Oscar Rehberi ’11: Uyarlama & Özgün Senaryo

Oscar Rehberi ’11: Uyarlama & Özgün Senaryo

Marion Cotillard, Alison Pill, Owen Wilson ve Woody Allen

Bu yıl senaryo dallarında hakikaten çok çok değerli isimler var. Woody Allen, Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Alexander Payne… Kimin kazanacağıyla ilgili şimdilik bir şey demeyeceğim ama ne olursa olsun senaristlerin iyi bir yıl geçirdiğini söyleyebiliriz. Lafı fazla da uzatmak istemiyorum. İşte bu yılın aday senaristleri:

EN İYİ UYARLAMA SENARYO

THE DESCENDANTS
Alexander Payne: Altıncı Oscar adaylığı. Sideways (2004) ile hem En İyi Uyarlama Senaryo, hem de En İyi Yönetmen dalında aday olan Payne ilk ve tek Oscar’ını uyarlama senaryo dalında almıştı. Ayrıca aday olduğu ve ödülü alamadığı başka bir uyarlama senaryo adaylığı da Election (1999) filmiyle mevcut. Payne bu yıl En İyi Film ve En İyi Yönetmen kategorilerinde de aday.
Nat Faxon: İlk Oscar adaylığı.
Jim Rash: İlk Oscar adaylığı.

HUGO
John Logan: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha önce Gladiator (2000) ve The Aviator (2004) ile aday olmuş ama ödülü kazanamamıştı.

THE IDES OF MARCH
George Clooney: Yedinci Oscar adaylığı. Ünlü aktörün bugüne kadar sadece bir kere En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Syriana (2005) ile ödül aldı. Bu yıl The Descendants (2011) ile aynı zamanda En İyi Erkek Oyuncu dalında da yarışacak. Daha önce aday olup kazanamadığı kategoriler ise şöyle: Good Night and Good Luck (2005) – En İyi Film & En İyi Özgün Senaryo, Michael Clayton (2007) – En İyi Erkek Oyuncu ve Up in the Air (2009) – En İyi Erkek Oyuncu.
Grant Heslov: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha önce Good Night and Good Luck (2005) ile hem En İyi Film, hem de En İyi Özgün Senaryo dalında aday olmuş ama kazanamamıştı.
Beau Willimon: İlk Oscar adaylığı.

MONEYBALL
Steven Zaillian: Dördüncü Oscar adaylığı. Daha önce Awakenings (1990) ile uyarlama senaryo, Gangs of New York (2002) ile ise özgün senaryo dalında aday oldu ama kazanamadı. Tek Oscar’ını ise Schindler’s List (1993) ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında aldı.
Aaron Sorkin: İkinci Oscar adaylığı. Geçtiğimiz sene yine bu dalda aday olan Sorkin, The Social Network (2010) ile altın heykelciği evine götürdü.
Stan Chervin: İlk Oscar adaylığı.

TINKER TAILOR SOLDIER SPY
Bridget O’Connor: İlk Oscar adaylığı. O’Connor ödülü kazanırsa Heath Ledger‘dan beri öldükten sonra Oscar alan ilk kişi olacak.
Peter Straughan: İlk Oscar adaylığı.

EN İYİ ÖZGÜN SENARYO

THE ARTIST
Michel Hazanavicius: Üçüncü Oscar adaylığı. Bu yıl aynı zamanda En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu dallarında da aday.

BRIDESMAIDS
Kristen Wiig ve Annie Mumolo: İlk Oscar adaylıkları.

MARGIN CALL
J.C. Chandor: İlk Oscar adaylığı.

MIDNIGHT IN PARIS
Woody Allen: Yirmi üçüncü Oscar adaylığı. Bugüne kadar sadece üç kez Oscar aldı. Ödül aldığı adaylıkları şöyle: Annie Hall (1977) – En İyi Yönetmen & En İyi Özgün Senaryo ve Hannah and Her Sisters (1986) – En İyi Özgün Senaryo. Aday olup da kazanamadıklarına gelirsek… Annie Hall (1977) – En İyi Erkek Oyuncu, Interiors (1978) – En İyi Yönetmen & En İyi Özgün Senaryo, Manhattan (1979) – En İyi Özgün Senaryo, Broadway Danny Rose (1984) – En İyi Yönetmen & En İyi Özgün Senaryo, The Purple Rose of Cairo (1985) – En İyi Özgün Senaryo, Hannah and Her Sisters (1986) – En İyi Yönetmen, Radio Days (1987) – En İyi Özgün Senaryo, Crimes and Misdemeanors (1989) – En İyi Yönetmen & En İyi Özgün Senaryo, Alice (1990) – En İyi Özgün Senaryo, Husbands and Wives (1992) – En İyi Özgün Senaryo, Bullets Over Broadway (1994) – En İyi Yönetmen & En İyi Özgün Senaryo, Mighty Aphrodite (1995) – En İyi Özgün Senaryo, Deconstructing Harry (1997) – En İyi Özgün Senaryo ve Match Point (2005) – En İyi Özgün Senaryo.

A SEPARATION
Asghar Farhadi: İlk Oscar adaylığı. Aynı zamanda yabancı film dalında resmi olarak aday değil ama kazanması durumunda ödülü kendisi alacak.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

9 Yorum

  1. Müge Dörtok

    En İyi Uyarlama Senaryo: Moneyball – Kazanma Sanatı ve En İyi Özgün Senaryo: Midnight In Paris – Pariste Gece Yarısı olmalı diye düşünüyorum. Ayrıca Bridesmaids DVD olarak izledim. Film hakkında kısaca düşüncelerim şöyle : Başarılı bir senaryosu var ama Brezilya yemeklerini yedikten sonra kusma sahnesi dışında.

    Yanıt
  2. Emel

    Uyarlama senaryo The Descendants ve Hugo arasında geçeçek gibi..Benim oyum Hugo olsada akademinin The Descendants ı seçme olasılığı çok daha yüksek…
    Özgün senaryoda A Separation ve Midnight in Paris filmleri favorim ama akademinin yabancı dilde bir filmi aday yapmaktan öteye gidemeyeceğini düşünüyorum…Sanırım A.Farhadi nin kaderi akademinin insafına kaldı..

    Yanıt
  3. yaxley

    UYARLAMA SENARYO

    Kazanacak: The Descendants
    Kazanabilir: Moneyball
    Kazanmalı: Moneyball
    Burada Olmalıydı: The Girl with the Dragon Tattoo

    ÖZGÜN SENARYO

    Kazanacak: Midnight in Paris
    Kazanabilir: A Separation
    Kazanmalı: A Separation
    Burada Olmalıydı: 50/50

    Yanıt
    1. west-virginia

      50/50 filminin hakkını veremediler zaten..Çok ayıp ettiler.We Need To Talk About Kevin filmi özgün senaryo adayı olabilirdi en azından.Çok sarsıcı bir film.

      Yanıt
  4. Erşah

    Uyarlama: The Descendants (illa onore etme zorunluluğuna düşecektir akademi)
    Özgün: Midnight in Paris (The Artist’in özgün bir yanı yok, çok iyi bir senaryoya sahip ama Midnight in Paris kadar olağanüstü bir yaratıcılıkta değil.)

    Yanıt

Yorum yazın...