Oscar Rehberi ’17: En İyi Özgün & Uyarlama Senaryo

Oscar Rehberi ’17: En İyi Özgün & Uyarlama Senaryo

  • big_sick
  • get_out_ver4
  • lady_bird_ver2
  • shape_of_water_ver2
  • three_billboards_outside_ebbing_missouri

Her sene bunu tekrarlıyorum ama yine söylemeden geçemeyeceğim: Oscar sezonuna yabancı olanların ya da ilgilenip de Oscar’ı 10 kişilik bir jürinin dağıttığını düşünenlerin özgün senaryo dalını En Özgün Senaryo olarak almasını epey gülünç buluyorum açıkçası. Halbuki Türkçe’nin azizliğinden başka bir şey yok burada. Çevirirken uyarlama ile direkt beyazperde için yazılmış, daha evvel tiyatroda ya da başka bir uzun/kısa metrajlı filmde kullanılmamış metinleri ayırabilmek için bu başlık. Akademi her yıl oturup yarışın içerisindeki filmlerin hangi kategoride değerlendirmeye alınacağına karar veriyor biliyorsunuz iş senaryolara geldiğinde. Neyse ki 2017’de tüm sezon boyunca farklı bir dalda yarışıp (bkz. Moonlight, Whiplash), sıra Oscar’a geldiğinde yer değiştiren herhangi bir film olmadı.

Yarışın keyifli kısmı hep özgün senaryo kanadında cereyan etti bu sezon. Phantom Thread içeriye girebilir mi, yok efendim The Post sürpriz yapar mı, Darkest Hour’a gelen desteği de görmezden gelmemek lazım, bakın I Tonya’yı endüstri çok seviyor derken yeteri kadar birincilik oyu toplayan yapımlar The Big Sick, Get Out, Lady Bird, The Shape of Water ve Three Billboards Outside Ebbing Missouri oldu. İşin garibi Silicon Valley oyuncularından komedyen Kumail Nanjiani’nin eşi Emily V. Gordon ile kaleme aldığı The Big Sick haricinde herhangi birinin bu ödülü alabilir. Gerçi Get Out neredeyse herkesin tahmin listesinde birinci sırada olsa da sürprizlere açık bir kategori olduğunu unutmamak gerek.

WGA’de (Senaristler Birliği), Three Billboards’un yokluğuyla Get Out’un ipi göğüslediğini biliyoruz. Irkçılığıyla nam salmış BAFTA’da ise Jordan Peele’in yerine Martin McDonagh taçlandırıldı. Fakat diğer tarafta da eli boş gitmesin diye Lady Bird’e oy verecek bir kitle var. Bilhassa Greta Gerwig’ün ödüllendiğini görmek isteyen Akademi üyeleri olduğunu sırf televizyonda yayınlanan ödül törenlerinin kırmızı halı merasimlerinde bile görebiliyoruz. The Shape of Water’ın akıbeti ise tamamen filmin Akademi’de hangi miktarda koyu hayran barındırdığına bağlı. Yalnız Del Toro’yu yönetmen dalında geçiştirecekleri için muhtemelen elleri başka bir adaya gidecektir. Dolayısıyla çekine çekine Get Out diyor, Lady Bird ve Three Billboards sürprizlerinden de korkmanız gerektiğini ekliyorum.

ÖZGÜN SENARYO
Kazanacak:
Get Out
Kazanabilir: Lady Bird ya da Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Kazanmalı: Lady Bird
Aday olmalıydı: Phantom Thread

  • call_me_by_your_name
  • disaster_artist_ver2
  • logan_ver5
  • mollys_game
  • mudbound

Daha evvel üç filmiyle Oscar’ın pek çok kategorisinde yarışmış, bireysel tek bir ödül alamamış usta yönetmen/senarist James Ivory, seneler sonra geri gelecek, yılın en iyi eleştirilerini almış, LGBT sinemasını tanımlayacak güçte bir şaheser yazacak ve Akademi bu çalışmayı ödülsüz bırakacak, öyle mi? Mümkünatı yok. Kabul ediyorum, uyarlama senaryo dalındaki yarışın zayıflığı endüstriden çok eleştirmenlerin favorisi pozisyonuna yerleşen Call Me by Your Name’in işine yaradı. Fakat zorlanıyor olsa bile birkaç oyla Oscar’ı rakibinin elinden kapardı herhalde diye de düşünmüyor değilim. Adaylar açıklandıktan sonra Mudbound’un bir sürpriz yapabileceğine dair ufak ufak fısıltılar dolanmadı değil. Fakat Sony Pictures agresif kampanyasına devam ederken, Netflix ikinci aşamada filmini tanıtmakla pek uğraşmadı. Sanıyorum Oscar barajını aşmış olmak, sonunda film sektörü tarafından da ciddiye alınmak tek dertleriydi. Bir sonraki büyük yarışçıları ile daha cesur adımlar atacakları kesin.

UYARLAMA SENARYO
Kazanacak:
Call Me by Your Name
Kazanabilir: Mudbound
Kazanmalı: Call Me by Your Name
Aday olmalıydı: The Beguiled


ÖZGÜN SENARYO

THE BIG SICK

  • Kumail Nanjiani & Emily V. Gordon: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

GET OUT

  • Jordan Peele: Bu yıl En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında da yarışan Peele’ın ilk Oscar adaylığı.

LADY BIRD

  • Greta Gerwig: Bu yıl En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında da yarışan Gerwig’in ilk Oscar adaylığı.

THE SHAPE OF WATER

  • Guillermo del Toro: Bu yıl En İyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında da yarışan Del Toro, daha evvel sadece Pan’s Labyrinth (2006) ile bu dalda yarışmış ve ödülü kazanamamış.

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI

  • Martin McDonagh: Eğer En İyi Film kategorisindeki adaylığını da sayacaksak dördüncü adaylığı. Six Shooter (2004) ile En İyi Kısa Film ödülünü kucaklarken, In Bruges (2008) ile de yine bu dalda aday edilmiş.

UYARLAMA SENARYO

CALL ME BY YOUR NAME

  • James Ivory: Dördüncü Oscar adaylığı. Daha evvel En İyi Yönetmen dalında A Room with a View (1986), Howards End (1992) ve The Remains of the Day (1993) ile yarışan Ivory’nin henüz Oscar’ı yok.

THE DISASTER ARTIST

  • Scott Neustadter & Michael H. Weber: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

LOGAN

  • Scott Frank: İkinci Oscar adaylığı. Frank, Out of Sight (1998) ile En İyi Uyarlama Senaryo kategorisinde bir kez daha yarışmış ama ödülü kazanamamış.
  • James Mangold & Michael Green: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

MOLLY’S GAME

  • Aaron Sorkin: Üçüncü Oscar adaylığı. The Social Network (2010) ile Oscar’a kavuşan Sorkin, ayrıca Moneyball (2011) ile ertesi sene tekrardan aday edilmişti.

MUDBOUND

  • Dee Rees & Virgil Williams: İkisinin de ilk Oscar adaylığı.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...