DGA’de son durum

DGA’de son durum

David Fincher, Tom Hooper ve Christopher Nolan

Bu haftasonu Oscar serüvenimiz için çok önemli iki ödül sahiplerini bulacak. Birincisi cumartesi günü sahiplerini bulacak olan DGA Ödülleri. Directors Guild of America, yani Yönetmenler Birliği, tarafından dağıtılan ödüllerle ilgili muhabbetimizi bugün yapacağım. Ama Pazar günü sahiplerini bulacak SAG (Screen Actors Guild) Ödülleri için konuşmamı ise ilerleyen günlere bırakıyorum. Bu arada Pazar günü SAG’i canlı canlı izleyip burada tıpkı Altın Küre’de olduğu gibi “live blogging” yapacağımı belirtmek isterim. Tabi önce DGA’le başlayalım söze. Adayları tekrar hatırlatmak gerekirse…

  • Darren Aronofsky, Black Swan
  • David Fincher, The Social Network
  • Tom Hooper, The King’s Speech
  • Christopher Nolan, Inception
  • David O. Russell, The Fighter

Bildiğiniz üzere Akademi, DGA’den farklı olarak Christopher Nolan yerine Joel ve Ethan Coen‘i aday etti En İyi Yönetmen dalında. Kesinlikle tartışmalara açık bir mevzu. Ben de Nolan‘ı fazlasıyla seviyorum ve yönetmen dalında aday olamamasına anlam veremedim. Bugüne kadar 3 kere DGA adaylığı almış olmasına rağmen, bir kez olsun Akademi üyesi yönetmenler tarafından Oscar’a aday edilmedi. Tabi burada eleştirmek de istemiyorum. Çünkü Akademi’nin kararlarını yargılamak bana biraz mantık dışı geliyor. Sonuçta bu tamamen onlara ait bir ödül. Bana, size ya da herhangi bir okuyucuya değil. Adı üzerinde Akademi Ödülleri. Neyi takdir ederlerse etsinler bize ancak izleyip yorumlaması düşer. Yani benim ya da sizin kimin hak ettiğini düşünmesi pek de önemli değil. Tabiki de ödülleri beğenmeyebilirsiniz ya da hak edenlerin kazanmadığını düşünebilirsiniz. Ama dediğim gibi oturup da bunun tartışmasına girmek zaman kaybından başka birşey değil. Bu 5 bin küsürluk üyesi olan bir topluluğun seçimi. Herkesin “en iyi”si kendine…

Lakin Akademi’nin tekrardan görmezden gelmesinin ardından DGA’in tepki olarak Nolan‘ı ödüllendirebileceğini düşünüyorum. Oylama cuma gününe kadar devam ediyor ve adaylar daha dün açıklandı. En azından bu birkaç günlük süreçte oy veren üyeler Nolan‘ı birşeyleri ispat etmek istercesine seçebilir. Nitekim kazanırsa da pek de hak etmediğinin düşünüleceğini zannetmiyorum. Sadece David Fincher için ikinci darbe (PGA’den sonra) gelmiş olur.

Ödül için alternatif bir diğer isim Tom Hooper. Peki neden? İster kabul edin, ister etmeyin The King’s Speech kritik ödüllerinden sonraki ikinci devreye, yani birliklerin ödül dağıttığı bu bir aylık sürece çok güçlü bir başlangıç yaptı. PGA’den aldığı ödül bazı şeyleri görmemizi sağladı, ki o da The Social Network‘ün bir eleştirmen filmi olduğu. Tüm eleştirmen birlikleri isteyerek ya da koyun gibi filmi sürekli ödüllendirdi. Hak edip etmediği tartışılır. Sezonun başında da dediğim gibi: “İyi bir film ama en iyi değil.”. PGA’den sonra insanların akıllarına birşey daha geldi: Ya The King’s Speech SAG’i kazanırsa? Bu düşünceyi de bir kenara atıp Oscar adaylarına baktığınızda ise daha da düşündürücü bir manzarayla karşılaşıyorsunuz: 12 dalda adaylık! Tamam kabul, Oscar’a en çok dalda aday olan filmin En İyi Film ödülünü alacağını düşünmek saçmalıktan öte birşey değil. Ama yardımcı erkek oyuncu dalında terk edilmiş Andrew Garfield ve ses miksajı kategorisinde nereden çıktığı belli olmayan The King’s Speech ‘i birlikte değerlendirdiğinizde her türlü şeyi düşünmek zorunda kalıyorsunuz.

Tom Hooper‘ın kazanma ihtimali var, evet. Çok mu? Pek sanmıyorum. Kazanırsa da şoka girmem. Sadece The King’s Speech‘in Oscar’ı alacağından bir kez daha emin olurum. Şunu unutmayın bir filmin En İyi Yönetmen ödülünü almadan En İyi Film’i alması çok görülen birşey değil. Tarihte örnekleri var mı? Var, ama çok az. Tabi Tom Hooper tahmininin bana çok iyimser geldiğini de söylemeden edemeyeceğim.

Ben hala David Fincher‘ın diğer iki adaydan daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Bu Fincher‘ın dördüncü adaylığı. Daha önce The Curious Case of Benjamin Button‘la ve iki tane de reklam filmiyle aday olmuştu. Yalnız 2004’teki nikegridion.com için çektiği reklamla aldığı ilk adaylıkla ödülü aldığını belirtmek gerek. Bilmiyorum reklam için aldığı ödül sırasını savdığı anlamına gelir mi DGA için. Eğer gelirse o zaman Hooper ya da Nolan adlarını duyabiliriz. The Social Network‘ü ne kadar sevdiklerine değil de diğer filmleri ne kadar sevdiklerine bağlı galibin kim olacağı.

Sonuç olarak Darren Aronofsky ve David O. Russell‘ın hiç şansının olmadığını söyleyebiliriz. Yarış tamamen Nolan, Fincher ve Hooper arasında gerçekleşecek. Bana sorarsanız DGA David Fincher‘a gidecek. Ama eğer olur da gitmezse işte o zaman Oscar için En İyi Yönetmen dalında çok şenlikli bir tahmin süreci bizi bekliyor.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...