Oscar Rehberi ’12: En İyi Makyaj & Saç Tasarımı

Oscar Rehberi ’12: En İyi Makyaj & Saç Tasarımı

Makeup

Adaylar: Hitchcock / The Hobbit: An Unexpected Journey / Les Miserables

85. Akademi Ödülleri itibariyle adı değişen bir kategoriden konuşacağız bugün. Akadem 64 ve 68 yıllarında makyaj için özel başarı ödülleri dağıtmış ama uzunca bir süre bir kategori oluşturmamışlar bu meslek için. En İyi Makyaj adıyla start alan kategorinin Oscar’a dahil oluşu 1982’ye denk geliyor. İlk yıllar sadece 2 adayın bulunduğu En İyi Makyaj dalı uzunca bir süredir her sene 3 filme yer veriyor. Dediğim gibi bu yıl itibariyle adı En İyi Makyaj & Saç Tasarımı oldu bu kategorinin. Yani tahmin yaparken daha geniş düşünmemize sebep olacak bir şeyle karşı karşıyayız. Ödülün sonucuna ne kadar etki eder bilemesek de saçın da değerlendirmeye dahil olmasıyla adaylarda farklı isimler görmemizi sağlayacak diye düşünüyorum bu dal.

Makyaj dalında oy veren Akademi üyelerinin hep bizi şaşırttığı bir film olmuştur. Il Divo, Norbit, Click aklıma ilk gelen o garip adaylardan. Dün bahsettiğimiz En İyi Görsel Efekt dalının aksine filmlerin genel durumundan çok, oy verdikleri kısmın niteliğini inceliyorlar. O yüzden tarihin en kötü filmleri bile makyaj konusunda iyiyse Oscar’ın bu kategorisine dahil olabiliyor. Bu arada meslek birliği olmayan nadir gruplardan biri. Makyözlerin ilerleyen yıllarda bu yönde bir adım atmayacağını da ayrıca merak ediyorum. Sanırım makyaj denildiğinde çok fazla çalışanın buraya dahil olmasıyla alakalı bir durum.

Tahmini oldukça kolay olan bir dal aslında. Hiç bir zaman sürpriz yapmak gibi bir amaçları olmamış. Kendilerince en iyi üçü aday edip, herkesin hem fikir olduğu filmi ödüllendiriyorlar. Aralık ayında açıklanan finalistler arasından Lincoln, Looper, Men in Black 3 ve Snow White and the Huntsman ilk üçe kalamadı. Her ne kadar filmdeki makyajların yüzde yüzü iyi olmasa da Cloud Atlas tamamen yarış dışı bırakıldı. Geçtim aday olmasından, 7 filmin oluşturduğu kısa listeye bile dahil olamadı. O filmler arasından burada olmamasına en çok şaşırılan iş ise sanırım Lincoln. Lakin ben de Lincoln’ın aday olmamasına nedense hiç şaşırmadım. Hitchcock’ın perukları, The Hobbit’in aklınızı oynatmanıza sebep olacak mükemmellikteki prostetikleri ve tabii Les Miserables’ın oyuncularının sefilliğine sefillik katan makyajları es geçilecek gibi değildi.

Şimdilik The Hobbit: An Unexpected Journey ödülü kazanacakmış gibi gözüküyor. Bu yıl tarihi bir anda değiştirip sürpriz yapmak istemezlerse de Les Miserables ya da Hitchcock adını duymayız o gece diye düşünüyorum. En İyi Film dalına da aday olmuş olan yapımı seçmek gibi bir inatları yok. Hatta Titanic karşısında Men in Black’in, Forrest Gump karşısında Ed Wood’un, Schindler’s List karşısında da Mrs. Doubtfire’ın kazandığını görebilirsiniz. Hala inatla bir sürpriz arayışında olanlar için ise Les Miserables gösterişsiz olmasına rağmen Hitchcock’a göre daha olası bir alternatif gibi duruyor.

Kazanacak: The Hobbit: An Unexpected Journey
Kazanabilir: Les Miserables
Kazanmalı: The Hobbit: An Unexpected Journey
Aday olabilirdi: Cloud Atlas ya da Snow White and the Huntsman

Hitchcock

HITCHCOCK

Howard Berger: İkinci Oscar adaylığı. The Chronicles of the Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) ile aday olan Berger ilk adaylığında ödülü kazanmıştı.
Peter Montagna: İlk Oscar adaylığı.
Martin Samuel: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) ve Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007) ile aday olan Samuel’in hiç ödülü yok.

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

Rich Findlater: İlk Oscar adaylığı.
Peter King: İkinci Oscar adaylığı. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) ile aldığı ilk adaylıkta ödülü kazanmıştı.
Tami Lane: İkinci Oscar adaylığı. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) ile kazanılmış bir ödülü var.

Les Miserables

LES MISERABLES

Julie Dartnell: İlk Oscar adaylığı.
Lisa Westcott: Üçüncü Oscar adaylığı. Daha evvel Mrs Brown (1997) ve Shakespeare in Love (1998) ile aday olmuş ama ödülü kazanamamıştı.

Yarın: En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...