Takip et

Oscar 2013

Oscar Rehberi ’12: En İyi Kurgu

tarihinde yayınlandı.

Film Editing

Adaylar: Argo / Life of Pi / Lincoln / Silver Linings Playbook / Zero Dark Thirty

Yolumuza En İyi Kurgu kategorisinden devam ediyoruz. Aslında uzunca bir dönem En İyi Film ödülünün habercisi olarak değerlendirildi bu dal. Ama son iki yıldır The Social Network ve The Girl with the Dragon Tattoo kazanınca ilginç bir tablo oluştu. Yalnız bu iki filmin de diğer adaylara göre çok daha iyi bir kurguya sahip olduğu konusunda herkesin fikri aynıydı. Bu yıl ise çok ciddi bir favori yok. Sadece tek bildiğimiz William Goldenberg filmlerinden birinin kazanacağı.

Bu yıl üçüncü ve dördüncü adaylıklarını Argo ve Zero Dark Thirty’nin Oscar alacağını zaten çok önceden tahmin ediyorduk. Tabii Zero Dark Thirty’nin yarışta geriye düşmesi ve Argo’nun her geçen gün biraz daha öne çıkması hangi filmdeki çalışmasıyla ödül alacağı sorusunun cevabını vermiş oldu. Argo şimdilik favori gibi gözüküyor. Lakin kurgu dalının çok da En İyi Film ödülünü tahmin etme, genele uyma gibi bir takıntısı yok onu söyleyeyim. O yüzden Argo yerine zarftan Zero Dark Thirty ismi çıkabilir. Şoka girmemeniz için ben şimdiden uyarayım.

Bu yılın 5 filminden Oscar’a aday olan 7 isim arasında ödülü olan bir tek Michael Kahn var. Dördüncü Oscar’ı için pek şansı olmadığını düşünenlerdenim. Silver Linings Playbook ve Life of Pi ise aday olduğuna sevinmek zorunda kalacaklar. Bu arada hazır yeri gelmişken değerlendirmek konusunda en güçlük çektiğim kategorinin En İyi Kurgu olduğunu söylemek isterim. Hala bu işi bizzat kendiniz yapmadığınız ve en ufak detaylarına kadar öğrenmediğiniz müddetçe konuyla ilgili kuracağınız her cümlenin varsayımdan öteye geçemeyeceği inancındayım.

Tekrar tahmin kısmına dönecek olursak… Bu yıl “En İyi Kurgu ödülünü alan En İyi Film ödülünü de alır.” yıllarından biri gibi duruyor. Argo’nun büyük ödülün yanına birkaç şey eklemesi şart zaten. Kurgu da akla gelen ilk ideal seçim olacaktır.

Kazanacak: Argo
Kazanabilir: Zero Dark Thirty
Kazanmalı: Zero Dark Thirty
Aday olabilirdi: Les Miserables ve Moonrise Kingdom

affleck-in-argo

ARGO

William Goldenberg: Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel The Insider (1999) ve Seabiscuit (2003) ile aday olmuş ama kazanamamıştı. Bu yıl aynı zamanda Zero Dark Thirty ile de aday.

LOP-324

LIFE OF PI

Tim Squyres: İkinci Oscar adaylığı. İlk adaylığını bir başka Ang Lee filmi olan Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) ile almış ama kazanamamıştı.

Lincoln-Daniel-Day-Lewisroom

LINCOLN

Michael Kahn: Sekizinci Oscar adaylığı. Kahn’ın Raiders of the Lost Ark (1981), Schindler’s List (1993) ve Saving Private Ryan (1998) ile aldığı 3 Oscar’ı var. Ama aynı zamanda kazanamasa da Close Encounters of the Third Kind (1977), Fatal Attraction (1987), Empire of the Sun (1987) ve Munich (2005) ile alınmış adaylıkları mevcut.

THE SILVER LININGS PLAYBOOK

SILVER LININGS PLAYBOOK

Jay Cassidy: İkinci Oscar adaylığı. Daha evvel Into the Wild (2007) ile aday olmuş ama kazanamamıştı.
Crispin Struthers: İlk Oscar adaylığı.

1134604 - Zero Dark Thirty

ZERO DARK THIRTY

William Goldenberg: Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel The Insider (1999) ve Seabiscuit (2003) ile aday olmuş ama kazanamamıştı. Bu yıl aynı zamanda Argo ile de aday.
Dylan Tichenor: İkinci Oscar adaylığı. There Will Be Blood (2007) ile ilk adaylığını alan Tichenor ödülü kazanamamıştı.

Yarın: En İyi Uyarlama Senaryo & En İyi Özgün Senaryo
Devamını oku
Yorum Yapın

0 Comments

  1. Selcuk Tüccar

    3 Şubat 2013 at 18:42

    bence argo en iyi filmle birlikte kurguyu da alacak. zero dark thirty ise senaryo ile ödüllendirilecek.

  2. summer

    3 Şubat 2013 at 23:25

    yani umur sen diyorsun ki en iyi film oscarını kuru kuru vermemek için yanında eşantiyon olarak kurguyu da verecekler:D

    • Umur Çağın Taş

      3 Şubat 2013 at 23:27

      Biraz öyle oldu ama evet 🙂 Yalnız Argo’nun kurgusu da hiç fena değildi. Filmdeki en iyi şey bile olabilir.

    • summer

      4 Şubat 2013 at 00:06

      vallahi kurgu konusu bence on kişiden dokuzunun yanlış bilerek yorum yaptığı bir konu:DD ben de bu konuda kendime pek güvenmiyorum
      illaki birine alacaksa keşke sadece kurguyu alıp en iyi filmi alamasa,zaten alırsa seneler sonra sürekli hakedilmeden alınan oscarlar muhabbetinin baş aktörü olacak bu film şuraya yazıyorum:)

  3. Su

    3 Şubat 2013 at 23:56

    Ben hala Argo’nun En Iyi Film odulu alacagina inanmiyorum -ya da en azindan inanmak istemiyorum. Gonul ister ki En Iyi Film’i Beasts of the Southern Wild, Kadin Oyuncu’yu ise Emmanuelle Riva alsin.
    Yine de bir surpriz bekliyorum bu sene…

  4. aserat54

    4 Şubat 2013 at 01:19

    Sıralamam;
    1-) Argo
    2-) Zero Dark Thirty
    3-) Lincoln
    4-) Life of Pi
    5-) Silver Linings Playbook

    Bence, William Goldenberg, bu sene hem “Argo”, hem de “ZD30” ile aday olduğu için, oyları bölünebilir ve bir aday çıkıp sürpriz yapabilir. Bu sürpriz, büyük ihtimalle “Lincoln” olabilir. Çünkü, Michael Kahn, aldığı 3 kurgu ödülünün hepsini, Steven Spielberg filmleri ile almış. Akademi, “Lincoln” filmini çok sevmişse bu ödülü de verebilir. Ama, tabiki çok olağanüstü bir durum olmadıkça, ödül Goldenberg işlerinden birine gidecek, eminim. “SLP” ve “Life of Pi” de, sizin dediğiniz gibi, olanları seyretmekle yetinecek bence…

  5. Oğuz Kaygalak

    4 Şubat 2013 at 11:37

    en iyi kurgu bu 5 aday içerisinde uzak ara zero dark thirty filmine aitti. bana göre de bu filmin en şanslı olduğu dal bu. genelde en iyi filmin de bu ödülü aldığı düşünülürse şansı azalıyor.

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin