Community – 6. Sezon

Community – 6. Sezon

Alison Brie, Joel McHale ve Gillian Jacobs
Alison Brie, Joel McHale ve Gillian Jacobs

“Sınırsız internet” denilen şey ülkemizde cazip bir hale getirildiği günden bu yana delice yabancı dize tüketerek, her hafta sayısız yapımın bölümlerini merakla bekliyoruz koca bir nesil olarak. O zamanlar “torrent” herkesin harcı olmayan bir buluş, RapidShare gibi siteler ise premium üye olmadığınız müddetçe pek de kolay kullanılmayan bir oluşumdu. O yüzden de hala varlığını sürdürüp sürdürmediğini merak ettiğim pek çok online dizi izleme sitesi milyonlarca tık alarak sayısız dizi fanatiğine hizmet veriyordu. Bölüm sayısına ve afişlere göre seçim yapıp kendimizi bilgisayarlarımıza kelepçelediğimiz günlerden birinde keşfettim ben de Community’yi. 2009’dan bu yana süregelmekte olan bu uzun macera her sezon sonunda “Acaba iptal olacak mı?” diye seyircisini hop oturtup hop kaldıran bir kanalın elindeydi. “#SixSeasonsandaMovie” sloganıyla yollarına devam ederken dizinin yaratıcısı Dan Harmon’ın dördüncü sezonda gemiyi terk etmesiyle ciddi kan kaybedildi. Derken beşinci sezonda Harmon geri geldi; fakat bu sefer de arka arkaya Chevy Chase, Donald Glover ve Yvette Nicole Brown’ın diziden ayrılışını izlemek zorunda kaldık. Altıncı sezon ise Community’yi iptal eden NBC’de değil de, online bir platformda, Yahoo’da seyirciyle buluştu. Devamı gelecek mi bilinmez; ama final bölümüne bakılırsa büyük efsane artık hikayesine noktayı koymaya hazır.

Altı yıl içerisinde sadece omuzlarını değil, egosunu da genişleten Jeff Winger (Joel McHale)’ın önderliğinde dördüncü sezon sonrası ciddi anlamda düşüş yaşayan diziye bu yıl yeni iki isim katıldı. Bunlardan birisi daha evvel de Community’de konuk oyuncu olarak izlediğimiz Keith David. İkincisi ise yerlerinde yeller esen favori karakterlerimizin yokluğunu aratmamak için epey mücadele veren Paget Brewster. Grubun dinamiklerini bozmamak için gayret etseler de Donald Glover, Chevy Chase ve Yvette Nicole Brown’ın (ki hala bu üçlünün dizinin en iyileri olduğunu düşünüyorum) üzücü vedaları sonrası Jim Rash ve Ken Jeong’un rollerini artırarak alıştığımız düzeni biraz olsun değiştirmiş Community yazarları. Yahoo’da daha özgür olmaları sebebiyle NBC’de bıyık altından yaptıkları yorumları yüzümüze çarpa çarpa dile getirmeleri tadından yenmeyecek kadar tatlı olması birazcık hüznümüzü unutmamız yardımcı oluyor. Ayrıca neredeyse her hafta hikayeden bağımsız, skeci andıran bir bölüm sonu uygun görülmüş Community’nin altıncı sezonuna. Kimi zaman bu bölüm sonlarında alakasız reklamlara, kimi zaman ise hikayedeki ensest ilişki için özür dileyen bir senariste rastladık.

Keith David ve Joel McHale
Keith David ve Joel McHale

Şöyle teker teker oyuncuları elden geçirecek olursak… Joel McHale’ın yıllar içerisinde oyununu çok geliştirdiğini düşünsem de Jeff Winger’ın ilk sezonda tek başına tüm öyküyü yürütme yetisi kayıplara karıştı. Hatta Dean Pelton’ı canlandıran Jim Rash kareye girmez ise çoğu zaman McHale’ı fark etmiyoruz bile. Yvette Nicole Brown’ın sürekli arkadaşlarından rol çalması sebebiyle daha evvel tadına varamadığımız Alison Brie ve Gillian Jacobs benim için altıncı sezonun yıldızı oldular. Özellikle Brie’nin mizahi dakikliği, jestlerine olan hakimiyeti takdir edilesi. Danny Pudi’ye Donald Glover’sız tahammülüm olmadığımı daha önce de belirtmiştim. Pudi’nin canlandırdığı Abed, deli işi gibi gözüken Community’nin asıl seyircisine hitap eden bir karakter olsa da hep bir figüran olarak yerini aldı hikayede benim için. Yalnız pek çok efsanevi Community bölümünde hikayeye yön veren karakterin Abed olduğunu da göz ardı etmiş değilim. Sadece karakteri canlandıran aktörle ilgili sıkıntılarım var.

Ken Jeong ve Jim Rash ikilisi her daim abartılı oyunlarına rağmen kahkahalarımızı toplamayı başarmışlardı. Bu yıl da rollerinin artmasıyla birlikte kahkahalarımız da şiddetlendi. Çok parlak transferler olmadığını düşündüğüm Keith David ve Paget Brewster enerjiyi düşürdüğü her anda Jeong ile Rash iki kelimelik bir cümleyle bile bölümün tüm havasını değiştirmeyi başardılar. Umuyorum bundan sonraki kariyerlerinde de benzer rollere yapışıp kalan aktörlere dönüşmezler. Misal Ken Jeong, akıl fakiri The Hangover serisi yüzünden zaten şimdiden etiketlenmiş durumda. Bu arada bilmeyenlere tekrardan hatırlatayım (her sezon yapıyorum), Jim Rash’in bir Oscar ödülü var. The Descendants ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında altın heykelciği kucaklayan Alexander Payne sahneye çıktığında, yanındaki Angelina Jolie taklidi yapan adamlardan biri Rash idi. Sahnedeki üçüncü isim Nat Faxon ile yaptıkları The Way Way Back isimli filmi izlemiş bile olabilirsiniz.

Danny Pudi, Alison Brie, Paget Brewster ve Joel McHale
Danny Pudi, Alison Brie, Paget Brewster ve Joel McHale

Community tam zamanında diyemesem de güzel bir veda yaptı sadık seyircisine. Altı sezon sonrası Harmon ile ekibi bir film için kolları sıvar mı bilinmez. Ama böyle bir ihtimal halinde umarım Donald Glover’ı, Yvette Nicole Brown’ı ve en önemlisi Chevy Chase’i de geri getirmeyi başarırlar. En azından ufak “cameo”larla da olsa onları görmekten mutluluk duyarız. Artık çok geç kaldığınızı bildiğim için izlemeyenlere diziyi tekrardan önererek vakit kaybetmeyeceğim. Sadece Community’nin 21. yüzyılda beyaz ekrana uğramış en iyi komedilerden biri olduğunu söyleyerek tacı başına yerleştireceğim. Umarım altı sezonluk yolculukta benim ya da başkasının gönüllendirmesiyle Community’nin eğlencesini tatmış birileri vardır aranızda. “Buenos dias, me gusta papas frías, los bigotes de la cabra Es Cameron Diaz.” diyerek mevzuyu kapatalım.

En İyi Bölüm: Emotional Consequences of Broadcast Television (Bölüm 13)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Alison Brie (Annie Edison)
Sezon Notu: A-

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...