2011 SAG Raporu

2011 SAG Raporu

30 Ocak’ı 31 Ocak’a bağlayan gece 17. Geleneksel Oyuncular Birliği Ödülleri sahiplerini bulacak. Ne yazık ki Türkiye’de asıl adı SAG olan birliğin ödüllerini canlı olarak izleyebileceğiniz bir televizyon kanalı yok. Ama ben pazar gecesi boyunca canlı olarak buradan sizlere haberleri bildirmeye devam edeceğim. Yani Altın Küre’den sonra ikinci kez “live blogging” gerçekleştireceğiz bu sezon.

Her büyük ödül töreni öncesi kısa kısa olasılıklardan bahsetmiştik. Önce Critics’ Choice‘da The Social Network kazanacak dedik ki kazandı. Ardından Altın Küre The King’s Speech ‘e gidecek dedik ki büyük bir yanılgıya düştük. Derken PGA, En İyi Film ödülünü The King’s Speech ‘e vererek yarışa inanılmaz bir heyecan kattı. Oscar adaylarının da açıklanmasıyla üç aylık ödül sezonu döneminin en hararetli kısmına girmiş olduk. Şimdi yine tahminlerimizi yapıp, SAG için tahminlerde bulunalım istiyorum ben. Daha fazla uzatmadan başlayalım..

Natalie Portman & Colin Firth

EN İYİ ERKEK OYUNCU
– Jeff Bridges, True Grit
– Robert Duvall, Get Low
– Jesse Eisenberg, The Social Network
– Colin Firth, The King’s Speech
– James Franco, 127 Hours

O kadar uzun zamandır bu ödülün Colin Firth‘e gideceğinden bahsettik ki şu an başka bir oyuncunun ödüle kavuşabileceğini aklıma dahi getiremiyorum. The King’s Speech ‘in yükselen grafiği daha doğrusu bir anda ipleri eline alışıyla beraber Firth‘in kesin olan ödülü bir kez daha kesinleşti. Geçtiğimiz sene A Single Man‘deki performansı da çok iyiydi. Yalnız Jeff Bridges‘ın sırasıydı ve tüm sezon o ödüllendirildi. A Single Man‘den sadece bir sene sonra tam zamanında gösterime giren bir filmle Colin Firth tartışmasız yılın en iyi erkek oyuncusu olacağa benziyor. SAG, BAFTA ve Oscar’dan önce onun için ısınma turu olacak.

Kazanacak: Colin Firth, The King’s Speech
Kazanabilir:
James Franco, 127 Hours

EN İYİ KADIN OYUNCU
– Annette Bening, The Kids Are All Right
– Nicole Kidman, Rabbit Hole
– Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
– Natalie Portman, Black Swan
– Hilary Swank, Conviction

Pazar günü dağıtılacak SAG Ödülleri uzun yıllardır olmadığı kadar güzel bir yarışa ev sahipliği edecek. Çünkü bundan önceki yıllarda tüm kategorilerde kimin kazanacağı aşağı yukarı belliydi. Yalnız bu sene hiç birşey kesin değil ve bu da ödül törenini daha da izlenilesi kılıyor. Yarış uzun zamandır Bening ve Portman arasında devam etmekte. Büyük büyük ihtimalle ikisinden biri olacak. Dikkate alınması gereken tek şey Bening‘in 1999 yılında bu ödülü almış olması. Bugüne kadar bu kategoride ödülü alan sadece 5 bayan Oscar’a kavuşamadı, ki Bening onlardan biriydi. O yüzden ödül Natalie‘ye daha yakınmış gibi duruyor. Lakin bu iki bayanın yarışı yüzünden oyların bölünmesi sebebiyle bambaşka bir süprizle de karşılaşabiliriz ki bu herhalde yılın şoku olur.

Kazanacak: Natalie Portman, Black Swan
Kazanabilir: Annette Bening, The Kids Are All Right

Christian Bale & Melissa Leo

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
– Christian Bale, The Fighter
– John Hawkes, Winter’s Bone
– Jeremy Renner, The Town
– Mark Ruffalo, The Kids Are All Right
– Geoffrey Rush, The King’s Speech

Geçtiğimiz sene Christoph Waltz ve Mo’Nique ‘in ödül sezonunda yarattığı kasırgayı hatırlarsınız. Neredeyse her ödülü ikisi toplamıştı. Ondan önceki sene aynı durumu Heath Ledger‘da yaşamıştık. Bu sene ise o kasırga tanımına en yakın oyuncu Christian Bale. Toplamda 25 ödül alarak kendisine en yakın sayıda ödülü olan rakibini altıya katladı! Bale‘ın ödülleri de kesin gibi duruyor. Lakin The King’s Speech ismini daha çok duymak isteyen üyeler varsa içlerinde, ki umarım bu kategoride öyle bir düşünceye kapılmazlar, Geoffrey Rush da kazanabilir. Ufak bir ihtimal olsa da dikkat diyorum. Süprizlere hazırlıklı olmak gerek.

Kazanacak: Christian Bale, The Fighter
Kazanabilir: Geoffrey Rush, The King’s Speech

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
– Amy Adams, The Fighter
– Helena Bonham Carter, The King’s Speech
– Mila Kunis, Black Swan
– Melissa Leo, The Fighter
– Hailee Steinfeld, True Grit

Bu dalı öylece bırakmayı çok isterdim. Çünkü tam olarak kestiremiyorum. Bir şekilde yanılacağımı düşünmekteyim. Yarış dört isim arasında denilebilir. Helena Bonham Carter kazanırsa The King’s Speech sevildiği için kazanacak. Hailee Steinfeld‘in kazanması da mümkün. True Grit de karşı çıkılamayacak kadar iyi bir performans sergilemiş. Amy Adams‘a da dikkat etmek gerek. Sonuçta Adams 3 kere Oscar’a aday olmuş, hakikaten çok başarılı bir aktris. İlerleyen yıllarda kesin ödül alacak ama o yıl bu yıl mı hala bilmiyoruz. Ve tabi Melissa Leo var. Abartılı performansıyla hem Critics’ Choice, hem de Altın Küre’den ödülle döndü. Galip o olacak diye düşünsem de yanılacağıma dair bir his var içimde. Yanılmak da istiyorum esasen! Kazanacağını düşünmemin tek sebebi SAG’in bu dalda hep veteranları seçmesi. Marcia Gay Harden yerine Judi Dench, Juliette Binoche yerine Lauren Bacall, Jennifer Connely yerine Helen Mirren... Daha yakın zamandan bir örnek de verilebilir: Tilda Swinton yerine Ruby Dee! Herşey olabilir, herkes kazanabilir!

Kazanacak: Melissa Leo, The Fighter
Kazanabilir:
Mila Kunis hariç herkes!

EN İYİ TOPLU PERFORMANS
– Black Swan
– The Fighter
– The Kids Are All Right
– The King’s Speech
– The Social Network

Oyuncular Birliği’nin En İyi Film ödülü olarak görülen En İyi Toplu Performans ödülü çok çok önemli! Neden? Çünkü 5755 üyelik Akademi’nin 1183 üyesi oyuncu! Bu 1183 üyenin neredeyse tamamı aynı zamanda Screen Actors Guild of America (SAG) üyesi. Bu da demek oluyor ki Oscar’ın En İyi Film ödülünde oyuncuların verdiği oylar önemli, çünkü çoğunluk onlarda. Toplu performans ödülü de bize En İyi Film Oscar’ını hangi filmin alacağı konusunda ipucu verecek. Tabi çok da bağdaştırmak istemiyorum. Çünkü Akademi her anlamda SAG’den daha butik bir topluluk. Ama çıkacak sonuç işimize yarayabilir. Ben bu ödülü The King’s Speech ‘in alacağını düşünmekteyim. Kabul etmek istemeyenler olsa da onlar bu filmi sevdiler! Alternatif ise The Fighter ki bence Oscar’ın da alternatiflerinden biri. The Social Network alabilir mi? Elbette. Yalnız birşeye dikkat çekmekte yarar var. Bu insanlar, yani oy verenler kalbe dokunan, sevilebilecek karakterlerin bulunduğu hikayeleri daha çok seviyorlar. The Social Network ise içerisinde kötülük bulunan, başarı öyküsüne sahip olmasına rağmen arkadaşlıkların nasıl da parçalandığını gösteren karamsar bir film. Bu benim düşüncem değil, ama onlar aynen böyle düşünüyor! O yüzden tahminlerinizi yaparken lütfen iki kez düşünün.

Kazanacak: The King’s Speech
Kazanabilir: The Fighter

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Geri İzleme: Tekrardan… Son SAG Tahminleri « The Oscar Boy

Yorum yazın...