The Crown (1. Sezon)

The Crown (1. Sezon)

Yaratıcı: Peter Morgan | Oyuncular: Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Alex Jennings, Lia Williams, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, Stephen Dillane, John Lithgow | 60 dakika | Netflix

| A+ |


İngiliz aristokrasisine ilgili Amerikalılar’ı Julian Fellowes bitmek bilmeyen Downton Abbey ile senelerce kullandı ve Emmyler’de de epey bir yer işgal etti. Şimdi kafayı kraliyet ailesiyle bozmuş ve bu uğurda Oscar adayı bir film (The Queen) ile Tony ödüllü bir oyun (The Audience) çıkaran Peter Morgan’a bayrağı devrediyor. Morgan’ın sıradaki durağı ise Emmy! Netflix’in kapılarını açtığı The Crown altı sezon olarak tasarlanmış ve hâlâ tahtta oturan Kraliçe II. Elizabeth’in hayatının farklı evrelerini anlatma planıyla yapılmış bir proje. İlk 10 bölümde tahta geçişini, eşi Phillip ve kızkardeşi Margaret ile süregelen sorunlarını, Churchill’le olan dostluklarını ve tüm bu olanlar karşısında genç kadının verdiği tepkileri izledik. Her iki sezonda bir kadrosunu değiştirmeye hazırlanan yapım Diana’nın ölümüne kadar ilerleyecek ve 65 yılı bulan hükümdarlığı olabildiğince anlatacak. Bir dönem dizisi olmaktan öte, artık Elizabeth’i ve ailesini avucunun içi gibi tanıyan Peter Morgan karakterlerine ulaşılmaz şöhretli insanlar gibi davranmaktansa, anlatılmayanları dile getirmeyi tercih etmiş. Daha hikayenin çok başında olmamıza rağmen Elizabeth’in mesafeli tavrının sebeplerini öğrendik. Kendisini eksik hissettiği konuların yaşattığı kızgınlıklarını, babasına bağlılığını ve kapalı kapılar ardında bu ailenin deneyim ettiği meşhur skandalların iç yüzünü doğru ya da yanlış gördük. Aman artık bıkmadık mı bu cafcaflı kostümlerle gözümüzün boyanmasından dediğim her anda, içerisinde Stephen Daldry’nin de bulunduğu bir dizi yönetmenle seyircisini asla terk etmek istemeyeceği bir kapana sıkıştırıyor Morgan. Ben çok geç tüketmenin verdiği pişmanlıkla The Crown’ı ne yazık ki yeni yeni kutsallaştırabiliyorum, mazur görün. Ama siz siz olun, hazır vakit varken, Claire Foy’un binbir çeşit ödüle boğulması gereken performansı ve özellikle Winston Churchill’i kusursuz bir şekilde canlandıran John Lithgow ile paslaştıkları sahneyi çok geç olmadan izleyin. Emmy çanları hemen çalsın da azıcık The Crown zaferlerine doyalım.
MVP: Claire Foy

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...