Oscar Sohbetleri: SAG’e doğru…

Oscar Sohbetleri: SAG’e doğru…

Bu hafta Oscar Sohbetleri’nde kim inişte, kim çıkışta konuşmak yerine önümüzdeki iki günün yoğun gündemi hakkında birkaç kelam edelim istedim. Malum yarın SAG, Perşembe günü de Altın Küre adayları açıklanıyor. Altın Küre’de kategori sayısı oldukça fazla olduğu için üzerine uzun uzun bir tahmin sayfası yazmak yerine bir tahmin sayfası oluşturdum. Yarın gelecek Gold Diggers tablolarıyla da iyice pekiştireceğim. Yalnız SAG’i biraz konuşmak, olası durumlar üzerine kafa yormak istiyorum. Biliyorsunuz, SAG’in (Oyuncular Birliği) oylama dönemi oldukça erken olduğu için sezonun sonuna doğru seyirci karşısına çıkan yapımlar çoğu zaman adaylık şansı yakalayamıyor. Geçtiğimiz senelerde Selma, The Wolf of Wall Street, Django Unchained ve Extremely Loud and Incredibly Close’un yarışa geç dahil oldukları için SAG’den tek bir adaylık dahi koparamadıklarına şahit olmuştuk. Aynı kaderle yüzleşebilecek üç yapım var bu sene önümüzde: Screenerları SAG kuruluna ulaşmayan The Hateful Eight, oylama başladıktan sonra dağıtıma başlayan Joy ve durumu diğerlerine göre daha parlak olsa da kaderin ağlarını örmesi sonucu geride bırakılabilecek The Revenant. O yüzden Gold Rush ya da Gold Derby gibi bir platformda tahmin yapıyorsanız bunları göz önünde bulundurun derim. Şimdi gelin, kategori kategori konuşalım…

  • THE MARTIAN
  • Black Mass
  • The Revenant
  • fassy
  • The Danish Girl

erkek oyuncu

Bir kere erkenden gösterilerek, bir fırtına yaratabilmenin ekmeğini yiyebilecek adaylarımız var elimizde: Johnny Depp (Black Mass) ve Matt Damon (The Martian). Bana kalırsa ikisi de Oscar’ın beşlisine giremeyecek. Ama SAG’deki şansları çok yüksek. Depp agresif bir kampanya yürütüyor, Damon ise yeni Bourne filmlerinin çekimi sebebiyle Avrupa’da olmasına rağmen The Martian’ın gösterime girdiği dönemde neredeyse her etkinliğe giderek oy dilenmişti. Bu ikilinin yanına eklenebilecek isimler arasında Eddie Redmayne (The Danish Girl) ve Michael Fassbender (Steve Jobs) var. Redmayne de Harry Potter franchise’ının yeni parçasında yer aldığından fazla kampanya yapamıyor. Tabi filmi tam anlamıyla bir Oscar işi olduğundan, performansının da abartısıyla ilk beşte yerini bulurmuş gibi geliyor bana. Diğer yanda ise kampanya yapmayan bir adet Michael Fassbender (Steve Jobs) var. Fakat çok güzel eleştiriler aldı ve box office’de çuvallamış olsa da sektörün kollarını açmış bir şekilde Steve Jobs’u beklediği gerçeğini kimse değiştiremeyecek. Peki Leonardo DiCaprio (The Revenant) ne yapacak? Filmin screenerları bu kadar geç gitmişken SAG tarafından sevgi görebilecek mi? İşte orası koca bir muamma. Üstelik henüz sezonun en çok kampanya yapan ismi Ian McKellen (Mr. Holmes), sektörün sevmelere doyamadığı Will Smith (Concussion) ve filminin parlaması sebebiyle ilgi görebilecek Tom Hanks’den (Bridge of Spies) konuşmadık.

Benim tahminlerim
Matt Damon (The Martian)
Johnny Depp (Black Mass)
Leonardo DiCaprio (The Revenant)
Michael Fassbender (Steve Jobs)
Eddie Redmayne (The Danish Girl)
Her an birini yerinden edebilir Ian McKellen (Mr. Holmes)
Filmi yerden yere vuruldu ama Will Smith (Concussion)
Adının hatrına Tom Hanks (Bridge of Spies)

  • Cate Blanchett | Carol
  • I'll See You in My Dreams
  • Room
  • Joy
  • Brooklyn

kadın oyuncu

Saoirse Ronan (Brooklyn) ve Brie Larson (Room) ikilisini bu sene yapacağınız her tahmine eklerseniz iyi edersiniz. İkisi de favori ve muhtemelen Oscar’ı da içlerinden biri olacak. Cate Blanchett’in (Carol) de hem SAG’de, hem Altın Küre’de ilk beşe girme sıkıntısı yaşayacağını sanmıyorum. Belki iş Akademi’nin ne yapacağını tahmin etmeye geldiğinde, Rooney Mara’nın lead’e atılması halinde neler olacağını düşünmemizi gerektirebilir. Yalnız söylentilere göre SAG’in oy pusulalarında Rooney Mara çoktan yardımcı oyuncu dalına yerleştirilmiş bile. Jennifer Lawrence (Joy), malum tüm dünyanın sevgilisi. Fakat film pek sevilmedi, üstelik screenerlar da epey gecikmiş. Eğer bir şok bekleyen varsa, SAG’in bizi bu kategoride şaşırtabilme ihtimaline odaklansın. Yine de ben çok zarar göreceğini sanmıyorum. Diğer yanda da epey bir veteran var sırada bekleyen. Lily Tomlin (Grandma), Blythe Danner (I’ll See You in My Dreams), Charlotte Rampling (45 Years), Maggie Smith (The Lady in the Van)… Sanırım SAG hangisinin daha çok kampanya yaptığına ve ne kadar Amerikan olduğuna bakacak. Tabii Carey Mulligan’ı (Suffragette) da tamamen ihtimaller arasından atmamalı.

Benim tahminlerim
Cate Blanchett (Carol)
Blythe Danner (I’ll See You in My Dreams)
Brie Larson (Room)
Jennifer Lawrence (Joy)
Saoirse Ronan (Brooklyn)
Elinde kazıkla birini atmayı bekliyor Carey Mulligan (Suffragette)
Fazla mı İngiliz? Charlotte Rampling (45 Years), Maggie Smith (The Lady in the Van)
Kampanya yapmayı unutmasaydı Lily Tomlin (Grandma)

  • Film Review-Love and Mercy
  • Spotlight
  • Mark Rylance
  • stallone

yardımcı erkek oyuncu

İşte bu senenin en karmaşık kategorisi. Yaklaşık 15 yarışçı var ve hepsiyle çeşitli permütasyonlar oluşturabilmek mümkün. Yalnız eleştirmen birlikleri kibarca bize favorilerin Mark Rylance (Bridge of Spies), Michael Keaton (Spotlight) ve Sylvester Stallone (Creed) olduğunu işaret etti. O yüzden bu ikili üzerinden hareket etmekte yarar var. Bu senenin aşırı kampanya yaparak, fazla tanıtımdan ölen isimleri arasında Paul Dano (Love & Mercy) yer almakta. Onu da belki Oscar tahminlerime almam ama SAG’de herkesten oy alacağına şüphem yok. Geriye kalan boşluğu doldurmak için ise bir sürü isim var. Yılın favori filmlerinden Spotlight ile Mark Ruffalo hazırda beklemekte. Benicio Del Toro (Sicario) erken favorilerden biri olduğu için belki şaşırtabilir. Room’un destekçi sayısına bağlı olarak Jacob Tremblay’in de oy alabileceğini düşünüyorum. Fakat SAG’in genç yeteneklere garezi var biraz. O yüzden çok güvendiğim bir tahmin değil. Idris Elba (Beasts of No Nation) ise bu kategorideki tek siyahi yarışçı. Ve SAG’de ırkla ilgili bir eşitlik olduğundan epey şanslı olabileceği iddia edebilir. Christian Bale (The Big Short) ise muhtemelen toplu performans dalında kendine yer bulabilecek bir yapımda yer almakta. Neden olmasın, öyle değil mi? Tom Hardy (The Revenant) ise şansına küsecek artık. The Revenant’ın daha evvel gösterime girmesi halinde muhtemelen daha şanslı olabilirdi.

Benim tahminlerim
Paul Dano (Love & Mercy)
Michael Keaton (Spotlight)
Mark Ruffalo (Spotlight)
Mark Rylance (Bridge of Spies)
Sylvester Stallone (Creed)
Aday olursa hiç şaşırmam Benicio Del Toro (Sicario), Idris Elba (Beasts of No Nation)
Screener gazabına uğrayan Tom Hardy (The Revenant)
15 yaş büyüyüp geri gelmesi halinde Jacob Tremblay (Room)
Ufak bir ihtimal olsa da gözü ilk beşte Christian Bale (The Big Short)

  • Love & Mercy
  • JaneFondaYouthSS
  • Carol
  • vikander
  • Steve Jobs

yardımcı kadın oyuncu

Öncelikle screner’ı geç gittiği için Jennifer Jason Leigh’yi (The Hateful Eight) eleyerek başlayalım işe. Burada yarış Alicia Vikander (The Danish Girl) ve Rooney Mara (Carol) arasında. Muhtemelen ikisinden biri alacak SAG’i. Yalnız Oscar’da dinamikler daha farklı olur. Leigh’nin epey oy toplama, Mara’nın lead’e atılma ihtimali var. Neyse, onu zamanı geldiğinde konuşuruz. Senenin tanıtımda abartıdan kaçmayan biricik aktrisleri Jane Fonda (Youth) ve Elizabeth Banks’i (Love & Mercy) görmezden gelmek imkansız. İkisi de her şeyden çok istiyor bu ödül sezonuna dahil olmayı ve SAG bu tarz yaklaşımları taçlandırmaktan kaçınan bir kurum olmadı asla. Kate Winslet’in (Steve Jobs) filmi her ne kadar gişede zarar görmüş olsa da, filmin tanıtımı epey yapıldı sektörün oy veren kalabalığına. Kristen Stewart (Clouds of Sils Maria) ismini görmek isteyenler muhtemelen eleştirmen birliklerinin verdiği ödüllerle yetinecek. Henüz bir kampanyaya başlamış değil. Belki erkenden hareket etseydi arkayı dörtleyerek SAG, BAFTA, Altın Küre ve Oscar adayı olabilirdi. Veteran kontenjanında yer açılır mı diye bekleyenler arasında ise Julie Walters (Brooklyn) ve Joan Allen (Room) var. Bu arada Spotlight’ın tek kadın oyuncusu Rachel McAdams’a da güvenenler mevcut. Fakat kendisini destekleyenlerin olduğuna dair henüz bir kanıt göremedik.

Benim tahminlerim
Elizabeth Banks (Love & Mercy)
Jane Fonda (Youth)
Rooney Mara (Carol)
Alicia Vikander (The Danish Girl)
Kate Winslet (Steve Jobs)
Veteran kontenjanında Julie Walters (Brooklyn), Joan Allen (Room)
Kampanyasız oy dilenen Kristen Stewart (Clouds of Sils Maria)
Filminin rüzgarıyla belki Rachel McAdams (Spotlight)

  • Big-Short-1
  • -Brooklyn-2015-Stills-emily-bett-rickards-38959289-2525-1683
  • Carol - 2015
  • (from left) Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara, and Aksel Hennie portray the crewmembers of the fateful mission to Mars.
  • S_07041.CR2

toplu performans

En civcivli kategoriyi sona bıraktım, çünkü içinden çıkamıyorum. Bir kere bu senenin favorileri The Martian ve Spotlight var. İkisi de bence aday olma konusunda sıkıntı çekmeyecek. The Hateful Eight, Joy ve The Revenant yazıda tekrar tekrar belirttiğim gibi çok geç gösterildiğinden pek bir şansa sahip değil. O yüzden de Bridge of Spies ve The Big Short gibi kadrosu büyük yapımlar öne çıkıyor. Bir yanda da Love & Mercy var. Araştırmadım ama SAG’de iki adaylık alıp toplu performans kategorisine es geçen kaç film var ki? Carol ve Brooklyn’i de tamamen görmezden gelmek istemiyorum. İkisi de büyük bir kadro olarak iyi işleyen yapımlar. The Danish Girl, Steve Jobs ve Straight Outta Compton’ın da sürpriz potansiyelleri olduğunu kimse inkar edemez sanırım. Keşke oyuncular aksiyon filmlerine ölçülü olmasa da Mad Max: Fury Road’u görsek asıl. Böylece eli daha da sağlamlaşmış, Oscar’dan gelecek En İyi Film adaylığı cebe inmiş olur.

Benim tahminlerim
The Big Short
Brooklyn
Carol
The Martian
Spotlight
Neden olmasın? Bridge of Spies, Love & Mercy
Uzaktan el sallayanlar The Danish Girl, Steve Jobs, Straight Outta Compton
Keşke… Mad Max: Fury Road

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...