Oscar Rehberi ’12: En İyi Görüntü Yönetimi

Oscar Rehberi ’12: En İyi Görüntü Yönetimi

Cinematography

Adaylar: Anna Karenina / Django Unchained / Life of Pi / Lincoln / Skyfall

İnternet üzerinde Oscar hakkında yazmamın beşinci yılı ve açıkça söyleyebilirim ki bugüne kadar bu kategorinin galibini hiç doğru tahmin edemedim. Ben The Curious Case of Benjamin Button, The Hurt Locker, The Social Network, The Tree of Life dedim; sonuç Slumdog Millionaire, Avatar, Inception, Hugo çıktı. Artık sinematografiyi nasıl tahmin etmemem gerektiği konusunda en ufak bir fikrim yok. O yüzden çoğunluğa uyup Life of Pi desem de, Oscar’a yaklaşınca çark edip bir kez olsun genelin dışında tahmin yapıp ıskalamamak için Skyfall’a çevirebilirim tahminimi.

Bilmiyorum belki de tamamen benim beceriksizliğimdir ama En İyi Görüntü Yönetimi nedense tahmin edilmesi çok güç bir dalmış gibi beliyor. Mesela geçtiğimiz yıl favori (The Tree of Life) yerine En İyi Film iddialılarından Hugo’yu seçtiler. Ondan evvelki sene ise En İyi Film yarışında önde olan iki film (The King’s Speech ve The Social Network) yerine Inception’ı tercih ettiler. Ya bu adamlar bizim bilmediğimiz şeyler biliyorlar ya da oylar çok farklı adaylara dağıldığı için şaşırtan sonuçlar çıkabiliyor diye düşünüyorum.

Dediğim gibi bu sene favori Life of Pi ile Claudio Miranda. The Curious Case of Benjamin Button ile aldığı adaylığı ne yazık ki ödüle dönüştürememişti ve bu yıl görsel efekt merkezli bir film ile ödüle kavuşacakmış gibi gözüküyor. Merak etmeyin görüntü yönetmenlerinin bu konuda bir sıkıntısı yok. Yani en azından Avatar ve The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’e verdikleri ödüllere güveniyoruz. Miranda’nın en büyük rakibi ise bir türlü hak ettiği ödülü alamayan Roger Deakins. True Grit ile olan adaylığını pek umursamamıştım da The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford’la kaçırdığı ödülü hala hazmedemiyorum. Üstelik Skyfall’da da yine zirveye oynamış.

Bu iki filme karşılık bir de Lincoln var ki Akademi’nin Kaminski ve Spielberg ortaklığına olan düşkünlüğü, filmi bir adım öne çıkarabilir. Kaminski daha evvel de iki Spielberg filmiyle ödül almıştı. Anna Karenina’yla Seamus McGarvey ve Django Unchained’le daha geçtiğimiz sene ödül alan, bu dalın vazgeçilmez isimlerinden Robert Richardson kenarda oturup kazananı izlemekle yetinecekler. Gerçi büyük de konuşmayalım. Sonuçta En İyi Görüntü Yönetimi dalından bahsediyoruz. ASC (Amerikalı Görüntü Yönetmenleri Birliği) ödülünü verince daha kesin cümleler içeren bir tahmin yaparız ne de olsa.

Kazanacak: Life of Pi
Kazanabilir: Skyfall
Kazanmalı: Skyfall
Aday olmalıydı: Zero Dark Thirty

Anna_Karenina_5

ANNA KARENINA

Seamus McGarvey: İkinci Oscar adaylığı. Daha önce Atonement (2007) ile aday olmuştu.

Django Unchained 3

DJANGO UNCHAINED

Robert Richardson: Sekizinci Oscar adaylığı. Daha evvel Platoon (1986), Born on the Fourth of July (1989), Snow Falling on Cedars (1999) ve Inglourious Basterds (2009) ile aday olmuş ama kazanamamıştı. 3 Oscar’ını ise JFK (1991), The Aviator (2004) ve Hugo (2011) ile aldı.

wpid-photo-dec-17-2012-821-pm1

LIFE OF PI

Claudio Miranda: İkinci Oscar adaylığı. Bundan önce The Curious Case of Benjamin Button (2008) ile aday olmuş ama kazanamamıştı.

lincoln5

LINCOLN

Janusz Kaminski: Altıncı Oscar adaylığı. Yine Spielberg filmleri olan Schindler’s List (1993) ve Saving Private Ryan (1998) ile aldığı 2 Oscar’ı var Kaminski’nin. Aday olup kazanamadığı filmler ise Amistad (1997), The Diving Bell and the Butterfly (2007) ve War Horse (2011).

Skyfall_ss

SKYFALL

Roger Deakins: Onuncu Oscar adaylığı. The Shawshank Redemption (1994), Fargo (1996), Kundun (1997), O Brother Where Art Thou? (2000), The Man Who Wasn’t There (2001), No Country for Old Men (2007), The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007), The Reader (2008) ve True Grit (2010) ile adaylıklar alan Deakins’in maalesef hala kazanmışlığı yok.

Yarın: En İyi Kurgu

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

0 Yorum

  1. Yavuz EKIN

    Roger Deakins ın ödül alması gerekiyor artık. Skyfall ı henuz ızlemedim de verilen övgüler ve deakins e olan saygı bile vermek icin yeterli bir sebep 🙂

    Yanıt

Yorum yazın...