla gerçekleşen törende, kuir yemlemesinin kitabını yazmış Darren Criss’in başrolünde olduğu Maybe Happy Ending müzikali toplamda 6 ödül aldı. İki gözümüzün çiçeği Cole Escola, izlemek için canımızı vermeye razı olduğumuz Oh, Mary! ile Tony kazandı. Herkesin sonucunu merakla beklediği En İyi Kadın Oyuncu (Müzikal) dalında ise Nicole Scherzinger (Sunset Boulevard), Audra McDonald’ı (Gypsy) geride bırakarak ödülü kazandı. Özellikle son haftalarda Broadway’in divası Patti LuPone’un McDonald hakkındaki kabul edilmez saçmalıktaki demeçlerinden sonra bir sürpriz gelebilir deniyordu, ama sonuç değişmedi. Bu arada Sarah Snook da The Picture of Dorian Gray performansıyla ilk Tony’sini aldı ve Hamilton‘ın orijinal kadrosu onuncu yıllarının şerefine sahneye dönüp müthiş bir performans sergiledi.

İki yeni Grammy kategorisi yolda

Tam konumuz olsa da haber yapmadan geçemedim bunu… 68. Grammy Ödülleri’nin tarihi belli oldu. Bu sene Kayıt Akademisi 1 Şubat 2026’da dağıtacak ödüllerini. En prestiji müzik ödülü olan Grammy, iki yeni kategori eklemiş ödüllerine. Bunlardan birincisi En İyi Albüm Kapağı. İkincisi ise Cowboy Carter‘ın zaferinden sonra açılmasını çok manidar bulduğum En İyi Geleneksel Country Albümü. Beyoncé ve Lil Nas X gibi beyaz olmayan country sanatçılarına karşı önlem alıp, beyaz artistlerinin egolarını korumak istemiş herhalde Kayıt Akademisi. Ayrıca, En İyi Yeni Sanatçı dalının değerlendirme kurallarını genişletmiş, klasik müzik dallarında besteci ve söz yazarlarına kapıyı aralamış, albüm paketleme kurallarını da günümüz pazar yapısına uygun hâle getirmiş. Adayların 7 Kasım’da açıklanacağını not düşeyim.

Critics Choice’dan LGBTQ+ gecesi

Critics Choice Birliği’nin ikinci kez düzenlediği LGBTQ+ Sinema ve Televizyon Kutlaması, canlı yayın yapılmayan bir davetle gerçekleşti. Dilerseniz TikTok’un derinliklerinde videoları bulabilirsiniz tabii. Wanda Sykes’a Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün verildiği törende Niecy-Nash Betts, Michael Urie, Bowen Yang, Nathan Lee Graham, Megan Stalter, Benito Skinner, Tramell Tillman, Gideon Glick gibi isimler, kuir kimliğin temsiliyle alakalı olarak yaptıkları işler için özel ödüller oldu. RuPaul’s Drag Race 17. sezonun kadrosuna Reality TV Ödülü verilirken, Somebody Somewhere oyuncuları da Toplu Performans Ödülü’yle buluştu. Bu arada hazır Critics’ Choice demişken, kimsenin umursamadığı Süper Ödülleri’nin de adaylarının belirlendiğini ekleyeyim. Tür filmleri ve dizilerinin değerlendirmeye alındığı bu ayrı etkinliklerinde altışar adaylıkla Deadpool & Wolverine, Thunderbolts ve The Last of Us‘ın isimleri öne çıkıyor.

Ari Aster’dan gerilim, Paul Greengrass’dan trajedi

Bu hafta fragman piyasası biraz zayıf denilebilir. Ari Aster’ın Eddington filminden gelen ilk uzun fragman, Joaquin Phoenix ve Pedro Pascal’ı pandemi döneminde karşı karşıya gelen bir şerif ve belediye başkanı olarak karşımıza çıkarıyor. A24 imzalı film Cannes’da prömiyerini yapmıştı hatırlarsanız. ABD’de Temmuz ayında vizyon görecek. Türkiye için ise henüz tarih belli değil. Filmekimi’ne gelmesi muhtemel duruyor. Öte yandan Apple, Paul Greengrass’ın yönettiği ve Matthew McConaughey ile America Ferrera’nın başrollerini paylaştığı The Lost Bus için ilk kısa tanıtımı paylaştı. Film, 2018’deki Camp Fire felaketinde mahsur kalan bir grup çocuğun ve öğretmenlerinin gerçek olaylara dayalı kurtarılma hikâyesini beyazperdeye taşıyor. Oscar çanları çalabileceğinden bu film için, çok dikkat edin derim.

Devamını oku
Yorum Yapın

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin